ΠΡΟΣΟΧΗ! Είδηση σεισμός για τα ελληνικά σούπερ μάρκετ: Έρχονται τα πάνω κάτω!

Κοινοποίηση:
SUPER

Σε περίοδο έντονων ανακατατάξεων εισέρχεται και πάλι ο κλάδος των σουπερμάρκετ, ένα χρόνο μετά την τυπική ολοκλήρωση της εξαγοράς του Μαρινόπουλου από το Σκλαβενίτη, λίγες καιρό μετά την κάθοδο του Μασούτη στην Αθήνα και την αναθέρμανση των συζητήσεων που διεξάγονται μεταξύ των παικτών της αγοράς.

 

Η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται στον κλάδο αναμένεται να επιταχύνει τις εξελίξεις στον κλάδο των σουπερμάρκετ, υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς.
Πολλές είναι εκείνες οι αλυσίδες που υπό το βάρος του ανταγωνισμού θα αναγκαστούν να εξαγοραστούν, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν συνενώσεις ακόμη και μεταξύ μεγάλων παικτών του κλάδου.

Ενδεικτικό παράδειγμα που αναφέρει στέλεχος της αγοράς είναι η περίπτωση του ΕΛΟΜΑΣ, ο οποίος εκτιμάται ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μετά την αποχώρηση/εξαγορά του μέλους του, της Προμηθευτική.

Και αυτό γιατί από τον ΕΛΟΜΑΣ πλέον «αφαιρείται» ένας τζίρος 200 εκατ. ευρώ (της Προμηθευτικής) καθώς και 57 καταστήματα, γεγονός που προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του Ομίλου.

Τι θα γίνει με τους υπόλοιπους ισχυρούς παίκτες του δικτύου και κυρίως τις αλυσίδες Κρητικός και Bazzar;

Οι εκτιμήσεις λένε ότι θα βρεθούν στο στόχαστρο εξαγοράς των ήδη μεγάλων παικτών της αγοράς και πολύ σύντομα ενδεχομένως ακολουθήσουν το παράδειγμα της Προμηθευτικής.

«Μόλις οι ανακατατάξεις στον κλάδο ολοκληρωθούν και οι συμμαχίες μεταξύ των παικτών, κατασταλάξουν, τότε θα προχωρήσουν σε μία γενναία αναδιάρθρωση του δικτύου τους. Όπως το μέγεθος της ελληνικής αγοράς δεν μπορεί να αντέξει πάνω από 3-4 μεγάλους Ομίλους, έτσι δεν μπορεί να αντέξει και 10.000 καταστήματα σουπερμάρκετ», αναφέρει χαρακτηριστικά στο insider.gr στέλεχος μεγάλου λιανεμπορικού Ομίλου.

Σε περαιτέρω συγκέντρωση οδηγείται ο κλάδος των σουπερμάρκετ μέσω εξαγορών αλλά και συνενώσεων δυνάμεων αφού η ελληνική αγορά λόγω της μείωσης της κατανάλωσης δεν μπορεί να αντέξει πολλές αλυσίδες.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, μία τάση που αποτυπώνεται εύλογα τα τελευταία χρόνια μετά το πέρασμα της αλυσίδας Μαρινόπουλος στον Σκλαβενίτη, την εξαγορά του Βερόπουλου από τα My Market και την πρόσφατη απόκτηση της Προμηθευτικής από την Μασούτης.

Είχε προηγηθεί η «διαγραφή» της ιστορικής αλυσίδας Βερόπουλος η οποία εξαγοράστηκε από τον Όμιλο Παντελιάδη και τα καταστήματα της έχουν μετονομαστεί σε «My Market».

Oπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς η έλευση του Μασούτη, μόνο ανώδυνη δεν θα είναι για τους ανταγωνιστές της, την ίδια στιγμή που τα νερά του λιανεμπορίου δεν έχουν ακόμη ηρεμήσει μετά την εξαγορά της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτη και την ανακατανομή των μεριδιων της αγοράς.

Πού θα κριθεί όμως το στοίχημα της επικράτησης του ισχυρότερου στη αγορά; Πώς θα καταφέρουν οι μεγάλοι παίκτες, Σκλαβενίτης, ΑΒ Βασιλόπουλος, Μy Market και Lidl να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα μερίδια αγοράς τους;
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η μάχη θα κριθεί στο ράφι και ο πόλεμος των προσφορών θα φουντώσει εκ νέου.

Ήδη για το 2018, οι αλυσίδες έχουν προϋπολογίσει πάνω από 150 εκατ. ευρώ προκειμένου να πριμοδοτήσουν τις προσφορές τους, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων καταναλωτών.

Στην μάχη αυτή ενεργό ρόλο λαμβάνουν και οι προμηθευτές, οι οποίοι ωστόσο μετά από μία διετία «στήριξης» του λιανεμπορίου, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και να προβούν σε ανατιμήσεις, προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα των ισολογισμών τους.

Είναι ενδεικτικό όσα αναφέρει στο insider.gr επικεφαλής μεγάλης εταιρείας αναψυκτικών: «το 2017 είχαμε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις, σε τεμάχια, όμως η κερδοφορία μας παρέμεινε σταθερή ή και ελαφρώς πτωτική.

Με την κάθοδο της Μασούτης στην Αθήνα αλλά και την είσοδο της Spar στην ελληνική αγορά η πολιτική των προσφορών όχι μόνο δεν θα μετριαστεί όπως τουλάχιστον σχεδιάζαν οι αλυσίδες σουπερμάρκετ καθώς «εκπαιδεύουν λάθος τον καταναλωτή», αλλά θα ενταθεί.

Πέρα όμως από τις εξαγορές και τις προσφορές, οι αλυσίδες αναμένεται να δώσουν μεγάλη έμφαση και στην επέκταση του δικτύου τους. Ενδεικτική η περίπτωση της ΑΒ Βασιλόπουλος η οποία μέσα στο 2018 σχεδιάζει τη δημιουργία 40 νέων σημείων, επενδύοντας περί τα 90 εκατ. ευρώ προκειμένου να «ρεφάρει» τη μικρή απώλεια εσόδων του 2017, που προκάλεσε η επαναλειτουργία των καταστημάτων της πρώην Μαρινόπουλος.

Κερδίζει το στοίχημα η Σκλαβενίτη

Εντός των στόχων που είχαν τεθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο για την απορρόφηση του δικτύου καταστημάτων της Μαρινόπουλος βρίσκονται τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου Σκλαβενίτης για το 2017.

Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, ο Όμιλος πέτυχε ενίσχυση του κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε 2,5 δισ. ευρώ, με την εταιρεία Ι. & Σ. Σκλαβενίτης να καταγράφει κύκλο εργασιών 1,4 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους και την Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης (ΕΥΣ) 653 εκατ. ευρώ από τη 1η Μαρτίου 2017.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της ανανέωσης του δικτύου καταστημάτων της πρώην Μαρινόπουλος, μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί σε 190 σημεία, με τα κεφάλαια που έχουν απαιτηθεί να ξεπερνούν τα 50 εκατ. ευρώ. Μέχρι το καλοκαίρι του 2019 αναμένεται να ανακαινιστούν ακόμη 110 καταστήματα, μία επένδυση της τάξεως των 20-25 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το δίκτυο της Σκλαβενίτης αριθμεί συνολικά 418 σημεία.

Ικανοποίηση από τη Μασούτης

Ιδιαίτερα ικανοποιημένα εμφανίζονται τα στελέχη της Μασούτης, η οποία προ ημερών άνοιξε το πρώτο κατάστημα της στο Παλαιό Φάληρο, από την υποδοχή που επιφύλλασε το αθηναϊκό κοινό στην αλυσίδα.
Μέσα στο 2019 η αλυσίδα, η οποία εξαγόρασε την Προμηθετική θα ανοίξει 10 νέα καταστήματα, ενώ βρίσκεται ήδη σε αναζήτηση χώρων πάνω από 2.000 τετραγωνικά προκειμένου να στεγάσει τα Grand Μασούτης.

Ο τζίρος της Μασούτης το 2018 αναμένεται να είναι χαμηλότερος κατά 5% σε σχέση με το το 2017, ενώ για το 2019 ο τζίρος των καταστημάτων της Αθήνας θα ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: