Κύπρος: Σε κράτηση Αιγύπτιοι ψαράδες από το ψευδοκράτος

Κοινοποίηση:
keryneia

Τριήμερη κράτηση διέταξε το Σάββατο το «επαρχιακό δικαστήριο» Κερύνειας στους πέντε Αιγύπτιους ψαράδες, οι οποίο συνελήφθησαν χθες από τις κατοχικές αρχές στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, το πλήρωμα του αλιευτικούς σκάφους – εγγεγραμμένο στο ελληνικό νηολόγιο από εταιρεία κυπριακών συμφερόντων – συνελήφθη επειδή εισήλθε στα «χωρικά ύδατα» του ψευδοκράτους, σε απόσταση 7,5 ναυτικών μιλίων από τον Κορμακίτη.

Τα τουρκοκυπριακά  ΜΜΕ αναφέρουν ότι το σκάφος εντοπίστηκε από την «ακτοφυλακή» να αλιεύει χωρίς άδεια. Το πλήρωμα ακολούθως συνελήφθη και οι πέντε Αιγύπτιοι ψαράδες μεταφέρθηκαν στην κατεχόμενη Κερύνεια. Σύμφωνα με την «αστυνομία» οι έρευνες για το περιστατικό συνεχίζονται.
kuzey

Σχετική αναφορά από τον τουρκικό Τύπο
Εξάλλου, ο «υπουργός εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι ανάρτησε την Παρασκευή σχόλιο στον προσωπικό του λογαριασμό, στο facebook, καθώς, όπως υποστήριξε, μεταδίδονται αναληθείς ειδήσεις από τα ε/κ ΜΜΕ.

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του, ο ίδιος μετέβη την Παρασκευή στην «αστυνομική διεύθυνση» Κερύνειας και επισκέφτηκε τους συλληφθέντες. Παράλληλα, ενημερώθηκε για το περιστατικό από την «αστυνομία» και συνομίλησε με τους Αιγύπτιους ψαράδες, με τη βοήθεια μεταφραστή.

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, οι συλληφθέντες τυγχάνουν καλής αντιμετώπισης από την «αστυνομία» ενώ για την υπόθεση λέει ότι θα αποφανθεί το «δικαστήριο».

Αναφέρει εξάλλου ότι το αλιευτικό σκάφος έχει μεταφερθεί στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας, ενώ δημοσιεύει και τα ονόματα των συλληφθέντων. Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, οι πέντε Αιγύπτιοι συλληφθέντες είναι οι Ahmed Farag Taha Elzahed, Sameh Sobheye Ali Moharam, Abdelraouf El Dayed Abdelrahman, Abdou İbrahim Eid İbrahim Elgendy, Amr Mahmoud Abdou Mohamed.

Για το θέμα ενημερώθηκε και η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Εγκληματικότητα, μέσω του δικοινοτικού γραφείου επαφής που λειτουργεί υπό τα Ηνωμένα Έθνη, συμβάλλοντας στην επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Νεότερα στοιχεία για το συμβάν αναμένεται να λάβουν τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής τη Δευτέρα, στα πλαίσια της συνήθους λειτουργίας του γραφείου επαφής.

Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή Κυβέρνηση προέβη σε διάβημα προς τα Ηνωμένα Έθνη για τη σύλληψη του πληρώματος και την κατάσχεση του σκάφους τους χθες από τις κατοχικές αρχές. Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «έχει γίνει έντονο διάβημα από την Κυβέρνηση στα Ηνωμένα Έθνη», ενώ πρόσθεσε ότι «οι αρμόδιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται για την απελευθέρωση συλληφθέντων».

Παράλληλα, χθες, Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε ότι είναι σε επαφή με τις δυο πλευρές για το περιστατικό.

Το ΚΥΠΕ επικοινώνησε ξανά νωρίτερα σήμερα και με τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο για το θέμα, τα οποία παρέπεμψαν στην Πρεσβεία της Αιγύπτου, καθώς, όπως αναφέρθηκε πρόκειται για άτομα αιγυπτιακής καταγωγής.

Πρόκειται για το ψαροκάικο «Γεια σου καΐκι μου Άη Νικόλα», της εταιρείας «Τα Ψαροκάικα». Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Ακάμα και Κορμακίτη, όταν προσεγγίστηκε από πλοίο του τουρκικού πολεμικού. Προτού συλληφθεί το πλήρωμα,ο καπετάνιος πρόλαβε να ενημερώσει για το περιστατικό μέσω του Ράδιο Κύπρος.

Το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου παρακολουθεί τις εξελίξεις αναφορικά με τη σύλληψη των Αιγυπτίων ψαράδων και βρίσκεται σε επαφή με το Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών και την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP) με σκοπό την απελευθέρωση τους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ, Άχμεντ Αμπού Ζάιντ.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη αιγυπτιακή εφημερίδα «Egypt Today», ο εκπρόσωπος του Αιγυπτιακού ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στο έντονο διάβημα στο οποίο προέβη η κυπριακή Κυβέρνηση προς την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο για το ζήτημα.

Πηγή: ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, philenews/KYΠΕ

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: