Οι πιστοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα είναι πλέον σε θέση να λάβουν κοινωνία στα μοναστήρια του Αγίου Όρους

Κοινοποίηση:
1495422300

Οι πιστοί της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (ROC) δεν μπορούν πλέον να συμμετάσχουν στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, στα οποία εορτάζεται το όνομα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, λόγω της αδυναμίας συνέχισης της ευχαριστιακής κοινωνίας μετά από τις ενέργειές του στην Ουκρανία. Σχετικά με τον αναγκαστικό τερματισμό μιας τέτοιας επικοινωνίας, είπε η Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Τα πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου είναι πλήρως εφαρμόσιμα και στα μοναστήρια του Αγίου Όρους, τα οποία εορτάζουν το όνομα του Οικουμενικού (Κωνσταντινούπολης -. Ed) Πατριάρχη Βαρθολομαίου», – δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων πρωθιερέας Νικολάι Balashov, απαντώντας το ερώτημα πώς η δήλωση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα επηρεάσει το προσκύνημα στον Άθω.

Η δήλωση της Συνόδου της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας στις 15 Οκτωβρίου, δήλωσε ότι «η υιοθέτηση της επικοινωνίας με τους σχιματικούς και αφορισμένους σε άλλη τοπική οντότητα της Εκκλησίας με όλους τους χειροτονημένους τους» επισκόπους και κληρικούς, «προσβάλουν την κανονική τους κληρονομιά, σε μια προσπάθεια να αρνηθούν τις δικές τους ιστορικές αποφάσεις και δεσμεύσεις – Όλα αυτά αναδεικνύει το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως πέρα από το κανονικό πεδίο και … μας καθιστούν αδύνατο να συνεχίσουμε την Ευχαριστιακή κοινωνία με τους ιεράρχες, τους κληρικούς και τους λαϊκούς “.

«Από εδώ και στο εξής, έως ότου το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως αρνηθεί να προβαίνει σε αντικανονικές αποφάσεις για όλους τους κληρικούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, είναι αδύνατο να συνλειτουργούν με τους κληρικούς της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και για τους λαϊκούς η συμμετοχή στα μυστήρια που εκτελούνται στις εκκλησίες της “, αναφέρει η δήλωση.

Αυτή η δήλωση ήταν μια απάντηση στην απόφαση της Συνόδου του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, η οποία στις 11 Οκτωβρίου, είπε ότι άρχισε να παρέχει αυτοκέφαλο της Εκκλησίας στην Ουκρανία και αποφάσισε να «αποκαταστήσει αμέσως την σταυροπηγιακή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο, ένα από τα πολλά σταυροπηγιακά του στην Ουκρανία, που πάντα υπήρχαν» (σταυροπηγή – Αυτή είναι η εκπροσώπηση, άμεσα υποταγμένη στον Πατριάρχη της Κωνσταντινούπολης).
Η Κωνσταντινούπολη αποφάσισε να ακυρώσει το ανάθεμα, και όλους τους περιορισμούς που επιβάλλονται από τη Ρωσική Εκκλησία στον επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου «Πατριαρχείου του Κιέβου» Filaret Denisenko, και να τον αποκαταστήσει , καθώς και τον ηγέτη μιας άλλης μη κανονικής δομής – της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας (UAOC) Μακάριο Maletic και τους οπαδούς τους – « στην ιεραρχική ή ιερατική τάξη “(δηλαδή στα εκκλησιαστικά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια) και στο ποίμνιο τους -” για να αποκατασταθεί η κοινωνία με την Εκκλησία “.

Έτσι, για πρώτη φορά η Κωνσταντινούπολη αναγνώρισε τις νόμιμες δομές των σχισματικών εκκλησιών στην Ουκρανία. Επιπλέον, το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης κήρυξε τα δικαιώματα του στην Ουκρανία, ανακαλώντας (ακυρώνοντας) τις νομικές υποχρεώσεις της ιστορικής επιστολής του 1686 για να μεταβιβάσει το δικαίωμα διορισμού του Πατριάρχη Μόσχας στον διορισμό τον Μητροπολίτη Κιέβου, εκλεγόμενο από το Συμβούλιο της επισκοπικής του οργάνωσης.

https://ria.ru/tokoutsavaki.blogspot.com

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: