Κοροναϊός: Τι κάνουμε με εισαγωγές προϊόντων από Κίνα;

Κοινοποίηση:
6038286

Σε πλήρη επαγρύπνηση είναι όλες οι υγειονομικές αρχές στην Ελλάδα – σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια – παρότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Ωστόσο, ο ιός – με επίσημη ονομασία 2019-nCoV – έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε 80 ανθρώπους, ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σ’ όλη την Κίνα έχουν φτάσει τα 2.744.

Οι αρμόδιες αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τα σύνορα της πόλης Γουχάν, στην κεντρική Κίνα – απ’ όπου ξεκίνησε η επιδημία με τον φονικό κορονοϊό – απαγορεύοντας σε πολίτες και επισκέπτες την είσοδο ή την έξοδο μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Ανάλογη ταξιδιωτική απαγόρευση ισχύει επίσης, σε Χονκ Κονγκ, Μακάο και Ταϊβάν.

Πώς δημιουργήθηκε, ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα, πώς πρέπει να δράσουμε στην εμφάνιση αυτών, υπάρχει κίνδυνος από την παραγγελία διαφόρων ειδών από την Κίνα;

Είναι επικίνδυνο να προχωράμε σε παραγγελίες ειδών ένδυσης και υπόδησης, ή ηλεκτρικών συσκευών από Κίνα;

Η πιθανότητα προσβολής είναι ελάχιστη, δεδομένου ότι:

Τα περισσότερα προϊόντα τυποποιούνται χωρίς να παρεμβάλλεται ανθρώπινο χέρι
Η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων αφορά συγκεκριμένη περιοχή της Κίνας Γουχάν
Από τη διάθεση έως την πώληση των προϊόντων μεσολαβούν αρκετές ημέρες και oι κορονοιοί γενικώς δεν επιβιώνουν σε εξωτερικό περιβάλλον πάνω από λίγες ημέρες
Η κινεζική κυβέρνηση και η διεθνής κοινότητα έχουν ήδη λάβει μέτρα απομόνωσης του ιού
Δεν υπάρχει καταγεγραμμένο κρούσμα στην Ελλάδα

Παρά ταύτα, η πιθανότητα αυτή δεν δύναται να αποκλειστεί εντελώς. Καλό είναι να μην αγοράζετε αμφιβόλου προέλευσης προϊόντα («μαύρη αγορά») και να πλένετε τα ρούχα που αγοράζετε πριν τα φορέσετε.

Πώς πρέπει να δράσουμε, εάν εμφανίσουμε συμπτώματα; Υπάρχουν ομάδες πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες απέναντι στον ιό;

Εάν παρουσιάσετε πυρετό 14 ημέρες μετά την επιστροφή σας από την Κίνα ή την επαφή με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα, η άμεση ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη. Έως τότε, συνιστώνται τα μέτρα συμπωματικής αντιμετώπισης και υγιεινής που αφορούν και τη γρίπη (π.χ. επαρκής ενυδάτωση, παραμονή στο σπίτι, κάλυψη στόματος και μύτης όταν βήχουμε, αποφυγή καπνού).

O ιός δεν έχει μελετηθεί πλήρως. Αναμένεται, ωστόσο, οι ομάδες υψηλού κινδύνου να είναι οι γνωστές ομάδες υψηλού κινδύνου που αφορούν γενικά τις λοιμώξεις (σ.σ. παιδιά, ηλικιωμένοι άνθρωποι, άνθρωποι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άνθρωποι με διαβήτη και καρδιο-αναπνευστικές παθήσεις, καπνιστές).

Sputnik.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Αναψε τό κινητό μου Huawei. Tο πάω στόν Γερμανό ή στόν Ευαγγελισμό ;

  2. Α πα πα, εγω ουτε εξω απο κινεζικο μαγαζι δεν προκειται να ξαναπερασω. Και τα πραγματα τους ειναι κατωτερης ποιοτητας. Ολα για πεταμα

Comments are closed.