Με μπουζούκι και τραγούδι το τελευταίο «αντίο» στον Στέλιο Βαμβακάρη (BINTEO & EIKONEΣ)

Κοινοποίηση:
4831748

Με μπουζούκια, κιθάρες και άλλα μουσικά όργανα καλλιτέχνες – φίλοι του Στέλιου Βαμβακάρη συνόδευσαν το φέρετρο μετά την εξόδιο ακολουθία, στο Γ’ νεκροταφείο Αθηνών.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου, άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα 17 Ιουνίου σε ηλικία 72 ετών. Γεννημένος στον Πειραιά το 1947, ξεκίνησε τη μουσική σε ηλικία 12 ετών, στο πλευρό του πατέρα του, συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, καθώς και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, ο Νίκος Ξυλούρης, ο Γιώργος Νταλάρας.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης ήταν επίσης από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού. Το 1988 ηχογράφησε με τον μπλουζίστα Λουιζιάν Ρεντ τον δίσκο «Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο» με 8 κομμάτια μπλουζ ερμηνευμένα με μπουζούκι και μπαγλαμά. Το 1994 έγραψε μουσική για τον δίσκο Ρομαντικοί Παραβάτες – Η Φαντασία στην Εξουσία, ο οποίος ξεχώρισε για τον ιδιαίτερο ήχο του.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης στην διάρκεια της καριέρας του έδωσε πολλές συναυλίες στο εξωτερικό ερμηνεύοντας τα τραγούδια του αλλά και τραγούδια του πατέρα του Μάρκου. Επίσης συνέθεσε μουσική για τον κινηματογράφο, όπως στην ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου «Μια μέρα τη νύχτα», αλλά και για θεατρικά έργα. Πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του αλλά και σημαντικών ποιητών και στιχουργών όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και ο Λευτέρης Χαψιάδης δεν έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Καί ό μπαγλαμάς να παίζει ζήτω η ελευθερία
    Καλό παράδεισο Στελιο

Comments are closed.