Οργή στην Τουρκία – Χάρτης σε σίριαλ του Netflix δείχνει το Κουρδιστάν

Κοινοποίηση:
map

Στο σίριαλ «SPY» του Netflix εμφανίζεται σε ένα πλάνο ο χάρτης του Κουρδιστάν. Ως κράτους διαφορετικού από την Τουρκία.

Η σειρά βασίζεται στην πραγματική ιστορία ενός πράκτορα της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών Mossad που έδρασε την δεκαετία του ’60.

Πρόκειται για τον πράκτορα Κοέν, ο οποίος δούλεψε για τις Ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στη Συρία.

Ωστόσο, ο χάρτης δεν είναι και τόσο «κακός» για την Τουρκία, διότι ναι μεν δείχνει ένα ανεξάρτητο Κουρδιστάν αλλά δίχως έξοδο στη Μεσόγειο Θάλασσα και μια Τουρκία με εδαφικά ανταλλάγματα.

Συγκεκριμένα, η Τουρκία μπορεί να χάνει το Κουρδιστάν αλλά διατηρεί τη μεσογειακή επαρχία του Χατάι (Αντιόχεια και Αλεξανδρέττα) όπως και τα εδάφη που κατέλαβε τα τελευταία χρόνια στη βορειοδυτική Συρία, στα βόρεια της επαρχίας του Χαλεπιού (συμπεριλαμβανομένου του κουρδικού θύλακα της Εφρίν), με σύνορο τον Ευφράτη.

Επίσης, στον ίδιο χάρτη, η Τουρκία απεικονίζεται να κατέχει την Αρμενία, τη Γεωργία, το Αζερμπαϊτζάν, τον ρωσικό Καύκασο (Νταγκεστάν, Τσετσενία, Βόρεια Οσετία, Καμπαρντίνο Μπαλκάρια, Τσερκεζία) και ολόκληρη την Κύπρο.

Στην παραλία του Λεβάντε, απεικονίζεται με γαλάζιο χρώμα μια ενιαία ζώνη που περιλαμβάνει τις επαρχίες Λαοδίκεια, Ταρτούς και μέρος της Χάμα της Συρίας, δηλαδή εκεί που κατοικούν οι Ελληνορθόδοξοι και οι Αλαουίτες, ολόκληρο τον Λίβανο και το Ισραήλ.

Σε κάθε περίπτωση είναι ένας ενδιαφέρον χάρτης και όχι απαραίτητα κακός για την Τουρκία.

Οπότε, ας μη πανηγυρίζουν οι βιαστικοί περί «διαμελισμού», διότι σύμφωνα με τον εικονιζόμενο χάρτη η Τουρκία παίρνει περισσότερα από όσα χάνει.

Η δική μας αίσθηση είναι ότι ο χάρτης μάλλον δείχνει περιοχές με συγγενείς πληθυσμούς ή γεωπολιτικές ζώνες επιρροής.

Στην Τουρκία πάντως προκάλεσε αναστάτωση, παρότι την ανταμείβει και τη μεγαλώνει εδαφικά, διότι οι Τούρκοι θέλουν να παίρνουν δίχως να δίνουν.

map

map-1

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: