Οι 6 «καυτές» υποθέσεις για τις οποίες η κυβέρνηση εκτιμά ότι αναδύεται οσμή σκανδάλων

Κοινοποίηση:
mitsotakis-france-24

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση θα επιχειρήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ από τις αρχές του φθινοπώρου καθώς έχει αποφασίσει μαζί με τους συνεργάτες του να εξεταστούν μια προς μια όλες οι υποθέσεις που φέρεται να αναδύουν οσμή σκανδάλων.

Όπως τονίζουν συνεργάτες του με τους οποίους ήρθαμε σε επικοινωνία, «θα χυθεί άπλετο φως σε όλες τις αποφάσεις που πάρθηκαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια και μπορεί να εμπεριέχουν πολιτικές ή ποινικές ευθύνες».

Η άρση ασυλίας Πολάκη
Την ίδια ώρα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αντιλαμβάνονται τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί το Μέγαρο Μαξίμου κάνουν λόγο για πρακτικές ρεβανσισμού που φάνηκαν ήδη από την άρση ασυλίας του τέως αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για τον οποίο η Βουλή αποφάσισε πριν από ένα μήνα να άρει την βουλευτική ασυλία τόσο για την υπόθεση καταγραφής της συνομιλίας του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα όσο και για το θέμα της συκοφαντικής δυσφήμισης εναντίον του πρώην προέδρου του ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτη Πουλή. Ο ίδιος ο κ. Πολάκης είναι κάνει λόγο τότε για πολιτική δίωξη.

Πλήθος ερωτηματικών για τον τρόπος διαχείρισης της ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ
Τώρα, με τις νέες υποθέσεις που θα έρθουν στην επιφάνεια το προσεχές διάστημα αναμένεται να προκληθεί ακόμη πιο έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ. Καταρχάς μόλις πριν λίγες ημέρες ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης άφησαν ευθέως να εννοηθεί ότι η υπόθεση της ΔΕΗ θα είναι η πρώτη που θα πάρει το δρόμο για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εάν διαπιστωθεί από την σχετική οικονομική αξιολόγηση των ορκωτών λογιστών που θα ολοκληρωθεί εντός του Σεπτεμβρίου ότι η Επιχείρηση ζημιώθηκε. Αναμένονται πειστικές απαντήσεις για το πώς γίνεται ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής της ΔΕΗ στην πώληση και παροχή ηλεκτρικού ρεύματος να αγοράζει από την ίδια την κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία παραγωγής κάτω του κόστους. Θα πρέπει να εξηγηθεί επίσης τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ (Nouvelle Organisation du Marché de l’Electricité), κοινώς τα «παζάρια» πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας; Το μοντέλο αυτό επιβάλλει στην Επιχείρηση να πουλάει ορισμένη ποσότητα ρεύματος φθηνά σε ενδιαφερόμενους προμηθευτές για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και εκείνοι με τη σειρά τους να το πουλούν εξίσου φθηνά στους τελικού καταναλωτές, ώστε να υπάρξει ανακατανομή μεριδίων στη λιανική αγορά και σταδιακή μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2020 όπως προβλέπει το τρίτο μνημόνιο. Όλες οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ μέχρι σήμερα έχουν γίνει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς επί της ουσίας να υπάρξει απτό πραγματικό κέρδος για τον καταναλωτή. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι προμηθευτές έκαναν εξαγωγή το φθηνό ρεύμα που έπαιρναν από τη ΔΕΗ και δεν το έδιναν στους καταναλωτές της εγχώριας αγοράς. Προφανώς και θα εξεταστεί γιατί η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού έφθασε στο σημείο να έχει τόσο σημαντικό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Η αναβάθμιση των μαχητικών F-16 και των P-3B
Το κόστος αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F-15 αλλά και των αεροσκαφών P-3B Ναυτικής Συνεργασίας επί υπουργίας Πάνου Καμμένου αναμένεται επίσης να βρεθεί στο επίκεντρο διερεύνησης της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι η αναβάθμιση των F-16 από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ ενώ για τα P-3B πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ.

Εξεταστική και για τα capital controls
Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων επί κυβέρνησης Τσίπρα το καλοκαίρι του 2015, η οποία επί της ουσίας ήρθη πλήρως μόλις αυτές τις ημέρες. «Η κυβέρνηση διατηρεί όλες τις επιλογές στο τραπέζι. Η Ολομέλεια της Βουλής ξεκινά τις εργασίας της τον Οκτώβριο» ήταν τα λόγια του Υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργό όταν ερωτήθηκε εάν θα διερευνηθεί δικαστικά η υπόθεση των capital controls.

Αναζητείται η πορεία χρημάτων που θα πήγαιναν για τους πρόσφυγες
Οικονομικές ατασθαλίες και διασπάθιση δημοσίου χρήματος εκτιμούν στην κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από τις υποθέσεις σίτισης και στέγασης των προσφύγων ανά την Ελλάδα. Εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που σύμφωνα με καταγγελίες δεν πήγαν όλα σε σκοπούς για τους οποίους χορηγήθηκαν αλλά υπήρξαν πρόσωπα που νέμονταν διόλου ευκαταφρόνητα ποσά. Θυμίζουμε ότι για το ζήτημα της διαχείρισης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν τη σίτιση και τη στέγαση όσων βρίσκονται στα κέντρα υποδοχής διεξαγάγει και η Αρχή Καταπολέμησης της Απάτης και της Διαφθοράς (OLAF).

Πολιτικές ευθύνες για τη Novartis
Ο τέως αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δήλωνε τον Φεβρουάριο του 2018 εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ότι η υπόθεση Novartis «είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Λίγο αργότερα η Βουλή παρέπεμπε δέκα πολιτικά πρόσωπα σε Προανακριτική Επιτροπή, ανάμεσά τους και τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Η Νέα Δημοκρατία έκανε τότε λόγο για στημένα κατηγορητήρια και τώρα που είναι πλέον στην κυβέρνηση θα αναζητήσει πολιτικές ευθύνες για τον τρόπο που υποστηρίζει ότι στήθηκε η συνωμοσία εις βάρος στελεχών της, τα οποία στην πορεία αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν απτά στοιχεία εμπλοκής τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: