«Μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας καθαρισμού στο 251 ΓΝΑ»

Κοινοποίηση:
ΓΝΑ

«Μετά από εξάντληση της χρόνιας ιώβειας υπομονής και καλής θέλησης εκ μέρους των σκληρά & δοκιμαζομένων ομολογουμένως εργαζομένων με συνθήκες εργασιακού Μεσαίωνα στην εταιρεία καθαριότητας με επωνυμία «Οικολογική» λόγω του αντίστοιχα επί χρόνια συνεχιζόμενου εμπαιγμού της εργολήπτριας εταιρείας εις βάρος των εργαζομένων της, που μεταξύ άλλων έχει αναλάβει με σύμβαση έργου την καθαριότητα του 251 ΓΝΑ, έχουμε να καταγγείλουμε τα εξής:

Α. Από το 2010 μέχρι σήμερα, η εν λόγω εργολήπτρια εταιρεία, εξοφλεί με μόνιμη πλέον σταθερά επαναλαμβανόμενη «καθιερωμένη» και παγιωμένη καθυστέρηση τουλάχιστον 5-6 μηνών, τους δεδουλευμένους μισθούς στους εργαζομένους της, εκμεταλλευόμενη δηλαδή από την πρώτη ημέρα την οικονομική κρίση πριν προλάβουν καν να φτάσουν τα αποτελέσματα αυτής στον οποιονδήποτε θιγόμενο, προφασιζόμενη μονίμως και κατασυκοφαντώντας αθέμιτα και άδικα, όπως θα φανεί παρακάτω, την Πολεμική Αεροπορία και πιο συγκεκριμένα το 251 ΓΝΑ ότι δηλαδή αυτή η καθυστέρηση πληρωμής δεδουλευμένων δήθεν οφείλεται στην αντίστοιχη καθυστέρηση πληρωμής των συμβατικών υποχρεώσεων του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου της Αεροπορίας προς την εργολήπτρια, κάτι που δεν ευσταθεί ουδόλως εφόσον έχει διασταυρωθεί και διαπιστωθεί από πολλές πλευρές, επίσημες και μη, ότι το εν λόγω Στρατιωτικό Νοσοκομείο με τις εκάστοτε Διοικήσεις του στην πάροδο του χρόνου και παρά τις δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες στέκει πάντα στο ύψος των περιστάσεων και είναι πάντα συνεπέστατο & αξιόπιστο ως προς και στις συγκεκριμένες οικονομικές υποχρεώσεις του.

Αντιθέτως έχει διαπιστωθεί εκ μέρους των Οικονομικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου ότι η ίδια η εταιρεία καθυστερεί συχνότατα αναίτια & υπερβολικά την κατάθεση των σχετικών παραστατικών, που προκύπτουν από την συμβατική μεταξύ τους υποχρέωση, προκειμένου να εξοφληθεί. Επίσης η «Οικολογική» καθυστερεί να καταβάλλει με την ίδια χρονική καθυστέρηση (δηλ. στις αρχές της επόμενης χρονιάς, προκειμένου να κλείσει ο ισολογισμός της «νομότυπα») το επίδομα καλοκαιρινής αδείας, δηλ. πληρώνονται τον χειμώνα(!) αντί του θέρους και επίσης πληρώνει μόνο 13 ημερομίσθια αντί 15, όπως προβλέπεται από την σχετική Νομοθεσία, παράνομα και με το «έτσι θέλω» παρά τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων το επίδομα Πάσχα, ενώ π.χ. στους εργαζόμενούς του στο ΝΙΜΤΣ καταβάλλει όπως προβλέπεται 15 ημερομίσθια (εκεί βέβαια υπάρχει σχετική σύμβαση με ποινική ρήτρα, που τους υποχρεώνει να τηρήσουν την αυτονόητη εργατική νομοθεσία).

Β. Καταγγέλλουμε επίσης την προϊσταμένη των εργαζομένων στην «Οικολογική» στο εν λόγω Νοσοκομείο, πρώην καθαρίστρια και νυν επόπτρια, Α.Χ. η οποία σημειωτέον «κατέφθασε» επί σκοπού να επιβάλλει την «αποφασίζουμε και διατάσσουμε» ουσιαστικά απλήρωτη εργασία δια του εκφοβισμού (bullying) και το νόμο του Τέξας κατά την ίδια επίμαχη περίοδο (2010) για την μόνιμα απαράδεκτη και επιθετικά προσβλητική συμπεριφορά της απέναντι στους εργαζόμενους της εταιρείας, που δοκιμάζονται ήδη με μισθούς πείνας και μη καταβαλλόμενους, με εξαήμερη (!) όχι πενθήμερη εργασία, με ελλιπέστατο προσωπικό εξαιτίας της ουσιαστικά απλήρωτης εργασίας αλλά και επιπρόσθετα στο δύσκολο & απαιτητικό από την φύση του νοσοκομειακό περιβάλλον και που με το παραμικρό είτε γιατί δικαιολογημένα παραπονέθηκαν για την χρόνια μη έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων τους είτε για οτιδήποτε άλλο, τους προσβάλλει με το παραμικρό και τους επιβαρύνει ψυχολογικά (bullying) με συνέπεια πολλοί από αυτούς να μην αντέχουν και να παραιτούνται επιβαρύνοντας και άλλο την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση με μειωμένο επιπλέον προσωπικό.

Πιο συγκεκριμένα και αφού η ίδια πληρώνεται κανονικά, προπηλακίζει τους εργαζόμενους της εταιρείας παίρνοντας προκλητικά το μέρος της εργοδοσίας με φράσεις όπως «αυτοί είναι αφεντικά και ξέρουν πότε και πρέπει να σας πληρώσουν» αλλά και με αγενή και προσβλητική στάση, που δεν περιορίζεται μόνο στο προσωπικό της εταιρείας, διαπληκτίζεται με αγένεια και απρεπώς και με το προσωπικό του Νοσοκομείου, ένστολο και μη, όταν έρχεται σε επαφή μαζί τους για υποχρεώσεις τήρησης της καθαριότητας σε χώρους του Νοσοκομείου δίνοντας την εντύπωση ότι και το μόνιμο προσωπικό του Νοσοκομείου είναι κάτω από τις διαταγές της. Επίσης δημοσίως διατυμπανίζει άκομψα και έντονα τις πολιτικές της πεποιθήσεις υπέρ ΣΥΡΙΖΑ ενοχλώντας πολύ το στρατιωτικό περιβάλλον, στο οποίο κινείται και εργάζεται. Επίσης και από την ώρα, που ανέλαβε η εν λόγω «κυρία» υποχρέωσε τους υφιστάμενους εργαζόμενούς της να κάνουν 20λεπτο διάλειμμα, μαντρωμένοι και σαν φυλακισμένοι κυριολεκτικά σε έναν χώρο του υπογείου, ανθυγιεινό (με έντονη οσμή χλωρίνης), ανήλιαγο και χωρίς αερισμό υπό την αυταρχική εποπτεία της πάντα και τον παντεπόπτη οφθαλμό της, γεγονός, που δεν συνέβαινε με κανέναν προηγούμενο επόπτη. Σημειωτέον επίσης ότι το 20λεπτο αυτό επαπειλούμενο διάλειμμα, που προβλέπεται από την Εργατική Νομοθεσία, σαν υποχρεωτικό αναφαίρετο δικαίωμα του εργαζόμενου, αφαιρείται (!) από την ήδη πενιχρή και πολύμηνη καθυστερούμενη μισθοδοσία τους!!!

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω τα καίρια & κρίσιμα ερωτήματα, που θέτουμε είναι τα εξής:

Α. Αν οι Διοικήσεις του 251 ΓΝΑ αλλά και η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, είναι ενήμερες ως οφείλουν για την μη έγκαιρη καταβολή των μισθών των εργαζομένων της εργολήπτριας εταιρείας και των εν γένει ελεεινών εργασιακών συνθηκών τους και αν έχει προβλεφθεί εύλογα ως απαραίτητη προϋπόθεση τήρησης συμβατικής υποχρέωσης από τις κατά καιρούς ανανεωμένες μεταξύ τους συμβάσεις αφού η χρόνια επαναλαμβανόμενη αυτή αδικία έχει σαν συνέπεια αφενός να δυσφημείται άδικα, αναίτια, ανήθικα και αντισυμβατικά από την εργολήπτρια εταιρεία το Νοσοκομείο της Αεροπορίας και οι εκάστοτε διοικήσεις του αλλά και να δυσχεραίνεται και να υποβαθμίζεται η ποιότητα παροχής υπηρεσιών από το δυστυχές και απλήρωτο και μειωμένο (παραιτήσεις κλπ) προσωπικό?

Β. Αν το παραπάνω ερώτημα έχει αρνητική απάντηση γιατί οι εκάστοτε διοικήσεις τόσα χρόνια δεν φρόντισαν να επιληφθούν ως όφειλαν υπεύθυνα και σοβαρά του τόσο σοβαρού ηθικού αλλά και πρακτικού προβλήματος εξαιτίας της ανεξέλεγκτης παράνομης και καταχρηστικής στάσης της εταιρείας, όπως αντίστοιχα φρόντισε εδώ και χρόνια η διοίκηση π.χ. του ΝΙΜΤΣ, με την οποία συνεργάζεται η ίδια εταιρεία, συμπεριλαμβάνοντας στην σύμβαση αντίστοιχη ρήτρα τήρησης απαρέγκλιτα της Εργατικής Νομοθεσίας, προκειμένου να πληρωθεί η εργολήπτρια?

Γ. Πώς προβλέπεται άραγε για αυτή την συγκεκριμένη και μόνο κατηγορία εξαήμερη εργασία χωρίς να εμπίπτει στο κυλιόμενο ωράριο, αφού εργάζονται μόνιμα είτε πρωί, είτε απόγευμα, είτε βράδυ ανάλογα την σύμβαση εργασίας τους χωρίς ρεπό, αργία Σαββάτου-Κυριακής-αργιών κλπ, ή επιπλέον πληρωμή, ενώ για όλους τους άλλους εργαζόμενους ισχύει το πενθήμερο με τις ανάλογες ρυθμίσεις και προνόμια?

Δ. Άραγε η επιθεώρηση εργασίας η κατά τα άλλα πολύ αυστηρή στην τήρηση του γράμματος του Νόμου, έχει ασχοληθεί ποτέ σοβαρά επισκεπτόμενη τέτοιους ευαίσθητους χώρους και τομείς, που άπτονται της δικαιοδοσίας της, ή οι ευαίσθητες αυτές ομάδες, άξιες προστασίας σε πραγματικά ευνομούμενες χώρες και πολιτείες, δεν ενδιαφέρουν στην δική μας υπό ξένη κατοχή αποικιακροτική μπανανία και αποτελούν «παιδιά ενός κατώτερου Θεού»???

Ε. Άραγε η κατά τα άλλα «ευαίσθητη» αριστερή κυβέρνηση δεν γνωρίζει ή κάνει πως δεν ξέρει ότι δήθεν προσφιλείς της ομάδες εργαζομένων, όπως οι πραγματικά τίμιοι και αξιοπρεπείς εργαζόμενοι της καθαριότητας βάλλονται ακόμα και εργάζονται σε καθεστώς «μαύρου αντιδραστικού» Μεσαίωνα και ειδικά επί των αριστερών ημερών τους και σε δημόσιους μάλιστα κρατικούς στρατιωτικούς χώρους και οργανισμούς, και τους εκμεταλλεύονται στυγνά «πλουτοκρατικά» αφεντικά μπροστά στην κυριολεξία από τα μάτια τους, ή η «ευαισθησία» τους εξαντλείται στην πολυθρύλητη Κούνεβα, η οποία σημειωτέον ήταν υπάλληλος της εν λόγω εταιρείας, πριν συμβεί το «κακό» και που στη συνέχεια την έκαναν ευρωβουλευτινα με τον «τΊμιο» αριστερό τύπου σοβιέτ, μισθό των 20.000€ μηνιαίως, μήπως γιατί ήταν αλλοδαπή και όχι Ελληνίδα, εξαντλώντας την δήθεν κοινωνική ευαισθησία τους στην αποκλειστικά και μόνο έντεχνη προώθηση του ανθελληνικού και παρά φύσει μοντέλου της πολυπολιτισμικότητας με εντολές άνωθεν και όχι στην προστασία του μόχθου των εργατών?

ΣΤ. Αυτός λοιπόν είναι ο περίφημος «έντιμος» ιδιωτικός τομέας, που βοηθάει στην «ανάπτυξη» της χώρας, η οποία «κινδυνεύει» μόνο από τους δημοσίους υπαλλήλους των 700€ και τις καθαρίστριες των 580€??? Άραγε πόσο στοιχίζει στον ελληνικό λαό ο εν λόγω «κύριος» και πόσο θα στοίχιζε αν προσλαμβάνονταν οι εργαζόμενοι κατευθείαν από το δημόσιο και θα ζούσαν τουλάχιστον με στοιχειώδεις αξιοπρεπείς κανόνες εργασίας επωφελεία όλων??? Στο μόνο, που τελικά πραγματικά βοηθάει είναι στο ομολογουμένως επιτυχημένο δόγμα «διαίρει και βασίλευε» και στην εξαθλίωση όλων, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οικονομίας κλπ συμπεριλαμβανομένων και των σχετικών μιζών ή «γρηγορόσημων», που μπαίνει στις τσέπες κάποιων πολιτικών μάλλον και βγαίνει από τις δικές μας…

Συνέπεια όμως όλων των ανωτέρω είναι να βασανίζονται και να εκβιάζονται σκληρά, ευαίσθητη κατηγορία εργαζομένων, δουλεύοντας σαν σκλάβοι απλήρωτοι με τις υποχρεώσεις όμως να τρέχουν (το ήδη ελλιπές προσωπικό καθαριότητας απομειώνεται συνεχώς αφού οι νέοι εργαζόμενοι αποχωρούν λόγω της καθυστερημένης καταβολής των δεδουλευμένων τους και της λόγω ηλικίας πιο εύκολης εύρεσης εργασίας ενώ παραμένουν εξαναγκαστικά οι γηραιότεροι, που δεν έχουν πολλές ελπίδες εύρεσης νέας και με αποκλειστικό σκοπό τουλάχιστον έστω και απλήρωτοι να συμπληρώσουν τα ένσημα τους, γεγονός, που γνωρίζει και εκμεταλλεύεται ξεδιάντροπα ο εργοδότης), αλλά και το έργο του Νοσοκομείου να δυσχεραίνεται επικίνδυνα όπως είναι η απαραίτητη διατήρηση υγιεινής των χώρων του Νοσοκομείου εις βάρος και των ασθενών και των εργαζομένων του.»

Με εκτίμηση,

Οι Αγανακτισμένοι, Τίμιοι και Σκεπτόμενοι Πολίτες, Εργαζόμενοι, Άνεργοι κλπ, Απανταχού Έντιμοι και Αδικημένοι…
Υ.Γ. Ναι, ευτυχώς ακόμα υπάρχουν και είναι πολλοί , συνεχώς αυξάνονται και έχουν θυμώσει πολύ…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Τα ιδια και στο νιμιτς απληρωτοι εγαζομενοι ουτε δωρο χριστουγεννων εφυγαν οι γυναικες με συνταξη και δεν πηραν φραγκο!!ντροπη και στο νοσοκομειο που τους κρατουσε και στην εταιρια!!

Comments are closed.