ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ..Δεν ειναι να παίζουμε με αυτά… Θέλετε να γίνετε γονείς; Αυτοί είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητά σας…

Κοινοποίηση:
b76d26e6a0dd4512b03f8c7d92a436ca

Τα προβλήματα γονιμότητας είναι πολύ συνηθισμένα σε πολλά ζευγάρια– και μάλιστα σήμερα είναι πιο συχνά από ποτέ. Τα καλά νέα είναι πως στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων ξεπερνιούνται μετά από μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του ζευγαριού ή κάποια ιατρική θεραπεία.

Πότε μπορούμε να μιλήσουμε για υπογονιμότητα
Η ηλικία της γυναίκας -αλλά και του άντρα πλέον- παίζει ρόλο όταν συζητάμε για γονιμότητα και υπογονιμότητα. Όταν ένα ζευγάρι κάτω των 30 ετών επιθυμεί να αποκτήσει παιδί, η περίοδος αναμονής που θεωρείται “φυσιολογική” είναι 12 μήνες ερωτικής επαφής χωρίς προφυλάξεις. Για τα ζευγάρια όπου η γυναίκα είναι άνω των 30 ετών, η περίοδος αυτή μειώνεται στους 6 μήνες. Μετά από αυτή την περίοδο, αν δεν έχει επιτευχθεί σύλληψη, χρειάζεται η συμβουλή του ειδικού για να προσδιοριστεί εάν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας και να αντιμετωπιστεί.

Τι μπορεί να επηρεάζει τη γονιμότητά σας
Η ηλικία είναι ένας παράγοντας που επηρεάζει σημαντικά τη γονιμότητα της γυναίκας, αφού με το πέρασμα των χρόνων τα ωάρια χάνουν την ποιότητά τους αλλά και το ενδομήτριο γίνεται λιγότερο φιλόξενο για το γονιμοποιημένο ωάριο. Ωστόσο η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας. Η γονιμότητα εξαρτάται επίσης από τη συνολική υγεία αλλά και διάφορες συνήθειες της καθημερινότητας και των δύο μελών του ζευγαριού. Ας τα δούμε όμως ένα ένα:

Προβλήματα ωορρηξίας
Η έλλειψη ωορρηξίας ή οι άτακτες ωορρηξίες είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα γονιμότητας αφού χωρίς μια τακτική ωορρηξία γίνεται δύσκολο για το σπερματοζωάριο να συναντηθεί με το ωάριο και να γίνει η γονιμοποίηση. Τα προβλήματα στην ωορρηξία συνήθως οφείλονται σε ορμονικούς λόγους και εσείς θα καταλάβετε ότι κάτι δεν πάει καλά εξαιτίας των ανωμαλιών στην περίοδό σας. Για να γίνει η διάγνωση, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε ορισμένες ορμονολογικές αιματολογικές εξετάσεις και ανάλογα με τα αποτελέσματα που θα προκύψουν θα σας δώσει μια θεραπεία που θα ομαλοποιήσει την ωορρηξία σας.

εγκυμοσύνη 3/6/17

Προβλήματα στις σάλπιγγες και τα αναπαραγωγικά όργανα

Ακόμη κι αν η ωορρηξία της γυναίκα είναι τακτική -έχετε περίοδο κάθε 28-35 ημέρες- και το ωάριο γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο, εάν ο δρόμος στις σάλπιγγες δεν είναι ανοιχτός, τότε το γονιμοποιημένο ωάριο δεν θα μπορέσει να φτάσει στη μήτρα για να εμφυτευτεί και να αρχίσει να αναπτύσσεται. Τα προβλήματα στις σάλπιγγες μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονές στην περιοχή της πυέλου ή σε παλιές επεμβάσεις στην περιοχή οι οποίες μπορεί να έχουν δημιουργήσει ουλές και συμφύσεις και ο γιατρός σας θα κάνει τη διάγνωση με μια σαλπιγγογραφία -μια εξέταση που εξετάζει τη διαπερατότητα των σαλπιγγών- ή/και με ένα υπερηχογράφημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις και μόνο η σαλπιγγογραφία είναι αρκετή για να “ανοίξουν” τα προβληματικά σημεία. Αν δεν συμβεί αυτό και αν το πρόβλημα είναι πιο έντονο ίσως χρειαστεί να γίνει μια μικρή λαπαροσκοπική επέμβαση που θα το αντιμετωπίσει για να μπορεί να προχωρήσει μια εγκυμοσύνη. Η ύπαρξη ινομυωμάτων μέσα στη μήτρα μπορεί επίσης να εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι από ιστούς και μύες που συνήθως εντοπίζονται στη μήτρα. Τέλος, προηγούμενα ή υπάρχοντα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί και αυτά να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να κάνετε εξετάσεις πριν ξεκινήσετε τις προσπάθειες για σύλληψη και να αντιμετωπιστούν από το γιατρό σας τυχόν προβλήματα που δρουν ανασταλτικά.

Προβλήματα στο σπέρμα
Δεν είναι μόνο η γυναίκα που καθορίζει τη γονιμότητα στο ζευγάρι. Η ποιότητα του σπέρματος είναι φυσικά ζωτικής σημασίας και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί έχουν επισημάνει μια αύξηση στα προβλήματα γονιμότητας στους άντρες. Εφόσον ο γιατρός κρίνει πως υπάρχει θέμα υπογονιμότητας θα συστήσει να γίνει ένα σπερματογράφημα, μια εξέταση που εκτιμά τον αριθμό, το σχήμα και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα του συντρόφου σας. Εάν βρεθεί πρόβλημα, πολλές φορές μια φαρμακευτική ή ορμονική αγωγή καθώς και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής (διακοπή του καπνίσματος και της κατανάλωσης αλκοόλ, πιο υγιεινός τρόπος ζωή με περισσότερη άσκηση και λιγότερο άγχος) συνήθως συμβάλουν στο να ξεπεραστεί.

Οι συνήθειες της καθημερινότητας
Κάποιες από τις συνήθειες της καθημερινότητας μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι;
Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ ακόμη και η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να κάνει πιο δύσκολη τη σύλληψη.
Ο τρόπος διατροφής παίζει επίσης ρόλο αφού η έλλειψη βασικών βιταμινών και μετάλλων από τον οργανισμό μειώνει τις πιθανότητες για σύλληψη.
Το άγχος επηρεάζει με πολλούς τρόπους τον οργανισμό και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα προβλήματα γονιμότητας.
Η επαφή με τοξικά προϊόντα (ακτινοβολία, φυτοφάρμακα, διαλύτες) είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για τη συνολική σας υγεία όσο και για την γονιμότητά σας.
Η συχνότητα των ερωτικών επαφών παίζει επίσης ρόλο. Αν έρχεστε σε επαφή με τον σύντροφό σας μόνο μερικές φορές το μήνα μειώνονται οι πιθανότητες να συναντηθούν το ωάριο και τα σπερματοζωάρια. Από την άλλη πλευρά, η καθημερινή επαφή θεωρείται κι αυτή πως δεν είναι η πιο αποτελεσματική τακτική. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ερωτική επαφή μέρα παρά μέρα στις γόνιμες μέρες και κάθε 2-3 ημέρες στις υπόλοιπες μέρες του μήνα είναι αυτή που εξασφαλίζει τις καλύτερες πιθανότητες σύλληψης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: