Οι ηθοποιοί που παίρνουν τα λιγότερα χρήματα στα ελληνικά σίριαλ

Κοινοποίηση:
sirial

Η επάνοδος της μυθοπλασίας στη μικρή οθόνη αλλά και η γενικότερη άνθηση των τηλεοπτικών παραγωγών τη σεζόν που διανύουμε έχουν επηρεάσει θετικά και τις απολαβές των ηθοποιών

Γνωστά ονόματα τα οποία αγαπά το τηλεοπτικό κοινό και φέρνουν καλά ποσοστά τηλεθέασης στις σειρές που πρωταγωνιστούν έχουν καταφέρει να διαπραγματευτούν τις αμοιβές τους με την εταιρεία παραγωγής που συνεργάζονται. Όμως τα πράγματα δεν είναι πάντα ρόδινα για όλους. Οι περισσότεροι ηθοποιοί, αν και εργάζονται στον λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης, δεν λαμβάνουν μεγάλες αμοιβές -σίγουρα όχι εκείνες της χρυσής τηλεοπτικής περιόδου, ενώ ακόμη μικρότερες απολαβές έχουν οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από τις κάμερες και φροντίζουν για να βγει μια σειρά στον αέρα.

Οι ηθοποιοί πρώτης γραμμής, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που κάναμε, εισπράττουν 15.000-20.000 ευρώ τον μήνα. Από κει και μετά, όλα έχουν να κάνουν με τον αριθμό προβολής επεισοδίων ανά εβδομάδα και με τις απαιτήσεις του ρόλου. Δηλαδή υπάρχουν ηθοποιοί που αμείβονται με 8.000-10.000 ευρώ τον μήνα και άλλοι με 4.000 ευρώ. Υπάρχουν βέβαια και οι ηθοποιοί εκείνοι που παίζουν δεύτερους ρόλους και ο μισθός τους δεν ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, δουλεύοντας μάλιστα σε καθημερινές σειρές όπου τα γυρίσματα είναι πολύωρα και επίπονα.

Γνωστή ηθοποιός εξομολογήθηκε στο «TV Έθνος» πως «η ασυνέπεια στις πληρωμές των ηθοποιών καλά κρατεί, καθώς υπάρχουν εταιρείες παραγωγής που καταβάλλουν τα δεδουλευμένα με καθυστέρηση μηνών». Όσο για το θέατρο ήταν ξεκάθαρη, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν μισθοί, μια και οι περισσότεροι δουλεύουν με ποσοστά επί των εισπράξεων. Αυτό πρακτικά, όπως μας επεσήμανε, «σημαίνει για έναν μικρό σε αριθμό ατόμων θίασο ποσά της τάξεως των 900 έως 2.000 ευρώ τον μήνα». «Φέτος τα πράγματα έχουν ομαλοποιηθεί ως έναν βαθμό στις πληρωμές» μας ανέφερε ανερχόμενη ηθοποιός, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα προηγούμενα χρόνια αρκετοί ηθοποιοί που έπαιζαν σε τηλεοπτικά σίριαλ όχι μόνο δεν είδαν ποτέ το χρώμα του χρήματος αλλά κλήθηκαν να πληρώσουν και ΦΠΑ για λεφτά που δεν πήραν ποτέ στα χέρια τους».

 ΟΙ ΠΙΟ ΧΑΜΗΛΟΜΙΣΘΟΙ

Τα λιγότερα χρήματα για παραγωγές όπως είναι τα σίριαλ παίρνουν οι άνθρωποι που είναι επιφορτισμένοι με γενικά καθήκοντα, του τύπου να μη λείψει το παραμικρό που θα χρειαστεί για τα γυρίσματα: από τα μικρόφωνα και τα νερά, μέχρι τα προϊόντα για το μακιγιάζ που θα χρησιμοποιήσουν οι ηθοποιοί. Αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται πολλές ώρες και πληρώνονται συνήθως κατ’ αποκοπή με δελτίο παροχής υπηρεσιών, λαμβάνοντας ανά μήνα ποσό της τάξης των 400-500 ευρώ.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Το κόστος των καθημερινών σίριαλ έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Πλέον το κόστος ανά επεισόδιο δεν ξεπερνά τα 40.000 ευρώ, ενώ ανάλογα είναι τα ποσά που δαπανώνται και για τις εβδομαδιαίες σειρές, τα γυρίσματα των οποίων γίνονται συνήθως στα πλατό, μειώνοντας στο ελάχιστο τους φυσικούς χώρους που ανεβάζουν το κόστος. Και φυσικά, ενώ παλιά απαιτούνταν 11 με 12 μέρες για να γυριστεί ένα επεισόδιο, στις μέρες μας τα γυρίσματα ενός επεισοδίου κρατούν 1-2 μέρες.

ΤΟ TOP-5 TΩΝ ΣΙΡΙΑΛ

Η μυθοπλασία επανήλθε δριμύτερη τη φετινή σεζόν, κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των τηλεθεατών. Χαρακτηριστική είναι η τηλεθέαση για το διάστημα 4-10 Μαρτίου, με το κοινό να χαρίζει απλόχερα υψηλά ποσοστά σε δραματικές και κωμικές σειρές. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων Nielsen, στο Τop-5 των σειρών βρίσκουμε στην πρώτη θέση το «Τατουάζ» να μαγνητίζει τα βλέμματα 1.097.000 τηλεθεατών. Ακολουθούν: «Η επιστροφή» με 1.009.000 τηλεθεατές, «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» με 964.000, «Το σόι σου» με 952.000 και το «Έλα στη θέση μου» με 853.000 τηλεθεατές

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: