Κόκκινο τσάι: Ένα θαυματουργό βότανο για την υγεία μας! Μάθετε τις πολλαπλές αλλά και πιο περίεργες ιδιότητες του!

Κοινοποίηση:
rooibos-tea-1024x685-1024x585

Το κόκκινο τσάι, ίσως δεν είναι ευρέως γνωστό, συγκριτικά τουλάχιστον με το πράσινο ή το μαύρο, ωστόσο μελέτες έχουν αποδείξει ότι το κόκκινο τσάι (σ.σ.  προέρχεται από τα φύλλα του Aspalathus linearisshrub, ενός φυτού που από τη Νότια Αφρική), περιέχει μεγάλο αριθμό αντιοξειδωτικών ουσιών τα οποία και εξηγούν σε μεγάλο βαθμό τα οφέλη του στην υγεία μας. Ειδικότερα, οι θεραπευτικές του ιδιότητες έχουν επιβεβαιωθεί και από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ότι δρά αποτελεσματικά στους πονοκεφάλους και στις αϋπνίες, καταπολεμά το άσθμα και την υπέρταση, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις αλλεργίες και τη πρόωρη γήρανση ενώ αποτελεί και το καλύτερο «φάρμακο» για την αδυναμία των οστών Επίσης, μελέτες έχουν αποδείξει ότι επειδή δεν έχει οξαλικό οξύ, μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στους ανθρώπους που υποφέρουν από πέτρες στα νεφρά. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο σε πολλά ορυκτά όπως σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο, χαλκό, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Παράλληλα επισημαίνεται ότι:

Δεν περιέχει καφεΐνη
Το κόκκινο τσάι  δεν έχει καφεΐνη, οπότε αποτελεί την καλύτερη επιλογή για παιδιά, εγκύους και για όσους παρουσιάζουν ευαισθησία σε αυτή. Αν και η καφεΐνη διαθέτει και αυτή κάποια οφέλη, δεν μπορούν όλοι να την καταναλώσουν με ασφάλεια. Μπορεί να επιδράσει αρνητικά στον ύπνο, να επιδεινώσει το άγχος και να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα, όπως ταχυπαλμίες και τρέμουλο.

Χαμηλά επίπεδα τανινών
Το κόκκινο τσάι περιέχει πολύ χαμηλά επίπεδα τανινών. Οι τανίνες περιέχονται σε πολλά φυτά, όπως το μαύρο και πράσινο τσάι, αλλά και στο κόκκινο κρασί. Οι τανίνες επηρεάζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας, ειδικά του μη αιμικού σιδήρου, που προέρχεται από φυτά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης του 2013, η κατανάλωση έξι φλιτζανιών κόκκινου τσαγιού rooibos καθημερινά για 6 εβδομάδες δεν επηρέαζε αρνητικά την κατάσταση σιδήρου των συμμετεχόντων.

Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
Περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά με την οξειδωμένη εκδοχή του να περιέχει υψηλότερα επίπεδα από την κόκκινη οξειδωμένη. Κάποια από τα πιο αξιοσημείωτα αντιοξειδωτικά είναι η κουερσετίνη και ασπαλαθίνη. Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, επειδή καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, ο σκοπός των οποίων είναι να βλάψουν τα κύτταρά μας. Τα αποτελέσματα μιας έρευνας σε ζώα έδειξε ότι το τσάι rooibos μπορεί να βελτιώσει την αντιοξειδωτική κατάσταση του ήπατος.

Υγεία της καρδιάς
Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την υγεία της καρδιάς, γι’ αυτό και το κόκκινο τσάι  παρέχει καρδιαγγειακά οφέλη, διατηρώντας τα επίπεδα της χοληστερόλης σε φυσιολογικά επίπεδα. Σε μια έρευνα του 2011, 40 άτομα που κινδύνευαν να εμφανίσουν καρδιαγγειακές ασθένειες κατανάλωσαν έξι φλιτζάνια τσάι rooibos καθημερινά για 6 εβδομάδες. Μετά το πέρας της έρευνας, οι συμμετέχοντες είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα «κακής» πρωτεΐνης και σημαντικά αυξημένα επίπεδα «καλής» πρωτεΐνης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

βοηθά στη διαχείριση διαβήτη
Βοηθά τους διαβητικούς ασθενείς ελέγχοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και γι’ αυτό μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών. Σε έρευνα βρέθηκε ότι το αντιοξειδωτικό ασπαλαθίνη, που εντοπίζεται στο κόκκινο τσάι έχει αντιδιαβητική δράση. Η ασπαλαθίνη μάλιστα βρέθηκε ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακής φλεγμονής και αθηροσκλήρωσης

Συμβάλλει στη διαχείριση βάρους
Το κόκκινο τσάι  δεν έχει καν θερμίδες, οπότε αποτελεί άριστη επιλογή για όσους προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν αυτό που έχουν. Σύμφωνα με αποτελέσματα έρευνα του 2014, το τσάι rooibos ωφελεί τη διαχείριση βάρους, αυξάνοντας τα επίπεδα της λεπτίνης. Η λεπτίνη μια ορμόνη που ρυθμίζει την πρόσληψη τροφής και στέλνει σήματα κορεσμού.

Λιγότερες ρυτίδες
Αν εφαρμόσουμε τοπικά κόκκινο τσάι , μπορούμε να βελτιώσουμε την εμφάνιση της επιδερμίδας μας, μειώνοντας τις ρυτίδες, σύμφωνα με ορισμένες έρευνες. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2010 συνέκρινε καλλυντικά από εκχυλίσματα βοτάνων σε μορφή τζελ. Τα εκχυλίσματα ήταν τζίνγκο, σόγια και ένα μείγμα κόκκινου τσαγιού. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι το μείγμα τσαγιού ήταν πιο αποτελεσματικά ως προς τη μείωση των ρυτίδων, ενώ το τζίνγκο ήταν καλύτερο ενυδατικό.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: