Ξέσπασε σάλος με τους ΠΑΠΑΤΖΗΔΕΣ της πολιτικής και τα “γκρίζα σημεία” στα αντισταθμιστικά για την αναβάθμιση των F-16

Κοινοποίηση:
TSIPRAS-KAMMENOS-PARMENION-2015-777x437

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να διαβεβαίωνε την Βουλή, πριν 16 μήνες, ότι στην συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 “δεν θα υπάρξουν αντισταθμιστικά ωφελήματα, σαν αυτά που χρησιμοποιούσαν οι προηγούμενοι και ήταν εστία σκανδάλων στα εξοπλιστικά!», αλλά προφανώς…δεν το εννοούσε κι’ όλας!

Και πώς να το εννοούσε, αφού στην πολυσυζητημένη συμφωνία που έκλεισε με τον Τράμπ κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, είχε… προβλεφθεί μια διαδικασία, με πίεση των Αμερικανών, που προέβλεπε επακριβώς την σκανδαλώδη, κατά Τσίπρα, μέθοδο των «αντισταθμιστικών»….

Απλώς τότε, ο πρωθυπουργός δεν την ανέφερε! Πρώτον επειδή η μέθοδος των αντισταθμιστικών είχε απαγορευθεί από… το 2011 με νόμο του Ευάγγελου Βενιζέλου σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ που επέβαλε την απαγόρευση αντισταθμιστικών επειδή «αντίκεινται στους κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού» (και οδηγούν σε σκάνδαλα…). Και δεύτερον επειδή δεν ήθελε τότε, στο φορτισμένο κλίμα και στον απόηχο της θερμότατης επίσκεψής του με τον «διαβολικό» Τράμπ, να προκαλέσει πρόσθετο θόρυβο. Το άφησε για αργότερα, να το φέρει όταν τον βόλευε «εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα…», όπως αποκάλυψε με την χθεσινή του συνέντευξη ότι μεθοδεύει τα  ζόρικα προβλήματα…

Παραμονή Χριστουγέννων!

Έχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι συζητήσεις μεταξύ υπουργείου Άμυνας και Οικονομικών (Καμμένου και Τσακαλώτου, δηλαδή) ολοκληρώθηκαν αργά το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου. Παραμονή Χριστουγέννων… Και ενώ είχε ήδη «σκάσει» στην πολιτική επικαιρότητα το ενδεχόμενο διαζυγίου ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ο κ. Καμμένος είχε εκτοξεύσει ήδη απειλές και υπαινιγμούς, και η πιθανότητα μετά τις γιορτές ο αρχηγός ων ΑΝΕΛ να μην είναι υπουργός Άμυνας, πολύ μεγάλη…

Το σχετικό σ.ν για τα αντισταθμιστικά ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων, και μάλιστα με την μορφή άσχετης τροπολογίας σε άσχετο νομοσχέδιο, συζητήθηκε (παρά τον σάλο και τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης) χθες στην Βουλή. Μια μέρα, δηλαδή, που το πολιτικό ενδιαφέρον εστιαζόταν στο αν θα συναντηθούν Τσίπρας -Καμμένος, αν θα τα βρουν ή θ’ αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ (έστω ο Πρόεδρός τους μόνο…) από την κυβέρνηση, τι θα γίνει με την συμφωνία των Πρεσπών, αν πάμε ή δεν πάμε σ’ εκλογές. Τέτοια πρεμούρα…

Τελικά ο υπουργός Άμυνας απέσυρε την επίμαχη τροπολογία. Κυρίως λόγω… αδειάσματος των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, (που εκτιμήθηκε ως πίεση της κυβέρνησης προς τον υπουργό, για… ευνόητους λόγους), την έφερε προς συζήτηση στη επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας (όπως όφειλε να έχει κάνει…) και η  νέα συζήτηση και ψηφοφορία στην Βουλή, θα διεξαχθεί την Δευτέρα στην Βουλή. Θα έχει μεσολαβήσει η κρίσιμη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου, υπό την σαφή πρωθυπουργική απειλή «αν αποσύρεις την εμπιστοσύνη σου, ζητάω ψήφο εμπιστοσύνης και έλα να μετρήσουμε τις δυνάμεις των κοινοβουλευτικών μας ομάδων…»!

Αντισταθμιστικά καταδικαστέα αλλά… βολικά

Τι είναι όμως τα αντισταθμιστικά ωφελήματα, που απαγορεύονται μεν από τον νόμο, τα… απεχθάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά τα ξαναφέρνει από την πίσω πόρτα;

Η Α χώρα (η Ελλάδα, π.χ), κάνει συμφωνία προμήθειας αεροσκαφών από την Β χώρα (τις ΗΠΑ, π.χ), αλλά στην συμφωνία βάζει ένα όρο κάποιο τμήμα της προμήθειας (ή αναβάθμισης) να ανατεθεί σε εταιρίες της Α χώρας, ώστε κάποιο τμήμα του τιμήματος να «μείνει» στην χώρα.

Στην συμφωνία για την αναβάθμιση των F-16, οι Αμερικανοί επέμειναν (και η Ελλάδα δέχθηκε) η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών και των ραντάρ να γίνει με βάση το σύστημα VIPER. Τι είναι αυτό; Το… εμπορικό σήμα του σχετικού συστήματος το οποίο παράγει η αμερικανική Lockheed! Ίδιο και εξ ίσου αποτελεσματικό, κατά τους ειδικούς, από τ’ ανάλογα συστήματα άλλων εταιριών. Τις οποίες θα μπορούσε να πει η Ελλάδα, στην συμφωνία, ότι θα απευθυνθεί με διεθνή διαγωνισμό για να επιλέξει αυτήν με την καλύτερη προσφορά.

Αλλά, η Ελλάδα δέχθηκε την πίεση των Αμερικανών (και συναίνεσε στην συμφωνία) τα ραντάρ να τ’ αναλάβει κατ’ ανάθεση η… Lockheed- αυτό σημαίνει η αναφορά του συστήματος με… την εμπορική ονομασία της εταιρίας, και όχι μέ βάση τις προδιαγραφές του!

Μια Lockheed από τα παλιά…

Και τι πρόβλημα υπάρχει με την συγκεκριμένη εταιρία, ίσως αναρωτηθεί κανείς, παγκοσμίου κύρους και αξιοπιστίας κατασκευαστής είναι…

Το μυστικό είναι ότι η συγκεκριμένη εταιρία, που έχει συνεργασθεί και στο παρελθόν με την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) έχει κάποιες… εκκρεμείς υποχρεώσεις εκ παρελθουσών χρήσεων στην ελληνική εταιρία. Από το 2005, και τις οποίες δεν έχει εκπληρώσει! Όφειλε να έχει δώσει «εργολαβίες» στην ΕΑΒ, αξίας περίπου…. 200 εκατομμυρίων δολαρίων, που ποτέ δεν έδωσε έκτοτε.

Έτσι, λοιπόν, με το «κόλπο» η αναβάθμιση των ραντάρ των F-16  να δοθεί κατ’ ανάθεση στην Lockheed, (και αυτή, με την τροπολογία Καμμένου, να δώσει μέρος της «δουλειάς» στην ΕΑΒ και υπεργολάβους…) και η αμερικανική εταιρία ενισχύεται, αλλά και… διευκολύνεται αυτή την  μερική ανάθεση στην ΕΑΒ, ύψους 230 εκατομμυρίων δολαρίων να την «πατσίσει» με τις παλιές υποχρεώσεις της!

Ενδιαφέρουσες… παράπλευρες λεπτομέρειες!  

