Μυστηριώδης, επικίνδυνη μόλυνση εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο! Επιτίθεται σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Κοινοποίηση:
1

Μυστηριώδης, επικίνδυνη μόλυνση εξαπλώνεται στον κόσμο μέσα σε κλίμα μυστικότητας, αποκαλύπτουν οι New York Times. Το μικρόβιο, ένας μύκητας που ονομάζεται Candida auris, επιτίθεται σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και εξαπλώνεται σε όλη την υδρόγειο.

Τον περασμένο Μάιο, ένας ηλικιωμένος άνδρας εισήχθη σε νοσοκομείο του Μπρούκλιν για χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά. Μια εξέταση αίματος αποκάλυψε ότι μολύνθηκε με ένα μικρόβιο που ήταν τόσο θανατηφόρο όσο ήταν μυστηριώδες.
Οι γιατροί τον απομόνωσαν γρήγορα στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Το μικρόβιο, ένας μύκητας που ονομάζεται Candida auris, επιτίθεται σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και εξαπλώνεται σε όλη την υδρόγειο.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, έπληξε μια νεογνική μονάδα στη Βενεζουέλα, σάρωσε ένα νοσοκομείο στην Ισπανία, ανάγκασε ένα διάσημο βρετανικό ιατρικό κέντρο να κλείσει μια μονάδα εντατικής θεραπείας και εμφανίστηκε στην Ινδία, το Πακιστάν και τη Νότια Αφρική.

Πρόσφατα, ο C. auris έφτασε στη Νέα Υόρκη, στο Νιου Τζέρσεϊ και στο Ιλινόις, με τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων να το προσθέτουν σε μια λίστα με μικρόβια που θεωρούνται «επείγουσες απειλές».

Η έρευνα των New York Times είναι αποκαλυπτική καθώς χαρτογραφεί πώς το μικρόβιο αυτό εξαπλώνεται και γιατί σπάνια αναφέρεται στα μίντια.

Πανίσχυρος και επικίνδυνος μύκητας

Ο άνθρωπος στο νοσοκομείο του Μπρούκλιν πέθανε μετά από 90 ημέρες, αλλά δεν συνέβη το ίδιο και με τον C. auris. Οι δοκιμές έδειξαν ότι ήταν παντού στο δωμάτιό του. Ήταν τόσο επιθετικός ώστε το νοσοκομείο χρειάστηκε ειδικό εξοπλισμό καθαρισμού και έπρεπε να αφαιρέσει μερικά από τα πλακάκια οροφής και δαπέδου για να το εξαλείψει.

«Τα πάντα ήταν θετικά – οι τοίχοι, το κρεβάτι, οι πόρτες, οι κουρτίνες, τα τηλέφωνα, ο νεροχύτης, τα χερούλια…» , δήλωσε η πρόεδρος του νοσοκομείου, Δρ Scott Lorin. «Το στρώμα, οι ράγες των κρεβατιών, το ταβάνι, όλα στο δωμάτιο ήταν θετικά σε δείγματα του μύκητα», πρόσθεσε περιγράφοντας την έκπληξη της ομάδας των γιατρών.

Το στέλεχος του C. auris είναι τόσο ανθεκτικό, εν μέρει, επειδή είναι αδιαπέραστο από μείζονες αντιμυκητιασικές φαρμακευτικές ουσίες, καθιστώντας το ένα νέο παράδειγμα μιας από τις πιο μεγάλες απειλές κατά της υγείας στον κόσμο: την αύξηση των λοιμώξεων που είναι ανθεκτικές στα φάρμακα.

Επί δεκαετίες, εμπειρογνώμονες της δημόσιας υγείας έχουν προειδοποιήσει ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μειώνει την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που έχουν επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής, θεραπεύοντας τις βακτηριακές λοιμώξεις κάποτε συνήθως θανατηφόρες. Αλλά πρόσφατα, υπήρξε έκρηξη ανθεκτικών μυκήτων, προσθέτοντας μια νέα και τρομακτική διάσταση σε ένα φαινόμενο που υπονομεύει έναν πυλώνα της σύγχρονης ιατρικής.
«Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα», δήλωσε ο Matthew Fisher, καθηγητής μυκητιακής επιδημιολογίας στο Imperial College London, συγγραφέας πρόσφατης επιστημονικής ανασκόπησης σχετικά με την αύξηση των ανθεκτικών μυκήτων. «Εμείς εξαρτώμεθα από το να μπορούμε να θεραπεύσουμε αυτούς τους ασθενείς με αντιμυκητιασικά φάρμακα».

Με απλά λόγια, οι μύκητες, όπως και τα βακτηρίδια, εξελίσσονται με άμυνα για να επιβιώσουν από τα σύγχρονα φάρμακα.

Ωστόσο, αν και οι ηγέτες της παγκόσμιας υγείας έχουν παρακαλέσει για περισσότερη αυτοσυγκράτηση στη συνταγογράφηση αντιμικροβιακών φαρμάκων για την καταπολέμηση βακτηριδίων και μυκήτων, συνεχίστηκε η ξαφνική υπερβολική χρήση τους στα νοσοκομεία, τις κλινικές και τη γεωργία.

Τα ανθεκτικά μικρόβια ονομάζονται συχνά «superbugs», αλλά αυτό είναι απλοϊκό επειδή δεν τους σκοτώνουν όλους. Αντίθετα, είναι πιο θανατηφόρα σε άτομα με εξσθενημένα ή υποβαθμισμένα ανοσοποιητικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των νεογέννητων και των ηλικιωμένων, των καπνιστών, των διαβητικών και των ατόμων με αυτοάνοσες διαταραχές που λαμβάνουν στεροειδή τα οποία καταστέλλουν την άμυνα του σώματος.

Οι επιστήμονες λένε ότι αν δεν αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά νέα φάρμακα και η άσκοπη χρήση των αντιμικροβιακών φαρμάκων, ο κίνδυνος θα εξαπλωθεί σε πιο υγιείς πληθυσμούς. Σύμφωνα με μια μελέτη, η βρετανική κυβέρνηση χρηματοδότησε μια έρευνα η οποία αναφέρει ότι αν δεν εφαρμοστούν πολιτικές για να επιβραδυνθεί η αύξηση της αντοχής στα φάρμακα, 10 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να πεθάνουν παγκοσμίως από όλες αυτές τις λοιμώξεις το 2050.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΔΕΝ ΤΑ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΦΑΚΕΛΛΩΜΑ ( ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ) ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΠΑΡΑΣΙΤΟΥ ΤΗΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΜΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΤΩΝ…………………….

Comments are closed.