Λεόν: Η πραγματική ιστορία πίσω από την ταινία, οι κομμένες ερωτικές σκηνές και οι όροι των γονιών της ανήλικης Νάταλι Πόρτμαν

Κοινοποίηση:
leon-5-741x383

Ένας μοναχικός πληρωμένος δολοφόνος παίρνει υπό την προστασία του ένα 12χρονο κορίτσι που έμεινε ορφανό όταν διεφθαρμένοι αστυνομικοί της δίωξης ναρκωτικών εισέβαλαν στο σπίτι της και σκότωσαν τους γονείς και τα αδέρφια της. Η μόνη που γλιτώνει είναι η 12χρονη Ματίλντα, η οποία ζητά από τον Λεόν να γίνει η βοηθός του στις δολοφονίες για να εκδικηθεί όσους σκότωσαν τους γονείς της.

Αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας «Léon: The Professional», στην οποία έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο η ηθοποιός Νάταλι Πόρτμαν σε ηλικία μόλις 12 ετών.

Η μικρή Νάταλι Πόρτμαν συμπρωταγωνίστησε με μεγάλα ονόματα του κινηματογράφου, όπως ο Ζαν Ρενό και ο Γκάρι Όλντμαν. Τόσο το σενάριο που γράφτηκε σε διάστημα ενός μήνα όσο και η σκηνοθεσία έγιναν από τον Λυκ Μπεσόν.

Κυκλοφόρησε το 1994 και έκανε τεράστια εμπορική επιτυχία, συγκεντρώνοντας 45 εκατομμύρια δολάρια. Πλέον θεωρείται cult αριστούργημα και αποτέλεσε σταθμό για τις ταινίες δράσης που ακολούθησαν. Η 12χρονη Νάταλι Πόρτμαν και οι ενστάσεις των γονιών της Πηγή φωτογραφίας: Youtube Η εκφραστικότητα και το καθηλωτικό της βλέμμα, την έκανε να ξεχωρίσει ανάμεσα σε 2.000 άλλα κορίτσια. Στην αρχή απορρίφθηκε από τον υπεύθυνο παραγωγής ταινιών Τοντ Μ. Θαλίρ γιατί όταν έγινε η οντισιόν ήταν μόλις 11 χρόνων. Λίγο αργότερα όμως, την κάλεσαν ξανά. Της ζήτησαν να κάνει την σκηνή στην οποία η Ματίλντα θρηνεί τον χαμό του μικρού της αδερφού.

Ο Μπέσον εξεπλάγην από τις υποκριτικές της ικανότητες και της έδωσε τον ρόλο. Οι γονείς της Πόρτμαν ήταν εντελώς αντίθετοι με αυτόν τον ρόλο, καθώς η κόρη τους έπρεπε να έρθει αντιμέτωπη με βίαιες σκηνές, όπλα, αναφορές σε ναρκωτικά, αλλά και την υπερβολική σεξουαλικότητα ενός κοριτσιού. Σε συνέντευξή της, η Πόρτρμαν είχε δηλώσει πως οι γονείς της έλεγαν «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις αυτή την ταινία. Είναι ακατάλληλη για ένα κορίτσι της ηλικίας σου». Εκείνη όμως, λάτρεψε το έργο και τους έλεγε ότι αν δεν την αφήσουν να υποδυθεί την Ματίλντα θα της καταστρέψουν τη ζωή.

Εν τέλει, της το επέτρεψαν υπό προϋποθέσεις. Πηγή φωτογραφίας: Youtube Σε πολλές σκηνές η Ματίλντα φαίνεται να καπνίζει. Οι γονείς της Πόρτμαν ανησύχησαν και έτσι πριν υπογράψουν, έθεσαν κάποιους όρους. Απαγόρευαν η κόρη τους να φαίνεται ότι καταπίνει τον καπνό. Γι’ αυτό και σε όλες τις σκηνές, η ανήλικη ηθοποιός φαίνεται να κρατάει το τσιγάρο, να το φέρνει κοντά στα χείλη της, αλλά ποτέ δεν καπνίζει κανονικά. Ένας άλλος όρος τους ήταν η Ματίλντα κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της πλοκής, να κόψει το κάπνισμα. Έτσι, ο Μπεσόν δημιούργησε τη σκηνή, όπου ο Λεόν ζητά από την 12χρονη κοπέλα «να σταματήσει να καπνίζει και να βρίζει» κι εκείνη πετάει το τσιγάρο μακριά της. Στην ταινία η Ματίλντα μαθαίνει να μεταχειρίζεται διαφόρων ειδών όπλα.

Οι γονείς της προσέλαβαν κάποιον ειδικό, ώστε να της εξηγήσει πώς λειτουργούν τα όπλα με ασφάλεια. Στην ταινία η Νάταλι Πόρτμαν παρά το νεαρό της ηλικίας της, ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να κάνει για να φανεί ρεαλιστική η σκηνή που πυροβολεί.

leon-2-768x432

Οι κατηγορίες για παιδοφιλία και αλλαγές στο σενάριο

Η σχέση ανάμεσα στον Λεόν που υποδύθηκε ο Ζαν Ρενό και στην 12χρονη Ματίλντα, προκάλεσαν αντιδράσεις, καθώς υποκρύπτονταν ένας ερωτισμός. Σε όλη την ταινία, η κοπέλα τον χαρακτηρίζει ως εραστή της. Προσπαθεί να τον σαγηνεύσει. Του ζητάει να τη φιλήσει και του λέει πόσο σημαντική είναι η πρώτη φορά για μια γυναίκα. Φοράει γυναικεία εσώρουχα και ντύνεται Marilyn Monroe και του τραγουδά αισθησιακά το «Happy Birthday Mister Predisent». Παρ’ όλα αυτά, σε καμία σκηνή δεν φαίνεται ο Λεόν να ενδίδει.Αντίθετα πάντα αντιδρά στην πρόκληση.

Το αρχικό σενάριο ήθελε την Ματίλντα με τον Λεόν να γίνονται εραστές. Όμως, ο σεναριογράφος και ο σκηνοθέτης αποφάσισαν να αλλάξει το σενάριο και να κοπούν οι περισσότερες σκηνές που είχαν ερωτική ατμόσφαιρα, καθώς φοβήθηκε ότι θα προκαλούσε αντιδράσεις. Στην πρώτη προβολή στο Λος Άντζελες, σε μια σκηνή που έδειχνε την Ματίλντα να ζητά από τον Λεόν να γίνει ο εραστής της, το κοινό άρχισε να γελά νευρικά από αμηχανία, καταστρέφοντας την ατμόσφαιρα της ταινίας. Έτσι, ο Μπεσόν αποφάσισε να κόψει την σκηνή.

Ο Ζαν Ρενό, είπε ότι προσπάθησε να υποδυθεί τον Λεόν ως ελαφρώς «αργόστροφο» και συναισθηματικά καταπιεσμένο, ώστε να δείξει στο κοινό ότι δεν ήταν κάποιος που θα εκμεταλλευόταν μια ευάλωτη νεαρή κοπέλα. Ο Reno ισχυρίστηκε ότι, για τον Λεόν, η πιθανότητα μιας φυσικής σχέσης με την Ματίλντα δεν ήταν εφικτή. Η ιστορία μεταξύ της Ματίλντα με τον Λεόν βασίζεται στη σχέση του Μπεσόν με μια ανήλικη. Το 1991 ο 32χρονος τότε σκηνοθέτης έκανε σχέση με την 15χρονη ηθοποιό Μαϊγουέν Λε Μπεσκό, η οποία έμεινε και έγκυος. Παρ’ όλα αυτά, ο Μπεσόν δεν κατηγορήθηκε για παιδοφιλία, καθώς στην Γαλλία η ηλικία συναίνεσης σε σεξουαλική επαφή είναι τα 15 έτη. «Όταν ο Λυκ Μπεσόν έκανε την ταινία, η ιστορία της 12χρονης που ερωτεύεται έναν μεγαλύτερο άνδρα, βασιζόταν στην ιστορία μας, καθώς γράφτηκε όταν είχαμε ξεκινήσει τη σχέση μας. Κανένα μέσο όμως, δεν κατάφερε να κάνει τη σύνδεση», είχε αναφέρει σε συνέντευξή της η Μαϊγουέν Λε Μπεσκό….

Αναδημοσίευση: www.mixanitouxronou.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: