Κοινό προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη προτείνουν Γαλλία και Γερμανία

Κοινοποίηση:
france

Τη σύσταση ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να προτείνουν τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Eurogroup Γαλλία και Γερμανία. 

Η πρόταση αφορά άμεσα την Ελλάδα επειδή οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η πρόληψη οικονομικών κρίσεων, αλλά και η μείωση των οικονομικών διαφορών ανάμεσα στα 19 κράτη του ευρώ. Από αυτό τον προϋπολογισμό θα μπορούν, για παράδειγμα, να χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της Ευρωζώνης.

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, από τη δισέλιδη συμφωνία στην οποία κατέληξαν μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας και της Γερμανιας, Μπρουνό Λε Μερ και Όλαφ Σολτς αντίστοιχα, προκύπτει ότι ο προϋπολογισμός της Ευρωζώνης θα αφορά μεν μόνο τα κράτη-μέλη της, παράλληλα όμως θα αποτελεί τμήμα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίζεται ότι ο προϋπολογισμός θα είναι συμβατός με τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Σε αυτόν τον κανονισμό επέμενε το Βερολίνο.

Επιφυλάξεις της Ολλανδίας

Η γαλλογερμανική πρόταση προβλέπει εκτός αυτού ότι τα κράτη-μέλη θα έχουν το δικαίωμα να προτείνουν κάθε χρόνο προγράμματα προς χρηματοδότηση στο πλαίσιο των «στρατηγικών προδιαγραφών» των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Eurogroup. Η απόφαση για τη χρηματοδότηση θα λαμβάνεται και με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν. Χρήματα θα δικαιούνται μόνο εκείνα τα κράτη που θα τηρούν τα κριτήρια σταθερότητας της ΕΕ. Χώρες που δεν τα τηρούν, όπως για παράδειγμα σήμερα η Ιταλία, θα αποκλείονται.

Βερολίνο και Παρίσι δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο μέγεθος του προϋπολογισμού. Πριν από μερικούς μήνες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ έκανε λόγο για 25 δις ευρώ. Πρόκειται για ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 0,2% του ΑΕΠ των 19 κρατών-μελών της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ήδη η Κομισιόν έχει δώσει πράσινο φως στη γαλλογερμανική πρόταση. Χώρες όμως όπως η Ολλανδία διατηρούν επιφυλάξεις. Το ζητούμενο πάντως είναι ποια στάση θα τηρήσουν τη Δευτέρα στο Eurogroup.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Βρε, γ@μώ, τον Αντίχριστό τους, μας έχουν φλομώσει, στην παραμύθα.
    Ποντάρουν και στην μνήμη χρυσόψαρου κάποιων κι΄ έδεσε, το γλυκό.
    Εχετε υπ΄ όψιν, ότι ένας, απο τους λόγους, της Αναθεώρησης του
    Συντάγματος, είναι και λόγω, της ενσωμάτωσης, του κοινού προϋπολογισμού,
    σε αυτό. Θα το διαπιστώσετε, παρακάτω.

    2011

    Απόφαση Βόμβα: Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απαιτεί αναθεώρηση του Συντάγματος..

    http://olympia.gr/2011/12/09/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CE%B2%CF%8C%CE%BC%CE%B2%CE%B1-%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%BC%CE%B5%CF%85%CF%8C%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5-%CF%83%CE%B5-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CE%BD-%CE%BD%CE%AD/

    2011

    Απόφαση Βόμβα: δεσμευόμαστε σε έναν νέο ευρωπαϊκό ισχυρό δημοσιονομικό κανόνα. Αυτό σημαίνει: τα κράτη μέλη θα το ενσωματώσουν στο Σύνταγμα.

    http://filologos10.wordpress.com/2011/12/09/%ce%b1%cf%80%cf%8c%cf%86%ce%b1%cf%83%ce%b7-%ce%b2%cf%8c%ce%bc%ce%b2%ce%b1-%ce%b4%ce%b5%cf%83%ce%bc%ce%b5%cf%85%cf%8c%ce%bc%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b5-%cf%83%ce%b5-%ce%ad%ce%bd%ce%b1%ce%bd-%ce%bd%ce%ad/

    2012

    Telegraph: Στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής θα εμφανιστεί Σύμφωνο που θα μεταφέρει γενικά σε επίτροπους της Ε.Ε. όλες τις οικονομικές εξουσίες για τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση

    ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΠΛΕΟΝ, ΤΟ ΣΑΪΤ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ, ΝΑ ΒΡΩ, ΤΟ ΑΡΘΡΟ.

    http://papaioannou.wordpress.com/2012/01/29/telegraph-%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b1%cf%85%cf%81%ce%b9%ce%b1%ce%bd%ce%ae-%cf%83%cf%8d%ce%bd%ce%bf%ce%b4%ce%bf-%ce%ba%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%ce%ae%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%b5%ce%bc%cf%86%ce%b1/

    2012

    FT: Εκχώρηση κυριαρχίας του προϋπολογισμού σε επίτροπο, με συνταγματική ρύθμιση.Κρατείστε αυτή την δήλωση της κας Διαμαντοπούλου (βίντεο)

    http://greeknation.blogspot.com/2012/01/ft.html

    2015

    Κύριε Τσίπρα, γιατί δεν είπες την αλήθεια;

    Απόσπασμα

    Μία πολύ ανησυχητική είδηση βγήκε πριν λίγες ημέρες από τους Financial Times [και ΕΔΩ]

    Στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έφερε ξανά στο τραπέζι την ιδέα δημιουργίας νέων ευρωπαϊκών θεσμών και ενός ενιαίου προϋπολογισμού για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού νομίσματος, παρά την ανερχόμενη αντιδημοφιλία των Βρυξελλών σε πολλά κράτη μέλη.

    https://averoph.wordpress.com/2015/02/16/%CE%BA%CF%8D%CF%81%CE%B9%CE%B5-%CF%84%CF%83%CE%AF%CF%80%CF%81%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AF-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%B8%CE%B5/

    2015

    ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΙΔΑ ΤΟΣΟΥΣ ΛΙΓΟΥΣ (300 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ) ΝΑ ΜΙΣΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΤΟΣΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.

    Τι είναι αυτά που είπε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Λουξεμβούργο το βράδυ της Πέμπτης, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Ευρωομάδας και τα οποία σχεδόν «εξαφανίστηκαν» από τα μέσα ενημέρωσης στη συνέχεια;

    Φρίξαμε κυριολεκτικά μόλις ακούσαμε τι αποκάλυψε ο Γ. Βαρουφάκης ότι πρότεινε η κυβέρνηση Τσίπρα στους Γερμανούς και στους υπόλοιπους δανειστές, με φορέα τον ίδιο τον Βαρουφάκη!

    Δεν περιμέναμε να προτείνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ την αφαίρεση ουσιαστικά όλων των οικονομικών αρμοδιοτήτων από κάθε ελληνική κυβέρνηση και την ουσιαστική εκχώρησή τους σε ανδρείκελα των δανειστών και του Τέταρτου Ράιχ της Γερμανίας!

    Ας δούμε όμως τις επονείδιστες προτάσεις της κυβέρνησης Τσίπρα πιο συγκεκριμένα.

    Όπως είπε ο Βαρουφάκης στη συνέντευξή του, μεταξύ άλλων, η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε δυο πράγματα.

    Πρώτον, την εκχώρηση της συλλογής των εσόδων του κράτους σε μια Ανεξάρτητη Αρχή Φόρων και Τελών.

    Δεύτερον, το διαρκή έλεγχο της εκτέλεσης του προϋπολογισμού σε ένα ανεξάρτητο από την κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε ο Γ. Βαρουφάκης, Δημοσιονομικό Συμβούλιο.

    Μάλιστα, κατά την κυβερνητική πρόταση όπως την παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών, αυτό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θα έχει την εξουσία σε περίπτωση που διαπιστώνει ότι κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού παρουσιάζονται αρνητικές αποκλίσεις από τους στόχους (λιγότερα έσοδα, περισσότερα έξοδα), να αποφασίζει και να προβαίνει το ίδιο σε οριζόντιες περικοπές σε όλα τα υπουργεία!

    Με άλλα λόγια, οι κυβερνητικές προτάσεις εκχωρούν τόσο τη συλλογή των εσόδων του κράτους όσο και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε δήθεν «ανεξάρτητες αρχές».

    Γιατί όμως οι πολίτες θα προσέρχονται στις κάλπες και θα εκλέγουν κυβερνήσεις από τη στιγμή που οι κυβερνήσεις αυτές θα έχουν εκχωρήσει σε μη εκλεγμένους ιδιώτες το σύνολο ουσιαστικά της οικονομικής πολιτικής;

    ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ;;;

Comments are closed.