Κορωνοϊός: Αυτή είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου – Πότε θα κλείσουν λιμάνια, σχολεία, θέατρα, γήπεδα…

Κοινοποίηση:
1

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που περιέχει τα μέτρα αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού…

Τα πέντε βασικά άρθρα του ΠΝΠ για τον κορωνοϊό

Το πρώτο άρθρο αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου.

Μεταξύ άλλων στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

– Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών, ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

– Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.
– Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Το σχέδιο σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος

Προς το παρόν δεν έχουν ληφθεί μέτρα στις πύλες εισόδου, ωστόσο ήδη καταρτιστεί σχέδιο σε περίπτωση που ο φονικός ιός «χτυπήσει» και τη χώρα μας.

Σημειώνεται πως την ευθύνη για τον σχεδιασμό αλλά και την εφαρμογή των μέτρων, έχει η Πολιτική Προστασία. Το ελληνικό σχέδιο, σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα στη χώρα μας, σύμφωνα με τον Alpha:

Νοσηλεία – απομόνωση ασθενούς

Η Πολιτική Προστασία αρχίζει αμέσως την ανίχνευση των επαφών του ατόμου. Ψάχνει τους οικείους του και όλους όσους έχει έρθει σε επαφή το κρούσμα.

Όταν αυτοί οι άνθρωποι εντοπιστούν μπαίνουν κατευθείαν σε καραντίνα 14 ημερών σε νοσοκομείο αναφοράς, ακόμη και εάν δεν έχουν νοσήσει.

Εντοπίζεται και σφραγίζεται το σπίτι του ατόμου που νόσησε και εάν υπάρξει λόγος μπορεί να σφραγιστεί και ολόκληρη η πολυκατοικία.

Σε περίπτωση πανδημίας:

Δημιουργούνται ζώνες καραντίνας, όσες χρειαστούν.

Σφραγίζονται οι δημόσιοι χώροι και όλα αυτά επιτηρούνται από την ΕΛ.ΑΣ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: