«Μυστήριες» μελανιές στο σώμα; Τι μπορεί να σημαίνουν

Κοινοποίηση:
1-285

Πολλές φορές ξυπνάμε το πρωί και ανακαλύπτουμε μελανιές στο σώμα μας, «σπάζοντας» το κεφάλι μας να θυμηθούμε πού χτυπήσαμε.

 

Η αλήθεια είναι πως δεν σκουντήξαμε κάπου, αλλά για κάποιο λόγο οι μελανιές εμφανίστηκαν στο σώμα μας. Τι μπορεί να συμβαίνει;
Σε γενικές γραμμές, οι μελανιές δεν είναι κάτι ανησυχητικό, χρειάζονται όμως ιδιαίτερη προσοχή αν εμφανίζονται συχνά, χωρίς αιτία και σε διαφορετικά σημεία του σώματος. Αν συμβαίνει αυτό, πιθανόν να υπάρχει κάποια διαταραχή στην πήξη του αίματος. Ο χαμηλός αριθμός των αιμοπεταλίων μπορεί να ευθύνεται για το εύκολο μελάνιασμα και γι’αυτό μία γενική αίματος είναι απαραίτητη, ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση.
Δες παρακάτω τους συνηθέστερους λόγους που μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τις «ανεξήγητες» μελανιές στο σώμα σου.

Αιματολογικές νόσοι

Η σήψη, η θρομβοπενία, η αιμοφιλία, η λευχαιμία, η ασθένεια του Hodgkin και η δυσλειτουργία των αιμοπεταλίων, είναι οι πιο συνηθισμένες νόσοι του αίματος που προκαλούν μώλωπες.

Έκθεση στον ήλιο

Η UV ακτινοβολία του ήλιου βλάπτει το δέρμα και τα αιμοφόρα αγγεία με συνέπεια να προκαλεί μώλωπες, ιδιαίτερα στους ηλικιωμένους.
Παρενέργειες από φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα επηρεάζουν την πήξη του αίματος και σπάνε τα πιο εύθραυστα αγγεία. Αυτό το σπάσιμο, δημιουργεί τη μελανιά.

Έλλειψη βιταμινών

Μώλωπες προκαλούνται και από την έλλειψη βιταμινών όπως οι Β12, C, Κ ή φολικού οξέος.

Παίρνεις συχνά παυσίπονα

Μπορεί αυτά τα δύο να ακούγονται λίγο ασύνδετα μεταξύ τους, όμως είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ξυπνάς το πρωί με μελανιές που δεν γνωρίζεις από πού προήλθαν. Τα παυσίπονα, όπως και τα αντιπηκτικά, απενεργοποιούν τη δράση των αιμοπεταλίων που είναι υπεύθυνα για την πήξη του αίματος, με αποτέλεσμα ακόμη και το παραμικρό χτύπημα να αφήνει σημάδι.
Αγγειίτιδα

Πρόκειται για ένα σύνολο παθήσεων που οδηγούν στην εκδήλωση φλεγμονής στα αιμοφόρα αγγεία. Όταν τα αγγεία παρουσιάζουν ρήξη, εμφανίζονται χαρακτηριστικοί κοκκινωποί μώλωπες. Παραμένει άγνωστο τι ακριβώς προκαλεί την αγγειίτιδα αλλά τα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το μούδιασμα και η αδυναμία στην παλάμη ή το πέλμα.

Διαβήτης

Οι διαβητικοί, λόγω του κακού κυκλοφοριακού τους συστήματος, είναι περισσότερο επιρρεπείς στους μώλωπες.

Έντονη σωματική δραστηριότητα

Η έντονη φυσική δραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη σε μικρά αιμοφόρα αγγεία. Στη συνέχεια,το αίμα διαρρέει και μια σχηματίζεται η μελανιά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: