Οφειλόμενη απόδοση τιμής στους θυσιασθέντες του Τσαμαντά

Κοινοποίηση:
simaia

Στο επιμεθόριο χωριό των Φιλιατών, τον Τσαμαντά, την 29-09-2019, θα τελεστεί, το ετήσιο μνημόσυνο για τους 119 στρατιώτες μας που εκτελέστηκαν άνανδρα από τους ένοπλους κομμουνιστές το 1948.

Το μνημόσυνο αυτό το τελούν οι συγγενείς των στρατιωτών μας που έρχονται κάθε χρόνο από διάφορα μέρη της πατρίδας μας και ανάβουν ένα κεράκι στη μνήμη των αδικοσφαγμένων παλληκαριών. Χρόνια τώρα στον Τσαμαντά σπάνια έβλεπες να τιμάει με την παρουσία του τη μνήμη των 119 στρατιωτών μας κάποιος με κρατικό αξίωμα. Και η εκδήλωση αυτή συκοφαντήθηκε σαν εκδήλωση μίσους…

Μικρό χρονικό

Στις αρχές του 1948 η VΙΙΙη Μεραρχία έλαβε εντολή να εκκαθαρίσει την Μουργκάνα από τους ένοπλους κομμουνιστές. Στις 4 Μαρτίου το 611, το 581, το 628 Τάγματα Πεζικού και η διλοχία Γαλάνη μάχονταν εναντίον πολύ υπέρτερων δυνάμεων των συμμοριτών στην περιοχή της Μουργκάνας. Συγκεκριμένα, το πρωί της 5ης Μαρτίου το 611 Τ.Π, δέχτηκε στην Πόβλα αιφνιδιαστική επίθεση μεγάλου όγκου συμμοριτών κι επειδή έμεινε ακάλυπτο από τις άλλες μονάδες και εκτεθειμένο, διαλύθηκε.

Μνημείο Τσαμαντά

Ο θλιβερός απολογισμός για τον εθνικό μας στρατό ήταν: Νεκροί Αξιωματικοί 2, νεκροί οπλίτες 37. Τραυματίες Αξιωματικοί 8, οπλίτες 103. Αγνούμενοι: Αξιωματικοί 4. Οπλίτες 173. Οι 173 αγνοούμενοι και 4 Αξιωματικοί , οι περισσότεροι του 611 Τ.Π. που διαλύθηκε στην Πόβλα, συνελήφθησαν αιχμάλωτοι και οδηγήθηκαν στο χωριό του Τσαμαντά.
Οι 4 αξιωματικοί του Εθνικού στρατού: Κων/νος Αργυρόπουλος, υπολοχαγός, Θεοφάνης Ευσταθίου, υπολοχαγός, Παναγιώτης Βλαβιανός, δόκιμος και Σταύρος Σταυρόπουλος, Ανθυπίατρος, εκτελέστηκαν αμέσως στον Τσαμαντά, μετά από δίκη με την κατηγορία ότι προσέφεραν βοήθεια στο μοναρχοφασιστικό καθεστώς.
Στους οπλίτες αιχμαλώτους προτάθηκε όσοι ήθελαν να ενταχτούν στο “Δημοκρατικό Στρατό” και όσοι δεν ήθελαν να βγάλουν τα ρούχα τους και να φύγουν. Από αυτούς 120 οπλίτες έβγαλαν τα ρούχα τους και έφυγαν. Γι’ αυτούς πίστευαν όλοι ότι βρίσκονται κάπου στην Αλβανία ή σε άλλες ανατολικές χώρες αιχμάλωτοι… και πέρασαν χρόνια.

Το 1971 σε μια ασβεσταριά στον Τσαμαντά ανακαλύφθηκε τυχαία ένας σκελετός. Ακολούθησε έρευνα και βγήκαν στην επιφάνεια άλλοι 119 σκελετοί δεμένοι με καλώδια και σύρματα και με μια σφαίρα στο κρανίο! Ήταν όλοι Έλληνες στρατιώτες. Αυτή ήταν η τύχη των αιχμαλώτων του 611 Τ.Π.. Στο σημείο που βρέθηκαν οι σκελετοί των στρατιωτών του 611 Τ.Π. ανεγέρθηκε το μνημείο όπου συγκεντρώνονται κάθε χρόνο όσοι τιμούν τη μνήμη τους και ανάβουν ένα κεράκι.
Και προς τιμήν του, ένα κεράκι θα ανάψει εφέτος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και θα τιμήσει έτσι τη θυσία αυτών που εδραίωσαν την Ελληνική Δημοκρατία. Ακόμη, με την παρουσία του εκεί θα διδάξει σε όλους όσους ονομάζουν το μνημόσυνο αυτό μνημόσυνο μίσους, ότι είναι οφειλόμενο χρέος τιμής της Πολιτείας η απόδοση τιμής και ευγνωμοσύνης στους θυσιασθέντες για την Πατρίδα!

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΑΣ

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: