Ο Τσαβούσογλου προκαλεί και πάλι: «Ονειρεύεστε αν νομίζετε ότι θα φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο»

Κοινοποίηση:
1

«Ονειρεύονται όσοι θέλουν μηδέν στρατεύματα στην Κύπρο» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ – Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Τούρκος υπ. Άμυνας «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας»


Οξύνει την επιθετική ρητορική η Τουρκία με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό της τουρκικής κυβέρνησης για το 2019 να εκτοξεύουν απειλές κατά της Ελλάδας και της Κύπρου με αφορμή και τις γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ο υπ. εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά την ομιλία του ανέφερε πως υπενθυμίζει «σε αυτούς που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις και μηδέν στρατεύματα στη Κύπρο, να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, ας το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα συμβεί ποτέ».

Μια από τις εθνικές υποθέσεις της Τουρκίας, είπε, είναι και η Κύπρος, προσθέτοντας ότι χρειάζονται ειλικρινείς προσπάθειες για μια δίκαιη και μόνιμη λύση.

Ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν προσέγγισε τις ειλικρινείς προσπάθειες της Τουρκίας. «Πλέον δεν τίθεται θέμα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μόνο για να γίνεται λόγος. Θα ορίσουμε τι, γιατί, σε ποιες παραμέτρους, σε ποιο πλαίσιο θα συζητήσουμε. Υπενθυμίζω ξανά σε εκείνους που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατεύματα: Ας ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο, να το εγκαταλείψουν, τέτοιο πράγμα δεν θα γίνει ποτέ».

Για τους υδρογονάνθρακες είπε ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή. Ανέφερε ότι «θα ξεκινήσουν γεωτρήσεις στα πεδία που έχει προσκαλέσει η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) και στην ΑΟΖ που παλαιότερα είχε καταγραφεί στον ΟΗΕ». Τέλος, είπε ότι «πλέον έχουμε και γεωτρύπανο. Δεν κάνουμε μόνο έρευνες, λαμβάνουμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε τα αναγκαία μέτρα εκεί με τα πλοία μας και τους ήρωες στρατιώτες μας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός άμυνας της Τουρκίας Χουλούσι Ακάρ ο οποίος ανέφερε ότι «στην Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο δεν πρόκειται να επιτρέψουμε κανένα βήμα που δεν συμπεριλαμβάνει την Τουρκία, ούτε και κανένα τετελεσμένο». «Στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα επιτρέψουμε μονομερείς δραστηριότητες υδρογονανθράκων αλλά ούτε και θα καταφέρει να επιβιώσει οποιοδήποτε σχέδιο στο οποίο δεν συμμετέχει η Τουρκία και η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος). Αυτό το λέμε με κάθε ευκαιρία. Σε αυτό το πλαίσιο οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να προστατεύουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας και της ‘τδβκ’ καθώς και να εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια στην Κύπρο στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών περί εγγυήσεων και συμμαχίας».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: