ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ epidomastegasis.gr – Η αίτηση και οι υποχρεώσεις για το επίδομα ενοικίου 2019

Κοινοποίηση:
spiti-xreos

Άνοιξε το βράδυ της Τρίτης η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης για το επίδομα ενοικίου 2019, το epidomastegasis.gr.

Τα ποσά για το επίδομα ενοικίου κυμαίνονται από 70 έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, τα εισοδηματικά κριτήρια κλιμακώνονται από 7.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό μέχρι και τις 21.000 ευρώ ενώ η ακίνητη περιουσία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 180.000 ευρώ.

Οι ενοικιαστές κύριας κατοικίας που θα υποβάλλουν αίτηση θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται η προβλεπόμενη δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου (Α.Α.Δ.Ε.). Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.

Το επίδομα θα καταβάλλεται μηνιαίως και το δικαίωμα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση. Κατά την πρώτη εφαρμογή και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο, το δικαίωμα ισχύει από 01/01/2019. Στη συνέχεια, η καταβολή θα γίνεται την 1η του επόμενου μήνα από την υποβολή της αίτησης και για 12 μήνες. Μάλιστα, με την πάροδο έξι μηνών από την έκδοση της πράξης έγκρισης, κι εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις, η χορήγηση του επιδόματος ανανεώνεται αυτόματα για έξι ακόμα μήνες. Κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα από την ημερομηνία έκδοσης της πράξης έγκρισης και σε περίπτωση μεταβολής της σύνθεσης του νοικοκυριού ή των όρων του μισθωτηρίου, ο δικαιούχος έχει τη δυνατότητα να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της αίτησής του και το ποσό του επιδόματος να αναπροσαρμοστεί αναλόγως για το δεύτερο εξάμηνο χορήγησης.

Η αίτηση υποβάλλεται από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο.

Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του διαδικτυακού ιστοτόπου του προγράμματος (epidomastegasis.gr), χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης του πληροφοριακού συστήματος TAXISnet.

epidoma-stegasis
Μόλις ο ενοικιαστής μπει στο σύστημα με κωδικούς Taxisnet θα πρέπει να βάλει το ΑΜΚΑ κάτι που σημαίνει:
ΒΕΒΑΙΩΝΩ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΟΤΙ:

Είμαι ενήλικο άτομο και διαμένω κάτω από την ίδια στέγη με όλους όσοι συνυπογράφουν το παρόν και με κανένα επιπλέον άτομο (ή είμαι ενήλικο τέκνο, έως 25 ετών, κάποιου/ων εκ των συνυπογραφόντων, φοιτώ σε πανεπιστημιακή σχολή ή σχολείο ή ινστιτούτο επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης της ημεδαπής ή αλλοδαπής και διαμένω σε άλλη οικία από εκείνη των κηδεμόνων μου).

Η μισθωμένη κατοικία για την οποία αιτούμαι το επίδομα, αποτελεί την κύρια κατοικία μου.

Δεν εμπίπτω στις διατάξεις του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και δεν δηλώνω δαπάνες για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής ή για δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία άνω των 1.500€ ή για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτ/των, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, όπως αυτές προσδιορίζονται στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1.

Διαμένω νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια. Ειδικά για τον/την αιτούντα/ούσα: διαμένω νόμιμα και μόνιμα στην ελληνική επικράτεια κατά τα τελευταία πέντε (5) έτη.

Δεν είμαι δικαιούχος οποιουδήποτε άλλου προγράμματος επιδότησης ή κάλυψης ενοικίου, δεν μισθώνω μέρος κατοικίας και δεν μισθώνω ως κατοικία ακίνητο συγγενών πρώτου βαθμού εξ’ αίματος ή εξ’ αγχιστείας, συζύγου ή πρώην συζύγου, καθώς και έτερου μέρους συμφώνου συμβίωσης (με την εξαίρεση μισθώσεων κατοικίας με ημερομηνία ένταξης έως και 31/1/2019 που έχουν υποβληθεί εμπροθέσμως), και δεν μισθώνω κατοικία η οποία μου έχει παραχωρηθεί σε προηγούμενη φορολογική χρήση.

Συναινώ στο σύνολο των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και λοιπών ελέγχων που θα πραγματοποιηθούν για την επιβεβαίωση των στοιχείων που δηλώνω στην αίτηση.

Συναινώ στη διενέργεια κοινωνικής έρευνας από τους αρμόδιους υπαλλήλους των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας.

Συναινώ στη χρησιμοποίηση των στοιχείων μου, αποκλειστικά και μόνο, για τους σκοπούς της αξιολόγησης του προγράμματος.

Θα ενημερώνω καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου χορήγησης του επιδόματος για ενδεχόμενη διακοπή ή λήξη ισχύος του μισθωτηρίου.

Θα ενημερώνω την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου ή του Κέντρου Κοινότητας διαμονής μου, για οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων επικοινωνίας.

Θα συμπεριλάβω στην επόμενη δήλωση φορολογίας εισοδήματος όλες τις αλλαγές που αναφέρθηκαν κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

O αριθμός ΙΒΑΝ που δηλώνω στην αίτηση αντιστοιχεί σε τραπεζικό λογαριασμό που τηρώ σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα και στον οποίο είμαι κύριος/α δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

ieidiseis.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: