Με λαμπρότητα η τελετή ενθρόνισης του νέου Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου (ΒINTEO)

Κοινοποίηση:
elpidoforos1-750x430

Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, του εβδόμου κατά σειρά ποιμενάρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, πραγματοποιήθηκε με κάθε λαμπρότητα στον Αρχιεπισκοπικό Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδος, στο Μανχάταν.

Ο από Προύσης Μητροπολίτης Ελπιδοφόρος εξελέγη παμψηφεί ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στις 11 Μαΐου. Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε στην ενθρόνιση ο Μητροπολίτης Γερμανίας Αυγουστίνος, ο οποίος παρέδωσε και την ποιμαντορική ράβδο στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, συμβολικώς εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Πλήθος κόσμου φώναζε «άξιος, άξιος»!

Η ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον και στην τελετή βρέθηκαν πολλοί εκπρόσωποι του θρησκευτικού, πολιτικού, ακαδημαϊκού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου από όλο τον κόσμο.

Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και την αμερικανική κυβέρνηση ο υπουργός Υγείας, Αλεξ Αζάρ.

Tο «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας με τη σύζυγό του, Ελεάνα Βλάχου, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα, καθώς και ο Παναγιώτης Φασούλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ενθρονιστήριος λόγος του κ. Ελπιδοφόρου διακόπηκε από παρατετεμένα χειροκροτήματα, όταν αναφέρθηκε στον προκάτοχό του, Δημήτριο.

Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος: «Οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας»

Αναπτύσσοντας το όραμά του, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είπε ότι αν θέλουμε να είμαστε πιστοί στις ευαγγελικές μας ρίζες και τις πνευματικές μας παραδόσεις, πρέπει να είμαστε μία Εκκλησία που αγκαλιάζει τους νέους μας, όλα τα μέλη της κοινότητάς μας και της χώρας μας.

«Η Εκκλησία, δηλαδή όλοι μας, πρέπει να είναι έτοιμη να συναντήσει τους νέους ανθρώπους εκεί όπου ζούνε και εκεί όπου μαθαίνουν: στις κοινότητές μας, στους χώρους των κολλεγίων με όλο το φάσμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουμε στη διάθεσή μας. Δεν μπορούμε να χάσουμε χρόνο και δεν μπορούμε να περιμένουμε να έρθουν οι νέοι σε μας. Πρέπει να τους προσφέρουμε μία γεύση της μυστηριακής ζωής, του ζωντανού Σώματος του Χριστού. Πρέπει να τους καλωσορίσουμε και να τους αγκαλιάσουμε, συναντώντας τους -όπως έκανε ο ίδιος ο Κύριος με τους μαθητές Του- με τους όρους τους, με τις καρδιές τους και με τους τρόπους τους».

Αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης και επέκτασης της Θεολογικής Σχολής της Βοστώνης, που τη χαρακτήρισε «καρδιά της εκπαίδευσης του κλήρου και της διαμόρφωσης ηγετών για την Αρχιεπισκοπή», ενώ τόνισε την αξία της διακονίας προς την Εκκλησία.

«Με όλη τη σημασία της φράσης, είμαστε όλοι διάκονοι! Είμαστε όλοι υπεύθυνοι διαχειριστές των πόρων των πιστών. Και αν αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και τα εμπόδια ταπεινά και συλλογικά, τότε είμαι βέβαιος ότι θα τα ξεπεράσουμε. Αν ο Κύριος είναι η δύναμή μας και η σωτηρία μας -η παρηγοριά μας και ο φωτισμός μας-, τότε οι πιο λαμπρές μέρες μας βρίσκονται σίγουρα μπροστά μας».

Αναφερόμενος στον Άγιο Νικόλαο, είπε πως «αποτελεί καθήκον και υποχρέωσή μας ως Ορθοδόξων Χριστιανών -αλλά επίσης ευθύνη και δέσμευση απέναντι στο Θεό και το λαό Του- να ολοκληρώσουμε και να ανοίξουμε τις θύρες του ναού του Αγίου Νικολάου ως μία μαρτυρία και ένα όραμα για το τί είναι άριστο και όμορφο σε όλους τους ανθρώπους της πίστης. Σας διαβεβαιώ ότι η καρδιά μου είναι, επίσης, έτοιμη και σταθερή γι’ αυτό το καθήκον».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στους προκατόχους του που – όπως είπε – διαμόρφωσαν και προσδιόρισαν την εξαιρετική αυτή Εκκλησία. «Μεταξύ αυτών, πρώτο τον Σεβασμιώτατο Δημήτριο, ο οποίος με τιμά με τη σημερινή παρουσία του και μου παραδίδει την Εκκλησία που διακόνησε με πίστη και επιμέλεια επί δύο δεκαετίες. Επίσης, τον Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο, ο οποίος με τόλμη περπάτησε στο πλάι του Martin Luther King Jr. ενάντια στο πολιτιστικό ρεύμα της εποχής και ακόμη ενάντια στις συμβουλές των ομολόγων του».

Η αναφορά στον Δημήτριο προκάλεσε το θερμό χειροκρότημα του εκκλησιάσματος, που στάθηκε όρθιο για περίπου δύο λεπτά τιμώντας τον πρώην Αρχιεπίσκοπο.

Μνημόνευσε επίσης τον Αρχιεπίσκοπο και μετέπειτα Πατριάρχη Αθηναγόρα, ο οποίος συνειδητοποίησε τη σημασία της άρσης των φραγμών με τις άλλες Ομολογίες και θρησκευτικές κοινότητες. «Φιλοδοξία μου είναι να φυτέψω και να πολλαπλασιάσω τα ποικίλα δώρα τους στο εύφορο έδαφος αυτής της Εκκλησίας και αυτής της γης, καθώς απλώνω το χέρι μου για έναν διάλογο αγάπης και αλήθειας με τους αδελφούς και τις αδελφές μας των άλλων Εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων. Η καρδιά μου είναι έτοιμη και αποφασισμένη να ακολουθήσει το ρηξικέλευθο και λαμπρό παράδειγμά του».

Ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου Τραμπ και τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Στον χαιρετισμό του, ο υπουργός Υγείας των ΗΠΑ, Άλεξ Αζάρ – Ορθόδοξος της Αντιοχειανής Εκκλησίας – έπλεξε το εγκώμιο των Ελληνοαμερικανών και στάθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Ιακώβου στην προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών και των φυλετικών δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, καθώς και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου για το ρόλο του μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους πύργους, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Ο κ. Αζάρ μετέφερε τον χαιρετισμό του προέδρου Τραμπ και του αντιπροέδρου Πενς στο νέο Αρχιεπίσκοπο και στους Έλληνες Ορθοδόξους των ΗΠΑ, επισήμανε τη σθεναρή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης στην προάσπιση των θρησκευτικών ελευθεριών παγκοσμίως και τόνισε την ανάγκη επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: