Καρότο και μαστίγιο από το ΔΝΤ – Στο τραπέζι συντάξεις και αφορολόγητο

Κοινοποίηση:
KRISI

Στη μείωση του αφορολογήτου ορίου καθώς και στην περικοπή των συντάξεων θα αναφερθεί μεταξύ άλλων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στην ετήσια έκθεσή του για την Ελλάδα.

Η έκθεση που γίνεται με βάση το άρθρο 4 του καταστατικού του Ταμείου θα περάσει από την έγκριση του ΔΣ του Ταμείου.

Η εν λόγω έκθεση αναμένεται να περιλαμβάνει μία ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Όπως έχει παραγγελθεί, το ΔΝΤ διατηρεί την πάγια θέση του για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων (από τον στόχο του 3,5% έως και το 2022), προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, εξακολουθεί να θεωρεί το ελληνικό χρέος μη βιώσιμο μετά το 2032 και κλείνει τα μάτια μπροστά στη θεαματική μείωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από την περυσινή έκθεση του Ταμείου μέχρι σήμερα.

Η έκθεση του ΔΝΤ

Η έκθεση καταρτίστηκε με βάση το άρθρο 4 του κανονισμού του ΔΝΤ και παρουσιάζει τα συμπεράσματα της αποστολής που πραγματοποίησαν οι τεχνοκράτες του στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προβλέψεις του ΔΤΝ διαφέρουν πολύ από εκείνες που θα περιλαμβάνει η 4η έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας των ευρωπαϊκών θεσμών, η οποία θα δημοσιοποιηθεί σε μια εβδομάδα, στις 20 Νοεμβρίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ στην έκθεση των Ευρωπαίων θα διαπιστώνεται σημαντική βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και θα υπάρχουν πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την εξέλιξή του σε σύγκριση με τις αρχές του έτους, αντιθέτως στην έκθεση του ΔΝΤ το δυσμενές σενάριο για την πορεία του χρέους έχει αναθεωρηθεί επί τα χείρω συγκριτικά με την προηγούμενη ανάλυση του ΔΝΤ  πριν από ένα χρόνο.

Το ΔΝΤ θα καλεί του Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας να ξεκινήσουν από το 2020 τον διάλογο γα την αλλαγή των δημοσιονομικών στόχων προτείνοντας εμμέσως ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% να αναθεωρηθεί στο 1,5% ή κατ’ ανώτερο στο 2% του ΑΕΠ.

Όμως τη βούλα της Κομισιόν για τη μείωση εξυπηρέτησης του χρέους φαίνεται ότι εξασφάλισε η κυβέρνηση, γεγονός που της δίνει το πλεονέκτημα για έναρξη διαπραγματεύσεων για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι, όμως, να βγει το στοίχημα της ανάπτυξης και σε αυτό το σημείο οι προβλέψεις της Κομισιόν βαραίνουν και την Αθήνα.

«Καμπανάκι» ΔΝΤ για αφορολόγητο και ασφαλιστικό

Το ΔΝΤ θα επισημαίνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα παραμένει από τα πιο γενναία στην Ευρώπη ενώ η φορολογική βάση είναι εξαιρετικά στενή αφού περίπου το 60% των φορολογούμενων συνεχίζει να απαλλάσσεται λόγω αφορολόγητου.

Με τον τρόπο αυτό επαναφέρουν τα δύο μέτρα (περικοπή των παλιών συντάξεων και του αφορολόγητου) τα οποία παρότι ψηφίστηκαν κάτω από πίεση το 2017 ουδέποτε εφαρμόστηκαν αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση ακύρωσε την περικοπή της προσωπικής διαφοράς και η σημερινή την περικοπή του αφορολόγητου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Καλημέρα Στέφανε,

    Ανάλυση Βιωσιμότητας του Ελληνικού Χρέους από το ΔΝΤ; Από Έναν Οργανισμό Δηλαδή ο Οποίος το 2010, Συνεβαλε με τις Προβλέψεις και τις Εκτιμήσεις του στη Διάλυση του Κοινωνικού Ιστού της Χώρας. Είναι να Γελάει Κανείς Πραγματικά.

    Και Ενώ Διατηρεί την Πάγια Θέση Ότι Χρειάζεται Μείωση των Πρωτογενών Πλεονασμάτων από το 3.5%, για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, Μιλάει Ότι το Ελληνικό Χρέος ΔΕΝ Είναι Βιώσιμο ως το 2032 ( Δηλαδή ακόμη και αν τα Πρωτογενη Πλεονάσματα Μειωθούν ). Διότι οι Συζητήσεις για τη Μείωση του Πρωτογενούς Πεονάσματος θα Συμφωνηθούν με τις Βρυξέλλες Λογικά το 2021 ( Όπως Ειχε Συμφωνηθεί επί της Προηγούμενης Κυβερνήσεως και Εξασφάλισε και η Σημερινή Κυβέρνηση ), Επομένως για 12 Χρόνια έως το 2032, Ακόμη και Μείωση των Πρωτογενών Πλεονασμάτων στο 1.5% ή στο 2%, το Ελληνικό Χρέος ΔΕΝ θα Είναι Βιώσιμο, Σύμφωνα με το ΔΝΤ. Αυτά τα Οποία Λέει το ΔΝΤ Είναι Ασυρνατησίες και Αεορλογίες. Ποιος Άνθρωπος ο Οποίος Έχει Γνώσεις Οικονομικών Λαμβάνει Σοβαρά Υπόψιν τις Εκθέσεις του ΔΝΤ;

    Εξάλλου ΜΗΝ Ξεχνάτε Ότι Τώρα πια το ΔΝΤ ΔΕΝ Έχει Κανένα Απολύτως Λόγο Αναφορικά με τη Δημοσιονομική Κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας. Ο Ρόλος του Είναι Καθαρά Συμβουλευτικός, Οπότε η Ελληνική Κυβέρνηση Αποφασίζει αν θα Κάνει Δεκτή Οποιαδήποτε Πρόταση του ΔΝΤ. Και Λαμβάνοντας Υπόψιν την ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Η ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΛΕΕΙ ΌΤΙ ΚΑΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΑΠΟΔΕΚΤΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΝΤ.

    Για του Λόγου το Αληθές, Εγώ Προκαλώ Κάποιον να Φέρει Ένα Παράδειγμα ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ Χώρας Όπου το ΔΝΤ Ενεπλάκη στη Δημοσιονομική Προσαρμογή της και Αυτή η Χώρα να ΜΗΝ Έχει Υποστεί Οικονομική Καταστροφή.

    Και Ενώ Γνωρίζει το ΔΝΤ Ότι η Σημερινή Ελληνική Κυβέρνηση της ΝΔ Πήρε την Έγκριση της Κομισιόν για Συζητήσειςπου Αναφορικά με τη Μείωση της Εξυπηρέτησης του Ελληνικού Χρέους ( για τα Πρωτογενή Πλεονάσματα ), Μιλάει Ότι Πρέπει να Βγει το Στοίχημα της Ανάπτυξης και Ότι για να Επιτευχθεί η Ανάπυξη στην Ελλάδα, ΠΡΕΠΕΙ να ΜΕΙΩΘΟΥΝ Περαιτέρω οι ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ και το ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ, Διότι Όπως Λέει, το Ασφαλιστικό Σύστημα Παραμένει από τα πιο Γενναία στην Ευρώπη ( που σε Καμία Περίπτωση ΔΕΝ Είναι Αλήθεια Αυτό ) και Ότι το 60% των Φορολογουμένων στην Ελλάδα Απαλάσσεται από το Αφορολόγητο.

    Το ΔΝΤ Πιστεύει Προφανώς Ότι οι Μισθοί από 300 έως 700 Ευρώ ΚΑΘΑΡΑ το Μήνα στην Ελλάδα, που από Ότι Διαβάζουμε Είναι η Πλειοψηφία των Χαμηλόμισθων Εργαζομένων ή και Συνταξιούχων, Είναι Αρκετοί Ώστε να Ζήσει Αξιοπρεπώς Κάποιος στην Ελλάδα, να Πληρώνει τις Υποχρεώσεις του, να Βιοπορίζεται Γενικά και ΠΡΕΠΕΙ να Γίνει η Διεύρυνση της Φορολογικής Βάσης. Και Ότι με τον Τρόπο Αυτό θα Επιτευχθεί και η Βιωσιμότητα του Χρέους και θα Έλθει η Πολυπόθητη Ανάπτυξη στην Ελλάδα.

    Μα Υπάρχουν Σήμερα στην Ελλάδα, Καθηγητές Οικονομικών, Οικονομολόγοι ή Αναλυτές Οικονομίας οι Οποίοι να Εστερνίζονται Αυτές τις Ασυναρτησίες που Λέει το ΔΝΤ;

    Αντί το ΔΝΤ να Κάνει Μία ΣΟΒΑΡΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ της ΅ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, Έπειτα από τη 10-ετή Οικονομική Κρίση και Καταστροφή, 2008-2018, στην Οποία Ενεπλάκη η Ελλάδα και που το Ίδιο το ΔΝΤ Προκάλεσε, Λαμβάνοντας Υπόψιν την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ Ανεργία στην Ελλάδα, το ΚΟΣΤΟΣ Ζωής στην Ελλάδα σε Συνδυασμό με την ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ και το ΣΗΜΕΡΙΝΟ Ύψος των ΜΙΣΘΩΝ και των ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, Μετά από τη ΜΕΙΩΣΗ του ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ των ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΟΛΙΚΑ κατά 50% Περίπου, Προτείνοντας ΜΕΤΡΑ και ΛΥΣΕΙΣ για την ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ του ΦΤΩΧΕΙΑΣ και του ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ, για τη ΒΕΛΤΙΩΣΗ του ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ, Βγαινει και Λέει Αυτές τις Ηλιθιότητες ( για να ΜΗΝ Χρησιμοποιήσω Μία Πιο Βαριά Έκφραση ) και στις Εκθέσεις που Κστσρτίζει Κάθε 3 ή 4 Μήνες; Μα Είμαστε Σοβαροί;

    Ευχαριστώ,

    Με Εκτίμηση,
    Πολλούς Χαιρεισμούς,

    Άγγελος από Μιλάνο

Comments are closed.