Νύχτα τρόμου στην Κοζάνη: Κάτοικοι κλειδώθηκαν σε καφενείο για να σωθούν από επίθεση λύκων! (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
lykos

Τη «Νύχτα των λύκων» ζουν κάθε βράδυ οι κάτοικοι της Καλαμιάς Κοζάνης, καθώς αγέλες κατεβαίνουν στο χωριό, αρπάζουν σκυλιά και αιγοπρόβατα, και τρομοκρατούν μικρούς και μεγάλους.

«Είχαμε ένα αδέσποτο σκυλί, που το στειρώσαμε και το φροντίζαμε τρεις οικογένειες. Εδώ και λίγες μέρες ο αγαπημένος Λιάπης έχει εξαφανιστεί και δεν βρήκαμε ούτε κοκαλάκι του. Ένα κοριτσάκι έχασε επίσης το σκυλάκι της, ενώ κτηνοτρόφος μας είπε ότι λύκοι του έφαγαν δύο γίδια και ένα τσοπανόσκυλο», ανέφερε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Καλαμαριάς, Αθανάσιος Πενογλίδης.

Οι περίπου 100 μόνιμοι κάτοικοι του χωριού ακούν τις βραδινές ώρες τα ουρλιαχτά των λύκων, ενώ πρόσφατα κάποιοι από αυτούς κλειδώθηκαν στο καφενείο όταν μια μικρή αγέλη με έξι λύκους αποφάσισε να… κάνει μια βόλτα στην κεντρική πλατεία.

Η Καλαμιά είναι ένα μικρό, ορεινό χωριό τους πρόποδές του όρους Κέδρωμα, το οποίο ανήκει στην οροσειρά του Βιτσίου. Από τα νότια περνούν η Εγνατία Οδός και η εθνική οδός Κοζάνης-Ιωαννίνων, ενώ απέχει 12 χιλιόμετρα από την Κοζάνη, στον δήμο της οποίας ανήκει. Ο κ. Πενογλίδης έχει ενημερώσει τον δήμο και το Δασαρχείο Κοζάνης και η Κτηνιατρική Διεύθυνση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας συνιστά στους κατοίκους να μην αφήνουν τρόφιμα έξω από τα σπίτια τους, ούτε σκουπίδια εκτεθειμένα στην ύπαιθρο, γιατί οι λύκοι βρίσκουν έτσι εύκολα τροφή.

«Ο πληθυσμός του λύκου ανακάμπτει στη χώρα μας και τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά για το είδος. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρσι είδαμε για πρώτη φορά λύκο στη Νέα Μηχανιώνα, μερικά χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη» δηλώνει ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ, Αλέξανδρος Καραμανλίδης.

Προσθέτει επίσης πως το φαινόμενο της ανάκαμψης του πληθυσμού παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη και είναι ενδεικτικό πως ο λύκος «επέστρεψε» μετά από 200 χρόνια σε Ολλανδία, Δανία και Βέλγιο. Επιπλέον βελτιώθηκαν τα μέτρα προστασίας του ζώου και μπορεί πλέον να διαβιοί με ασφάλεια στην ύπαιθρο, ενώ λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των ατόμων, τα νεαρά ζώα κατεβαίνουν χαμηλά αναζητώντας τροφή.

«Οι… επισκέψεις αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές είναι πιο συχνές από ό,τι των λύκων. Γενικά, ο λύκος δεν πλησιάζει εύκολα σε σπίτια ή αγροικίες, αλλά επειδή εξαπλώνεται ο πληθυσμός τους δεν μας προξενεί εντύπωση η σποραδική εμφάνισή του σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, κοντά σε κατοικημένα σημεία» αναφέρει ο κ. Καραμανλίδης.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία -και σε αντίθεση με την αρκούδα που τυγχάνει απόλυτης προστασίας-, ο λύκος είναι αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη Λαμία και προς τα νότια.

Στη χώρα μας η εξάπλωσή του εκτείνεται σε όλο σχεδόν το ηπειρωτικό ανάγλυφο βόρεια της Βοιωτίας και τα εκατοντάδες άτομα ζουν σε μικρές και απομονωμένες μεταξύ τους ομάδας, με εντονότερη την παρουσία τους σε σημεία όπου υπάρχει νομαδική κτηνοτροφία ή όπου υπάρχουν μεγάλα ορεινά συγκροτήματα, χωρίς έντονη ανθρώπινη παρουσία.

Ο λύκος τρέχει πολύ γρήγορα (ως 45 χλμ./ώρα) και κολυμπά πολύ καλά, φτάνει σε μήκος το 1,5 μέτρο, ζει σε αγέλες για καλύτερα αποτελέσματα στο κυνήγι, αρχηγός είναι το πιο δυνατό ζώο της αγέλης -αρσενικό ή θηλυκό-, εντοπίζει το θήραμά του ακόμη και από απόσταση 3 χλμ, από την μυρωδιά, ενώ ένας λύκος μπορεί να ακούσει το ουρλιαχτό ενός άλλου από απόσταση 10 χλμ, όταν ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται απόλυτη σιωπή.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

  1. Αν αφηνατε τελικα φαγητο παρα τις εντολες για το αντιθετο πιθανότατα να μην υπήρχαν επιθέσεις. Οταν πεινανε τα ζωα θα κάνουν τα πάντα για να βρουν φαί. Ταιστε τα. Έστω και τα αποφάγια σας αφού δεν αφήσατε τίποτα στην φύση για αυτά.
    Εκτός τα οικόσιτα, είχα σε κάποιο άλλο σπίτι που εμένα και μια αλεπού που τάιζε καθημερινά. Πότε δεν με ενόχλησε, ούτε εμένα ούτε τα παιδιά μου. Δεν είχα λόγο.

  2. Δεν γ@μιώμαστε λέω εγώ, μπ%#ρδέλο κατάντησε η Ελλάδα. Κερασάκι στην τούρτα οι λύκοι.
    Οι οικολόγοι θέλουν να εξαφανιστεί ο άνθρωπος για να γίνει ο πλανήτης πράσινος και να ανακάμψει η χλωρίδα και η πανίδα.
    Οι Μουσουλμάνοι, θέλουν να γίνουν με κάθε τρόπο όλοι μουσουλμάνοι, αλλιώς δεν μπορεί κατ’ αυτούς να υπάρξει ειρήνη.
    Οι Τούρκοι θέλουν να πάμε αν είναι δυνατόν από μόνοι μας, να ζητήσουμε συγνώμη για την επανάσταση και να ζητήσουμε να μας ξαναδεχθούν για ραγιάδες. Αν δεν πάμε μόνοι μας, μας απειλούν ότι θα έρθουν εκείνοι.
    Οι Βούλγαροι λόγω ΕΕ, έχουν δέσει τον γάιδαρό τους, οπότε δεν ζητάνε προς το παρόν κάτι. Παλιότερα θέλανε. Ίσως αν μας δούν να διαλυόμαστε να ξαναθελήσουν.
    Οι Σκοπιανοί θέλουν και την Θεσσαλονίκη, ακούς εκεί να λέμε ότι οι Μακεδόνες μιλούσαν Ελληνικά. Μακεντόνσκι γιαζίκ μιλούσανε!
    Οι Αλβανοί θέλουν όλη την Δυτική Ελλάδα, τουλάχιστον ώς την Άρτα, την Κέρκυρα, τους Οθωνούς, φυσικά γι αυτούς δεν υπάρχει Ελληνική μειονότητα στην Β. Ήπειρο και προς Ανατολικά τα θέλουν όλα ώς εκεί που θα αρχίζει το Μακεντόνσκι. Επίσης θέλουν τους μισούς ήρωες του ’21 και τα μισά Ολυμπιακά ακίνητα γιατί γίνανε λέει με Αλβανούς εργάτες. Για μερτικό στους ελαιώνες δεν έχω ακούσει ακόμα κάτι, αλλά πάνε και τις μαζεύουνε έτσι και αλλιώς ακόμα και χωρίς να ρωτήσουν. Μερικές φορές κόβουν και τα δέντρα.
    Οι Ιταλοί μας θεωρούν ανέκδοτο και μας κοιτούν αφ΄υψηλού, που δεν μπορέσαμε να γίνουμε Ευρωπαίοι. Φυσικά είναι βαθύτερα τα αίτια, ο Καθολικισμός ποτέ δεν γούσταρε την Ορθοδοξία.
    Οι Λίβυοι για την ώρα έχουν τα δικά τους, αλλά οι αλλαξοκωλιές με τον Τούρκο, τους κάνουν εχθρικά διακείμενους για το θέμα της ΑΟΖ.
    Οι Αιγύπτιοι ίσως είναι οι μόνοι που για την ώρα έχουν κοινά συμφέροντα με εμάς. Για πόσο ?
    Οι λοιποί άραβες, μπορεί να μην μισούν την Ελλάδα, αλλά στο τέλος υπερισχύει το γενικότερο του ισλάμ.
    Οι Εβραίοι, για την ώρα με λυκοφιλία λόγω καταστάσεων, αλλά δεν θα είναι για πάντα. Άλλωστε ποτέ δεν μας συμπαθούσαν, για να μην πώ πας μισούν.
    Γενικότερα στο εξωτερικό αγαπάνε πολύ την Ελλάδα, την Ιστορία της, τις φυσικές της ομορφιές αλλά όχι και τους σύγχρονους κατοίκους της.
    Ο θλιβερός ο Σαρτζετάκης είπε ένα σωστό, όντως είμεθα έθνος ανάδελφον…
    Όσον αφορά τα εσωτερικά μας :
    Οι εκάστοτε κυβερνήσεις και ιδιαίτερα οι τελευταίες, ΜΙΣΟΥΝ τον Έλληνα πολίτη.
    Οι Βουλευτές, βλέπουν τον πολίτη ώς ενόχληση και ώς χρήσιμο ηλίθιο για να τους ξαναψηφίσει, αφού κανείς δεν θα θυμάται τίποτα.
    Οι σύγχρονοι ηγέτες της Εκκλησίας ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΝ τον ΘΕΟ και κατά συνέπεια δεν αγαπούν και τους πιστούς Του !!!
    Οι Δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους πουλημένοι, το ίδιο και τα ΜΜΕ.
    Οι Ιατροί (όσοι έχουν μείνει στην Ελλάδα) χωρίς φακελάκι δεν. Τα δημόσιο σύστημα υγείας στα χειρότερά του και η ιδιωτική υγεία πανάκριβη.
    Οι Αστυνομικοί κυνηγάνε μόνο τους Έλληνες και δη αναξιοπαθούσες γιαγιάδες με τιρλίκια και πολίτες που έκαναν το λάθος να υπερασπιστούν την περιουσία τους. Αν σε λένε Αχμέτ και είσαι μελαμψός καθάρισες. Και αναρχικός ή ρουβίκωνας να είσαι, πάλι ψιλοκαθάρισες. Σίγουρα πάντως αν είσαι ΠΑΜΕ είσαι καθαρός. δεν σε ακουμπάνε.
    Οι Στρατιωτικοί εκτελούν εντολές ΜΟΝΟΝ (κάτι σαν ευνουχισμένοι) και οι εντολές λένε υπηρετήστε τους λάθρο. Όταν αποστρατευτούν όμως, βγαίνουν και κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις.
    Οι Δικαστές έχουν ξεχάσει το πνεύμα του νόμου και δικάζουν μόνο με το γράμμα του νόμου.
    Οι Εκπαιδευτικοί εκτελούν εντολές, διδάσκουν από άθλια βιβλία και κόπτονται να βγάλουν την ύλη, αδιαφορόντας για τις επιπτώσεις αυτής της εκπαίδευσης στους μαθητές. Χώρια που μιά μεγάλη μερίδα τους χρησιμοποιεί το σχολείο για άγρα πελατείας τόσο στα φροντηστήρια, όσο και στα κόμματα. Η αριστερή πλύση εγκεφάλου στα παιδιά, πολλές δεκαετίες τώρα δίνει και παίρνει.
    Οι Έλληνες πολίτες είναι διχασμένοι σε κόμματα, ομάδες, αντιλήψεις, πολιτικές κλπ.
    Οι Οικογένειες έχουν διαλυθεί, ο καθ΄ένας τραβάει για αλλού και απλά έχουν κοινό επώνυμο, μερικά γεύματα, το πλυντήριο και το ψυγείο.
    Οι Νέοι βιάζονται να πλουτήσουν με κάθε τρόπο, αρκεί να μην κουραστούν. Επίσης η ξενητιά τους φαντάζει οικεία και ζούνε με την ελπίδα και το όνειρο να φύγουν έξω για να βγάλουν λεφτά για να έχουν αυτά πού υποτίθεται στερούνται, ωραία ρούχα, γκόμενες/νους, σπόρ ΙΧ, ταξίδια κλπ.
    Οι γέροι παρακαλάνε να έρθει ο Χάρος μια ώρα αρχήτερα, αφού η πετσοκομένη σύνταξη δεν φτάνει για τίποτα και σε λίγο θα τους πάρουν και το σπίτι λόγω χρεών προς το Δημόσιο.
    Οι επιχειρηματίες (εδώ το καλό γέλιο, υπάρχουν ακόμα τέτοιοι στην Ελλάδα -ελάχιστοι πάνε καλά), χρωστάνε τα μαλιοκέφαλά τους στο ΕΦΚΑ, στο επιμελητήριό τους, και στην ΔΕΗ τους, ενώ όσοι έχουν υπαλλήλους παρακαλάνε ή να έρθει δουλειά (αλήθεια τι έγινε αυτή η ανάπτυξη, θα βρεί καμιά φορά τον δρόμο προς Ελλάδα ?) ή να παραιτηθούν οι υπάλληλοι γιατί δεν έχουν ούτε για να τους απολύσουν.
    Ξέχασα κανέναν ???
    Α ναι, πλάκωσαν και οι λύκοι…

  3. Ο λύκος είναι πραγματικά προστατευομενο είδος και θα πρέπει να μένει ελεύθερος στην φύση ακόμα και αν υπάρχει μεγάλο κόστος.Την μαλακια οι οικολόγοι την έκαναν με άλλα ζώα, βλέπε οχιές κυρίως και αγριογούρουνα..

  4. Ο λυκος δεν επεστρεψε,καποιοι φροντισαν να επιστρεψει.
    Μη λεμε και οτι θελουμε.
    Να λεμε τα πραγματα οπως ακριβως ειναι.
    Που ειχε παει ο λυκος δηλαδη και επεστρεψε;Διακοπες στην ιμπιζα;;;;;
    Οι φιλοζωικες οργανωσεις αμπολισανε 4-5 ζευγαρια λυκων και μετα γεμισε ο τοπος.
    Οπως αφηνουν ελευθερα στη φυση γερακια,αετους,φιδια,αλεπουδες, τσακαλια,και αλλα ζωα,ετσι αφηνουν και λυκους.
    Εγω εχω δει αγριο ζωο αλεπου (και καλα αγριο δλδ) να ερχεται στο καφενιο του χωριου μερα μεσημερι και να του δινουμε να φαει μεζεδακια και να καθεται να τα τρωει σαν ενα αδεσποτο σκυλι.
    Ποιος να την αφησε αραγε;;;;;
    Εχω την απορια γιατι ο λυκος ειναι προστατευομενο ειδος.Επειδη ειναι λιγοι;;;
    Και εκει στην Κοζανη οι ανθρωποι και τα αιγοπροβατα ειναι πολλοι ε;;;;Ας τους φανε οι λυκοι δε πειραζει.
    Γιατι δεν φτιαχνουν φραγμενο παρκο να τους μαντρωσουν μεσα και καθε 10 μερες,οι οικολογοι που τους αγαπανε και τους προστατευουν να ΑΓΟΡΑΖΟΥΝ 10 προβατα η γουρουνια απο ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ και να τους τα πετανε μεσα να τα ματσαμπουκισουν.
    Δε λεω ειναι ζωο της ελευθεριας ο λυκος,και εκει ελευθερο θα ηταν στο παρκο αν υπηρχε,θα ηταν τετραγωνικα χιλιομετρα.
    Ετσι δεν θα κινδυνευουν ανθρωποι ουτε και τα ζωντανα του καθε κτηνοτροφου κλπ.
    Αποζημιωνονται οι κτηνοτροφοι και οι αλλοι απο επιθεσεις των λυκων απο αυτους που τους προστατευουν η τους γραφουν στα @ρχιδι@ τους;;;
    Ρε τινε δω ρε,μας τη πεφτουν απο παντου πολιτικοι,λαθρο,ΜΚΟ,Σορος,κλεφτες καθε εθνικοτητας,τσακαλια,λυκοι,γερακια(ναι το γαμημενο το γερακι μου βουτηξε ενα κουνελι πριν 3 μερες ΠΟΥ ΤΟ ΑΦΗΣΑΝ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΟΙ ΣΑΧΛΑΜΑΡΙΔΕΣ ΣΤΑΝΤΑΡ)
    Για κοιτατε οι οικολογοι να τους μαντρωνετε σιγα σιγα και αστε τις βλακειες,γιατι θα φανε κανα ανθρωπο λεω εγω.

  5. ΣΩΣΤΟΣ Ο ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΦΙΛΟΣ, ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΛΕΕΙ, ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ ΝΑ ΦΥΛΑΓΕΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΡΟΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΗ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΑΝΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΣΑΣ, ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ (΄΄ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΞΟ΄΄)…..ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ ΓΛΙΤΩΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ (ΚΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΕΙΝΑΙ) ΕΝΩ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΠΟΔΑ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΑΠΟΔΗΜΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΑΚΕΦΑΛΟΣ…….. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΣΚΥΛΙΩΝ ΨΑΞΤΕ ΣΤΙΣ ΤΡΩΓΛΕΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΚΑΝΝΙΒΑΛΩΝ, ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΡΗΜΑΞΕΙ Ο,ΤΙ ΚΙΝΕΙΤΑΙ, ΟΠΟΥ ΜΠΑΣΤΑΚΩΘΟΥΝ……

  6. Αν εξαφανιστούν οι λύκοι θα αρχίσουν να μπουκάρουν στα σπίτια σας το βραδυ οι λαθροπιθηκες του Ισλάμ που σας έφερε η κυβέρνηση σας στην περιοχή σας . Διαλέξτε…

  7. Άκου χέστες ρε, καλά μόνο γυναίκες ζουν στην Κοζάνη;

    1. Grigoris είναι αλήθεια ότι η γυναίκα σου κλεφτηκε με ένα Κοζανιτη;;;

  8. Τι τρυπωσατε στο καφενειο και στα σπιτια ρε χεστηδες?? Οπλα κυνηγετικα δεν εχετε να ριξετε 2-3 τουφεκιες στον αερα να εξαφανιστουν οι λυκοι??

Comments are closed.