ΠΑ: To μεγάλο σκάνδαλο με τις μηχανές φωτοαναγνώρισης: 27 εκ. δολάρια και οι φωτογραφίες έβγαιναν θολές!

Κοινοποίηση:
Skandalo

Ενα τεράστιο εξοπλιστικό σκάνδαλο επί υπουργίας Παπαντωνίου το 2003 μπαίνει μετά από πολλά χρόνια στην τελική ευθεία του μετά από την προσφυγή του ελληνικού δημοσίου στα αμερικανικά δικαστήρια το 2009:

Η προσπάθεια της ΠΑ για την προμήθεια ενός αριθμού ψηφιακών φωτομηχανών KS-127EO (Electro-Optical) από την αμερικανική Reccon Optical (ROI) με παράλληλη τροποποίηση των δύο παλαιών συμβατικών KS-127A σε ψηφιακούς αισθητήρες, στα μαχητικά/αναγνωριστικά RF-4E, αξίας 27 εκατ. δο.΄. αποδείχθηκε επιεικώς καταστροφική.

Οχι απλώς οι φωτομηχανές δεν… χωρούσαν στα αεροσκάφη, αλλά ούτε και τα αεροσκάφη στα οποία δοκιμάστηκαν, επέστρεψαν ποτέ στην ενεργό υπηρεσία, αφού είχαν αφαιρεθεί οι συμβατικές φωτομηχανές.

Ύστερα από κάποιες τροποποιήσεις βρέθηκε ο τρόπος να χωρέσουν και πάλι όμως ο φακός τους ήταν τόσο κοντά στο τζάμι του ρύγχους του αεροσκάφος με αποτέλεσμα στις δοκιμές οι φωτογραφίες να βγαίνουν θολές!

Από πλευράς ΠΑ απαιτήθηκε αποζημίωση από την αμερικανική Αεροπορία –καθώς η πώληση έγινε μέσω FMS- και έγινε προσφυγή στα αμερικανικά δικαστήρια, τα οποία αναμένεται να βγάλουν απόφαση εντός των προσεχών μηνών.

Όσο για τις μηχανές των 27 εκατομμυρίων δολαρίων αυτές πακεταρίστηκαν αρχικά στο ΚΕΑ (Κρατικό Εργοστάσιο Αεροσκαφών) στο Ελληνικό και εν συνεχεία στην Ελευσίνα.

Η ΠΑ προκειμένου να υλοποιήσει την στροφή προς την αγορά ατρακτιδίων ψηφιακής φωτογραφικής καταγραφής για τα F-16C/D της 335 Μοίρας «Τίγρης» τα οποία πετούν εξοπλισμένα με τα δύο προηγμένο ατρακτίδια (pod) αναγνώρισης DB-110 της Goodrich Aerospace.

Ο αρχικός προγραμματισμός λόγω της αποτυχημένης εφαρμογής των KS-127EO προέβλεπε πέραν της απόκτησης ατρακτιδίων DB-110 με στρατηγικές δυνατότητες LOROP και την προμήθεια δέκα ατρακτιδίων με μικρότερες δυνατότητες, για την κάλυψη του τακτικού μέρους της αποστολής των υπό απόσυρση αεροσκαφών. Μετά, ήλθε η κρίση και ανέτρεψε τα πάντα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Καλημέρα σε τοξοδΕΙμοκράτες και τοξοδΕΙμοκράτισες (ΔΕΙΜΟΣ = φόβος … για όσους δεν γνωρίζουν).
    Καλημέρα λοιπόν σε τοξοδΕΙμοκρατικού τόξου πιστούς.
    Είναι ένα πολίτευμα ” πολιτικώς ορθόν ” μέν αλλά κομμάτι ακριβόν δέ.
    Συγκεκριμένα, επί 45, πάμε για 46 χρόνια, βαστάει καλά (εφρόντισε ο κουφός από την πρώτη Σερρών και ΟΛΟΙ μετά από αυτόν να ευνουχίσουν την μοναδική απειλή στο πολίτευμα) αλλά χρειάζεται φράνγκα, πολλά φράνγκα, τρισεκατομμύρια για την ακρίβεια, για να μένει στον αφρό (όπως τα περιττώματα ένα πράγμα).
    Πακτωλός τρισεκατομμυρίων, δανεικά, πακέτα, στηρίξεις κοινοτικές κε ληπα δΕΙμοκρατικά εφευρήματα.
    Οσονούπω αντικαθίσταται από την Σαρία αλλά ποιός νοιάζεται !
    Οι χαχόλοι των 45 προηγουμένων ετών έχουν ήδη αντικατασταθεί βάσει σχεδίου και οι εναπομείναντες ψηφίζουν με χέρια και μέ πόδια (97% +) την αντικατάστασή τους.
    Φωτομηχανές σού λέει για τα φού τέσσερα (όπως λέμε φού-μαν-τσού).
    Φάτε δΕΙμοκρατία με ολίγην από κΥνοβΟλευτισμό τοξοδΕΙμοκράτες απόψε και τουμπέκα !
    κανένα έλεος, κανένα άλλοθι !!

  2. ΤΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ…ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΧΑΛΑΝΕ ΤΣΑΜΠΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΟ F-4 ΕΝΩ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ MIRAGE ΚΑΙ F16

    1. ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΟΥΣ ΤΑ ΠΑΛΗΚΑΡΙΑ ΤΟ ΧΟΜΠΙ ΤΟΥΣ ΑΦΟΥ ΝΑΤΟΙΚΟΙ ΠΟΙΛΟΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΠΑΝΕ…… ΟΤΙ ΣΑΒΟΥΡΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΤΗΝ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΕΛΑΤΤΩΜΑΤΙΚΟΥΣ ΑΚΡΕΙΒΟΠΛΗΡΩΜΕΝΟΥΣ ΝΤΕΝΕΚΕΔΕΣ ΚΑΙ ΟΡΙΣΤΕ ΨΑΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΑΦΟΥ ΟΛΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΙΖΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ

Comments are closed.