Κοινωνικό μέρισμα 2019: Σβήσουν – γράφουν στην κυβέρνηση – Οι αριθμοί δεν… βγαίνουν

Κοινοποίηση:
MERISMA

«Περιορισμένα» χαρακτήρισε τα χρήματα που «περισσεύουν» για το κοινωνικό μέρισμα ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί κοινωνικό μέρισμα σε αδύναμους πολίτες.

«Οι μισθωτοί θα δουν μείωση των φόρων από 1η Ιουλίου», δήλωσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, μιλώντας για τον προϋπολογισμό του 2020, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, προσθέτοντας ότι, «θα έρθει και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ και το 2020».

«Αυτός ο προϋπολογισμός θέλει, κατά κύριο λόγο να επανεκκινήσει την οικονομία. Το κλειδί είναι να πάμε σε υψηλότερη ανάπτυξη. Κάνουμε θυσία για να επιταχυνθεί η ανάπτυξη», σημείωσε ο Θοδωρής Σκυλακάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με το ποσό από το πρωτογενές πλεόνασμα και τη χορήγηση του Κοινωνικού Μερίσματος, είπε ότι πρόκειται για 436 εκατ. ευρώ, από τα οποία θα πρέπει να εξασφαλιστεί «μαξιλάρι» 200 εκατομμυρίων, καθώς και να ικανοποιηθούν τα ποσά για τις ΥΚΩ της ΔΕΗ.

Από τα 463 εκατ. ευρώ υπερπλεόνασμα ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η κυβέρνηση θα κρατήσει ένα «μαξιλάρι» 200 εκατ. ευρώ ενώ άλλα 200 εκατ. ευρώ είναι θα καλύψουν το κόστος για την εξόφληση των ΥΚΩ, ενώ ήδη έχουν γίνει «ενέσεις» σε νοσοκομεία, συγκοινωνίες κι έχουν πληρωθεί τα κόστη εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων. Αυτό «περιορίζει» το κοινωνικό μέρισμα, το οποίο όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά επιδοματικής πολιτικής των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα, είπε πως οι ανακοινώσεις για το κοινωνικό μέρισμα θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τις επόμενες μέρες, όταν γίνει πιο ξεκάθαρη η εικόνα με τα διαθέσιμα χρήματα στα κρατικά Ταμεία. «Το ποσό που θα διατεθεί για το μέρισμα θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργός, όχι όμως προτού μετρηθούν, μεταξύ άλλων και τα έσοδα του Νοεμβρίου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκης το κοινωνικό μέρισμα δεν θα είναι ένα μόνιμο μέτρο. «Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα είναι μόνιμο μέτρο», απάντησε για το ίδιο θέμα, διαβεβαιώνοντας ότι, «αν υπάρχουν χρήματα θα δοθούν».

«Δεν κόβεται κανένα επίδομα»

Ότι «δεν υπάρχει κανένα επίδομα που να κόβεται», διαβεβαίωσε ο κ. Σκυλακάκης ενώ αναφερόμενος ειδικά στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, είπε ότι πέρυσι το σχετικό κονδύλι ήταν 640 εκατ. ενώ φέτος είναι 850 εκατομμύρια ευρώ. «Θα υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων», συμπλήρωσε.

Όπως είπε ο υφυπουργός, σχετικά με το κονδύλι που διατίθεται για το σύνολο των επιδομάτων, «στον προϋπολογισμό του 2019 προβλέπονταν 2.20 δισ. και αυτόν το χρόνο είναι 3 δισ. ευρώ», ενώ προειδοποίησε ότι, «πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί, για να μπορούμε να βοηθούμε αυτούς που έχουν ανάγκη».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΠΡΕΠΕΙ να δοθεί σε άνεργους πανω απο 24 μηνες , να ειναι πανω απο τα 50 και να μην εχουν κανένα περιουσιακό στοιχείο

Comments are closed.