Καλοκαιρινά χαμόγελα!! Αρχές Αυγούστου τα αναδρομικά σε 200.000 συνταξιούχους…

Κοινοποίηση:
figure of an old woman sitting on a stack of bills, symbolic photo for pension and retirement

Με την επικουρική σύνταξη του Αυγούστου που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς στις 2 Αυγούστου, περίπου 200.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τα αναδρομικά ποσά που παρακρατήθηκαν λανθασμένα υπέρ του ΑΚΑΓΕ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΤΕΑΕΠ, 6 στους 10 δικαιούχους αναδρομικών, θα λάβουν με την πληρωμή της σύνταξης του Αυγούστου, ποσό 150-350 ευρώ. Περίπου 2 στους 10 δικαιούνται κάτω από 150 ευρώ, ενώ υπάρχει και ένα 20% που δικαιούται υψηλότερα ποσά, δηλαδή πάνω από 350 ευρώ.

Τα αναδρομικά αφορούν συνταξιούχους του Δημοσίου (πρώην ΤΕΑΔΥ), των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), της Αγροτικής τράπεζας (πρώην ΕΛΕΜ), ασφαλιστικών Ταμείων και Οργανισμών (πρώην ΤΕΑΠΟΚΑ), Εμπορικού Ναυτικού (ΤΕΑΠΙΕΝ), χημικούς (ΤΕΑΧ), της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης (ΤΕΑΠΕΡΤ) όπως και διάφορες άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις.

Πού έγινε το λάθος στην παρακράτηση

Ο νόμος 3986/2011 προέβλεπε μια κλιμακωτή ποσοστιαία κράτηση από 3% έως 10% στις επικουρικές συντάξεις υπέρ του ΑΚΑΓΕ ανάλογα με το ύψος της μηνιαίας μεικτής σύνταξης. Οι συντάξεις μέχρι 300 ευρώ δεν είχαν κράτηση – περικοπή. Με τον νόμο Κατρούγκαλου, όλες οι επικουρικές «επανυπολογίστηκαν» τον Αύγουστο του 2016 και έγιναν μειώσεις σε όσες το άθροισμα κύριας και επικουρικής ξεπερνούσε τα 1.300 ευρώ.

Ωστόσο η παρακράτηση εξακολουθούσε να γίνεται εσφαλμένα επί του μικτού ποσού πριν από τη μείωση.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: