ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ: Η Ρωσία στηρίζει Μαδούρο, η Ε.Ε. θέλει εκλογές

Κοινοποίηση:
madouro-venezouela

Την απόλυτη στήριξη τους στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τις ΗΠΑ να μην παρέμβουν για να στηρίξουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικό ηγέτη εξέφρασαν σήμερα οι βασικοί σύμμαχοι του καθεστώτος, προεξαρχόντων της Ρωσίας και της Κίνας.

«Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν τα σήματα, που έρχονται από ορισμένες πρωτεύουσες, που λένε ότι δεν αποκλείεται και η ένοπλη επέμβαση από το εξωτερικό. Καλούμε όλες τις χώρες να αντιταχθούν σε παρόμοιου είδους ιδέες» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η Ρωσία είναι σημαντικός φορέας οικονομικής στήριξης στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, παρέχοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε δάνεια, μερικά ως προκαταβολή για μελλοντικές παραδόσεις πετρελαίου.

Την αντίθεσή του σε έξωθεν ανάμειξη στη Βενεζουέλα εξέφρασε και το Πεκίνο υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της χώρας να προστατεύσει την ανεξαρτησία και τη σταθερότητά της.

«Η Κίνα υποστηρίζει τις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση της Βενεζουέλας για να προστατεύσει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την σταθερότητά της», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι στέκεται στο πλευρό του προέδρου της Βενεζουέλας καθώς αντιμετωπίζει πρόκληση από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε χθες μεταβατικός πρόεδρος της χώρας.

«Το Ιράν υποστηρίζει την κυβέρνηση και τον λαό της Βενεζουέλας κατά των αθέμιτων και παράνομων ενεργειών όπως απόπειρες πραξικοπήματος και ξένη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Γασεμί.

Τηρώντας αποστάσεις από τις ΗΠΑ, οι οποίες έσπευσαν να αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρνήθηκε να τον αναγνωρίσει ρητά ως μεταβατικό ηγέτη της χώρας και απηύθυνε έκκληση για μια πολιτική διαδικασία που θα οδηγήσει στη διεξαγωγή νέων εκλογών.

«Υποστηρίζουμε τις δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Ερωτηθείσα επανειλημμένως από δημοσιογράφους γιατί η Ένωση δεν έφθασε να αναγνωρίσει τον Γκουαϊδό, η εκπρόσωπος είπε: «Σκοπός μας είναι να εστιάσουμε στις εξελίξεις επί του εδάφους στη Βενεζουέλα… υποστηρίζουμε την Εθνοσυνέλευση, θα επιθυμούσαμε μια πολιτική διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε εκλογές».

Από την πλευρά της, η γερμανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα πως η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας έχει να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο προκειμένου να διασφαλίσει ένα ελεύθερο μέλλον για τη χώρα.

«Ο λαός της Βενεζουέλας είναι θαρραλέα δεσμευμένος σε ένα μέλλον για τη χώρα», έγραψε στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Αυτό απαιτεί μια πολιτική διαδικασία που οδηγεί σε ελεύθερες και αξιόπιστες εκλογές. Η δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση έχει να διαδραματίσει έναν ειδικό ρόλο εδώ».

Ομοίως και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, χαιρέτισε μεν το θάρρος των Βενεζουελάνων που διαδηλώνουν για την ελευθερία αλλά απέφυγε να υποστηρίξει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Γκουαϊδό. Η Γαλλία θα αναγνωρίσει ως πρόεδρο της Βενεζουέλας οποιονδήποτε κερδίσει δημοκρατικές εκλογές, τόνισε αξιωματούχος μετά τη δήλωση του Μακρόν.

Η Βρετανία υποστηρίζει τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως ηγέτη της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, δήλωσε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, ο οποίος πρόσθεσε πως οι προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν το 2018 δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες.

«Οι προεδρικές εκλογές του 2018 δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, άρα η βάση εξουσίας του καθεστώτος είναι βαθιά προβληματική. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δημοκρατικά εκλεγμένη Εθνοσυνέλευση με τον Χουάν Γκουαϊδό ως πρόεδρο», είπε εκπρόσωπος της Μέι.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, σύμφωνα με το Reuters, σχεδιάζει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα Χουάν Γκουαϊδό έπειτα από συνομιλίες που είχε με ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής στο Νταβός.

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέπ Μπορέλ δήλωσε πως η Ισπανία θα αναμένει μια κοινή ευρωπαϊκή στάση για τον Γκουαϊδό, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας με την υποστήριξη της Ουάσινγκτον και χωρών της Λατινικής Αμερικής.

Mε πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP, naftemporiki.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: