Ούτε στο γήπεδο τσιγάρο – Αντικαπνιστικό μήνυμα της ΚΑΕ Ολυμπιακός

Κοινοποίηση:
x-default

Με ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Ολυμπιακός έδωσε το δικό της μήνυμα κατά του καπνίσματος και υπέρ της προάσπισης της δημόσιας Υγείας, τονίζοντας πως «σβήνουν» τα τσιγάρα στα γήπεδα.

Σε συμμόρφωση απέναντι στον αντικαπνιστικό νόμο οδηγούνται και οι φίλαθλοι.

Με ανακοίνωσή της η ΚΑΕ Ολυμπιακός έδωσε το δικό της μήνυμα κατά του καπνίσματος και υπέρ της προάσπισης της δημόσιας Υγείας, τονίζοντας πως «σβήνουν» τα τσιγάρα στα γήπεδα. Οι «ερυθρόλευκοι», όπως ανακοίνωσαν, ξεκίνησαν ήδη από χθες και από τον αγώνα με τη Βαλένθια να εφαρμόζουν πιστά τη νομοθεσία, η οποία την Τρίτη εισάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Οπως αναφέρει η ΚΑΕ Ολυμπιακός στην ανακοίνωσή της, στόχος είναι να προστατευθούν τα παιδιά, οι μη καπνιστές και οι αθλητές από το παθητικό κάπνισμα και να συνειδητοποιήσουν οι φίλαθλοι ότι το κάπνισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία τους. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι θα δημιουργήσει χώρους για τους καπνιστές στις εξωτερικές πλευρές των θυρών του γηπέδου, εντός του συστήματος access control, με ειδικά τασάκια και σήμανση, ώστε να μπορούν όσοι καπνίζουν να χρησιμοποιούν αυτούς τους χώρους, χωρίς να ενοχλούν τους διπλανούς τους και να παραβαίνουν τον νόμο.

Οι αντικαπνιστικές διατάξεις περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλα ζητήματα του υπουργείου Υγείας», το οποίο μετά την επεξεργασία στην αρμόδια Επιτροπή αναμένεται να εισαχθεί για συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη. Ανάμεσα στις νέες διατάξεις είναι η ανάθεση της δυνατότητας συμμετοχής στο ένστολο δυναμικό της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) των ελέγχων εφαρμογής μεμονωμένα ή από κοινού με άλλους συναρμόδιους φορείς. Η συμμετοχή της ΕΛ.ΑΣ. στον έλεγχο κατά του καπνίσματος έχει φέρει θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως: Δανία, Γαλλία, Κύπρος, Τσεχία, Πολωνία, Σλοβακία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Μάλτα. Επιπλέον, εισάγεται η επέκταση της απαγόρευσης του καπνίσματος σε υπαίθριους χώρους δραστηριότητας, ψυχαγωγίας και συγκέντρωσης ανηλίκων κατά κύριο λόγο. Η Αριστοτέλους με την αυστηροποίηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στοχεύει στη μείωση του αριθμού των Ελλήνων καπνιστών.

Οπως ανέφερε η επίκουρη καθηγήτρια πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ, Παρασκευή Κατσαούνου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το υποτιμημένο κόστος για νοσήματα που οφείλονται στο κάπνισμα ανέρχεται σε περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Για το ΕΚΑΒ
Στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπεται και η αναβάθμιση του ρόλου του ΕΚΑΒ. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, προανήγγειλε την παροχή κινήτρων στους διασώστες του ΕΚΑΒ, με σκοπό να βγαίνουν όλο και περισσότεροι στον δρόμο. Οπως τόνισε, μάλιστα, η υπηρεσία του ΕΚΑΒ έχει αποψιλωθεί, καθώς έγιναν μετατάξεις περισσότερων από 430 εργαζομένων τα τελευταία χρόνια. «Τους ανθρώπους που είναι ακόμη έξω πρέπει να τους στηρίξουμε. Το υπουργείο Υγείας μελετά τη στήριξη υποδειγματικά των ανθρώπων που είναι έξω, έναντι των υπόλοιπων που είναι μέσα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Σύμφωνα με τις προωθούμενες διατάξεις, το ΕΚΑΒ αναμένεται να γίνει πιο αποτελεσματικό και σε περιπτώσεις κρίσεων. Συγκεκριμένα, μεταφέρεται το προϋφιστάμενο 24ωρης λειτουργίας κέντρο επιχειρήσεων του ΕΚΕΠΥ στο ΕΚΑΒ ως δεύτερο συντονιστικό κέντρο. Πλέον, τα δύο κέντρα επιχειρήσεων του ΕΚΑΒ λειτουργούν υπό την επίβλεψη ενός ενιαίου συντονιστικού κέντρου. Στο πλαίσιο της ίδιας δέσμης διατάξεων επιχειρείται η βελτιστοποίηση προ νοσοκομειακής και έκτακτης νοσοκομειακής φροντίδας υγείας, ο συντονισμός λειτουργίας ΜΕΘ σε 24ωρη βάση, ο ενιαίος συντονισμός στα ανωτέρω των δημόσιων δομών υγείας (νοσοκομείων δημόσιων και ιδιωτικών) σε περίπτωση έκτακτων αναγκών, με ανάθεση όλων των παραπάνω στο ΕΚΑΒ.

Μεταξύ άλλων, μετατρέπεται ο ΕΟΔΥ (Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση ζητημάτων δημόσιας Υγείας αλλά και βελτίωση της αποδοτικότητας του επιχειρησιακού χαρακτήρα του ΕΟΔΥ, από τη στιγμή που έχει διευρυμένες δυνατότητες διαχείρισης και στο έργο υγειονομικής κάλυψης προσφύγων και μεταναστών. Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι ορισμένα από τα προβλήματα που μπορούν να ξεπεραστούν με τη μετατροπή του ΕΟΔΥ σε ΝΠΙΔ είναι η δυνητική καθυστέρηση διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού – προσφυγικού, η δυσχέρεια μετακίνησης προσωπικού για κάλυψη έκτακτων κρίσεων μολυσματικών ασθενειών κ.ά.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Δεν κοιτάνε τα χάλια τους,βγάζουν και ανακοινώσεις…ρε άντε και γ………

Comments are closed.