Πρώτον, αυτά τα 230 εκατομμύρια, στην ουσία θα… τα δώσει στην Lockheed  το ελληνικό κράτος, για να… τα δώσει στην ΕΑΒ! Είναι προτιμολογημένο κόστος και περιλαμβάνεται στην συμφωνία Τσίπρα- Τράμπ! Δηλαδή, με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, “εξυπηρετείται» η αμερικάνικη εταιρία και… τζίρο να κάνει, και παλιές εκκρεμότητές της να ξοφλήσει τζάμπα! Διπλό κέρδος…

Το παραδέχθηκε έμμεσα πλην σαφώς και στην Βουλή ο κ. Καμμένος, όταν τον ρώτησε ο κ. Βενιζέλος αν «με την τροπολογία και τ’ αντισταθμιστικά, ρυθμίζονται παλιότερες εκκρεμούσες υποθέσεις…» και απάντησε «ναι, βεβαίως αλλά επειδή δεν μπορούμε να τα πούμε αντισταθμιστικά γιατί δεν επιτρέπονται, και καλώς δεν επιτρέπονται, τις ονομάζουμε… ρυθμίσεις…!» Μια τελείως παράτυπη «επέκταση συμφωνίας» του 2005, που είχε χρονικό όριο να συντελεσθεί το αργότερο μέχρι το 2008!

Δεύτερον, πλην του προφανούς, όπως περιγράφτηκε, κατ’ ανάθεση και… συμψηφιστικού οφέλους της Lockheed, υπάρχει και  (δυνάμει…) ενδιαφέρον παρασκήνιο της όλης μεθόδευσης. Η αμερικανική εταιρία, διαθέτει στην Ελλάδα… θυγατρική εταιρία (που αμείβεται για κάθε δουλειά που κλείνει η «μαμά» Lockheed…), η οποία έχει το δικαίωμα να επιλέγει αυτή τους συνεργάτες, υπεργολάβους, κατασκευαστές κ.λ.π. που θα συνεργασθούν για την εκπλήρωση μιας εργασίας στην Ελλάδα που έχει αναλάβει η μητρική Lockheed. Υπάρχει, ως εκ τούτου, και… ελληνικό «ενδιαφέρον αντιπροσώπου», και μάλιστα σημαντικού ύψους αν λάβει κανείς υπ’ όψη του  ότι το συνολικό ντηλ αφορά 230 εκατομμύρια δολάρια…

Ο κ. Καμμένος προειδοποίησε απειλητικά πώς «αν δεν περάσει η τροπολογία, κινδυνεύει με κλείσιμο η ΕΑΒ!», ο κ. Γεωργιάδης άρχισε να αναφέρει ονόματα μεσαζόντων, και η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον…

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Το καλαμπούρι με την ελληνική βιομηχανία είναι ανέκδοτο το οποίο παίζει 10ετίες τώρα βασιζόμενο στην ασχετοσύνη όλων πλην «επαϊόντων».
    Το μοίρασμα είτε γίνει από την ΕΑΒ (μέσω υπογείων συννενοήσεων με LM) είτε από άλλες εταιρείες «αυτοκόλλητες» με LM, γίνεται με ακατάσχετη μεροληπτικότητα έτσι ώστε στην ουσία να δίνεται ΑΠ’ ΕΥΘΕΙΑΣ. Δηλαδή οι απαιτήσεις φτιάχνονται ανάλογα με ποιόν θέλουμε να ευννοήσουμε. Παλιά δοκιμασμένη νομιμοφανής διαδικασία!
    Ίδιες παπαριές γραφόντουσαν και στις εισηγήσεις για να πεισθεί το εδώ σύστημα να μπει στο consortium του βλήματος ESSM, με αρχιεργολάβο την αντίπαλο της LM στις ΗΠΑ, RAYTHEON. Στην ουσία εξυπηρετούνταν η ΙΝΤΡΑΚΟΜ η οποία είχε ήδη εξασφαλίσει πιστοποιήσεις τέτοιες, από την RAYTHEON, ώστε να μην αφήσει κανέναν άλλο να μπορεί να εμπλακεί για κατασκευή σε τίποτα άλλο πλην από «καρφίτσες και τσατσάρες» τεχνολογίας Νεάτερνταλ!!!
    Αυτά έγιναν με ίδιο σετ ΚΑΜΜΕΝΟΥ-ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ-ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ προ 2ετίας. Είναι σεσημασμένοι!!!

Comments are closed.