«Ξεχασμένα» τετραγωνικά”: Ξεκινούν οι δηλώσεις – Τι πρέπει να κάνετε

Κοινοποίηση:
akin-1

Αντίστροφα μετρά η προθεσμία της δήλωση στους δήμους για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά στα ακίνητα.

Έτσι, το επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμη και θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να υποβάλλουν στους δήμους τις δηλώσεις για τη διόρθωση των στοιχείων των επιφανειών των ακινήτων τους.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος μίλησε το Σάββατο στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ και αναφερόμενος στη ρύθμιση με την οποία απαλλάσσονται από πρόστιμα και προσαυξήσεις στα δημοτικά τέλη και το ΤΑΠ οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα πραγματικά τετραγωνικά της ιδιοκτησίας τους προανήγγειλε ότι σε δέκα ημέρες θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος.

Τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά

Τη δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση αυτή έχουν, μεταξύ άλλων, όσοι έχουν δηλώσει ανακριβώς εδώ και πολλά χρόνια τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους στους δήμους, όσοι τακτοποίησαν πρόσφατα αυθαίρετα κτίσματα, καθώς και όσοι έχουν αφήσει αδήλωτα στους δήμους ολόκληρα ακίνητα. Για τους ιδιοκτήτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση η χρέωση με τα επιπλέον ποσά δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών θα αρχίσει να υπολογίζεται από την 1η-1-2020. Ως προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δηλώσεων έχει οριστεί η 31η Μαρτίου 2020.

Μέχρι να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλοί δήμοι έχουν ήδη εκδώσει οδηγίες για όσους θέλουν να προσέρχονται στις υπηρεσίες όπου ανήκει το ακίνητό τους προκειμένου να ολοκληρώσουν τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα:

– Οι υπόχρεοι σε υποβολή δήλωσης για τον καθορισμό της επιφάνειας ή και της χρήσης ακινήτου περί του υπολογισμού φόρων, τελών και εισφορών προς τους Ο.Τ.Α. Α΄ βαθμού, μπορούν να υποβάλουν δήλωση με τα ορθά στοιχεία μέχρι 31 Μαρτίου 2020, χωρίς την επιβολή προστίμων για τη μη υποβολή ή την υποβολή ανακριβούς δήλωσης.

– Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μπορούν να προσέρχονται στο Τμήμα Εσόδων προκειμένου να καταθέσουν τη σχετική αίτηση με συνημμένα τα ακόλουθα:

1.      Φωτοαντίγραφο συμβολαίου ιδιοκτησίας του ακινήτου & πρόσφατο Ε9.

2.      Πρόσφατο λογαριασμό ρεύματος (σε περίπτωση ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου)

3.      Φωτοαντίγραφο οριστικής υπαγωγής (σε περίπτωση που υπάρχει τακτοποίηση τετραγωνικών μέτρων ).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: