Μίλησε ο «Πάγκαλος του ΣΥΡΙΖΑ»: Αλυτρωτισμός η άποψη ότι η Μακεδονία είναι μόνο ελληνική

Κοινοποίηση:
690_c9bf56f9-a7cb-423c-970d-477ec2eb2083

Την άποψη ότι συνιστά «αλυτρωτισμό» η θέση ότι η Μακεδονία είναι μια και ελληνική, εξέφρασε ο Νίκος Φίλης.

«Η Μακεδονία δεν είναι μια και ελληνική, υπάρχουν Μακεδονίες κι άλλων κι όταν ακούμε την ιαχή για τη Μακεδονία που είναι μια και ελληνική, αυτό εκλαμβάνεται ως αλυτρωτισμός», είπε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, που συζητά τη συμφωνία των Πρεσπών, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Φίλη μεγάλες ευθύνες φέρουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν προχώρησαν στην επίλυση του θέματος, δημιουργώντας –όπως είπε- ολοένα και πιο δυσμενείς όρους. «Για τον ΣΥΡΙΖΑ συνιστά εθνική κι όχι κομματική επιλογή, δεν θέλουμε βγαίνοντας από τα μνημόνια να πέσουμε πάλι σε εθνική απαξίωση και να δημιουργηθεί η εικόνα μιας Ελλάδας που δεν είναι άξια της ιστορίας της», είπε, ενώ σε ότι αφορά την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τις πιέσεις που της ασκήθηκαν, υποστήριξε πως πάντα λαμβάνεται υπόψη ο διεθνής παράγοντας στην επίλυση ενός θέματος διεθνούς πολιτικής.

Την συμφωνία των Πρεσπών υπερασπίστηκε και ο Σπύρος Δανέλλης, υποστηρίζοντας ότι το κρίσιμο ερώτημα είναι αν κανείς προτιμά τη σύνθετη ονομασία ή το σκέτο «Μακεδονία».

Σύμφωνα με τον βουλευτή που διαγράφηκε από το Ποτάμι επειδή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, στην ομιλία του στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ανέφερε πως η Ελλάδα δεν πουλάει και δεν χαρίζει στη γειτονική χώρα.

«Όχι μόνο δεν πουλάμε ή χαρίζουμε, αντιθέτως προσπαθούμε να πάρουμε πίσω», είπε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «αν τώρα που οι γείτονες άλλαξαν όνομα και Σύνταγμα, εμείς, η Βουλή των Ελλήνων, αρνηθούμε με οποιοδήποτε πρόσχημα την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, θα γίνουμε οι αποσυνάγωγοι της διεθνούς κοινότητας, της Δύσης, στην οποία όλο το συνταγματικό τόξο, πλην ΚΚΕ, ομνύουμε».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: