Ο καρκίνος του Παχέος Εντέρου στο 50% των περιπτώσεων θα μπορούσε να είχε προληφθεί με αυτά τα 9 Πράγματα

Κοινοποίηση:
karkinos

Σήμερα ίσως να είναι η μέρα που θα αρχίσετε να κάνετε υγιεινές αλλαγές στη ζωή σας για να μειώσετε τον κίνδυνο να αναπτύξετε αυτή τη δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια. Ακολουθούν τα 9 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προστατευτείτε από τον καρκίνο του παχέος εντέρου αλλά και άλλων μορφών καρκίνου.

1.Καταναλώστε περισσότερα λαχανικά και φρούτα

Τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικά και άλλες ενώσεις που καταπολεμούν ασθένειες, τα οποία είναι πολύ δύσκολο να τα πάρετε από άλλα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα το μαγνήσιο.
Τα αποτελέσματα από μια ανάλυση έδειξε ότι για κάθε αύξηση των 100mg στην πρόσληψη μαγνησίου, ο κίνδυνος ορθοκολικού όγκου μειώθηκε κατά 13 τοις εκατό, ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου μειώθηκε κατά 12 τοις εκατό.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι αντικαρκινικές επιδράσεις του μαγνησίου μπορεί να σχετίζονται με την ικανότητά του να μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη των όγκων.
Πέρα από το μαγνησίο, οι χημικές ουσίες των φυτών που ονομάζονται φυτοχημικά μπορεί να μειώσουν τη φλεγμονή και να εξαλείψουν τις καρκινογόνες ουσίες, ενώ άλλες ρυθμίζουν το ρυθμό αναπαραγωσής των κυττάρων σας , αποβάλλουν τα νεκρά κύτταρα και διατηρούν το DNA.

2.Καταναλώστε Περισσότερες Ίνες

Οι φυτικές ίνες έχουν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, ιδίως το ορθοκολικό αδένωμα και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Επιπλέον, για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών που προσθέτετε στην καθημερινή διατροφή σας, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου μειώνεται κατά 10 τοις εκατό.

3.Βελτιώστε τα επίπεδα βιταμίνη D

H ανεπάρκειατης βιταμίνης D είναι ένας παράγοντας κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Mία μελέτη έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα έχουν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους του παχέος.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή η βιταμίνη D είναι ευεργετική για το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει τον περιορισμό της αύξησης των καρκινικών όγκων.

4.Αποφύγετε τα Επεξεργασμένα Κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα εκείνα που έχουν αλατιστεί, καπνιστεί ή μετατραπεί έτσι ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους ή να διατηρηθούν περισσότερο.
Στα επεξεργασμένα κρέατα συμπεριλαμβάνονται το μπέικον, το ζαμπόν, ο παστουρμάς, το σαλάμι, το πεπερόνι, το χοτ ντογκ, κάποια λουκάνικα και μπιφτέκια (αν έχουν διατηρηθεί με αλάτι ή χημικά πρόσθετα) και πολλά άλλα. Ιδιαίτερα προβληματικά είναι τα νιτρικά άλατα που προστίθενται σε αυτά τα κρέατα ως συντηρητικό,για τον χρωματισμό και τον αρωματισμό.
Οι νιτρώδεις ενώσεις που βρίσκονται σε επεξεργασμένα κρέατα συχνά μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, οι οποίες σαφώς σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (AICR) προειδοποιεί ότι «δεν υπάρχει ασφαλές όριο» για την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων.

5.Προσέχετε την Κατανάλωση Κόκκινου Κρέατος

Η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε πιο πολύ κόκκινο κρέας (σε μία μελέτη αυτό ήταν 150gr ημερησίως) έχουν 24% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σχέση με όσους τρώνε λιγότερο.

6. Άσκηση

Υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η τακτική άσκηση μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.Μια μελέτη αποκάλυψε ότι οι σωματικά δραστήριοι άνδρες και οι γυναίκες έχουν μια μείωση 30-40% του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου σε σύγκριση με τα μη δραστήρια άτομα.
Για τους αρχάριους, η άσκηση μειώνει τα επίπεδα της ινσουλίνης, και ο έλεγχος των επιπέδων ινσουλίνης είναι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο για καρκίνο. Είναι επίσης προταθεί ότι η απόπτωση (προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος) ενεργοποιείται με την άσκηση, με αποτέλεσμα τα καρκινικά κύτταρα να πεθαίνουν.

Η άσκηση βελτιώνει επίσης την κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα σας. Η εργασία αυτών των κυττάρων είναι η εξουδετέρωση των παθογόνων σε όλο το σώμα σας, καθώς και η καταστροφή των προκαρκινικών κυττάρων πριν εξελιχθούν σε καρκινικά. Όσο καλύτερα κυκλοφορούν αυτά τα κύτταρα, τόσο πιο αποτελεσματικά μπορεί να αμυνθεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα ενάντια στις μολύνσεις και ασθένειες όπως ο καρκίνος.

7. Διατηρήστε ένα υγιές βάρος και Ελέγχου λίπος της κοιλιάς

Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την παχυσαρκία με αυξημένο κίνδυνο για πολλές διαφορετικές μορφές καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε μια μελέτη του 2014 που ανέλυσε στοιχεία από περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους ηλικίας άνω των 16, κάθε αύξηση 5 κιλών σωματικού βάρους συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο για 10 τύπους καρκίνου.
Αν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, ακόμα και μικρές ποσότητες απώλειας βάρους μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικά οφέλη για την υγεία σας. Όσον αφορά την πρόληψη του καρκίνου, η μείωση του περιττού λίπους της κοιλιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς το λίπος στην κοιλιά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, ανεξάρτητα από το σωματικό σας βάρος.

8.Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ και σταματήστε το κάπνισμα

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

9. Φάτε Σκόρδο

Εργαστηριακές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το σκόρδο σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα, και φαίνεται να είναι πολλά υποσχόμενο όταν καταναλώνεται μέσω της διατροφής σας. Μια μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που έτρωγαν τακτικά σκόρδο (μαζί με τα φρούτα και τα λαχανικά) είχαν 35 τοις εκατό χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Εκείνοι που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ωμού σκόρδου επίσης φαίνεται να έχουν ένα χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου και του παχέος εντέρου.
Κατά την προσθήκη ωμού σκόρδου στη διατροφή σας, η φρέσκια σκελίδα πρέπει να συνθλίβεται ή ψιλοκόβεται, προκειμένου να διεγείρει την απελευθέρωση ενός ενζύμου που ονομάζεται αλινάση, η οποία με τη σειρά της καταλύει το σχηματισμό της αλλισίνης.

Η αλλισίνη, με τη σειρά της, διασπάται σε έναν αριθμό διαφορετικών οργανοθειούχων ενώσεων. Έτσι για να «ενεργοποιήσετε» τις θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου, συνθλίψτε μια φρέσκια σκελίδα με ένα κουτάλι πριν τη φάτε, ψιλοκόψτε τη και προσθέστε την σε μια σαλάτα, ή βάλτε την στον αποχυμωτή σας μαζί με άλλα λαχανικά για να κάνετε χυμό.

*Οι πληροφορίες που περιέχονται στο hippieteepee.gr έχουν πληροφοριακό χαρακτήρα. Συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε πληροφορία. Η χρήση όσων αναφέρονται είναι αποκλειστικά και μόνον δική σας ευθύνη.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: