Καθηλωμένα στο έδαφος τα πανάκριβα «drones» της Αστυνομίας!

Κοινοποίηση:
drones1

Αγοράστηκαν το 2015 για περισσότερα από τρία εκατ. ευρώ, παρουσιάστηκαν επίσημα με καθυστέρηση δύο χρόνια αργότερα, όμως μέχρι σήμερα δεν έχουν πετάξει σε καμία επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ, αν και υπήρχαν περιπτώσεις που η χρήση τους ήταν επιβεβλημένη

Είναι τα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Αστυνομίας UAV (Unmaned Aerial Vehicle) -τα γνωστά σε όλους drones- που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα που τα κρατούν καθηλωμένα στη βάση τους στο Μαρκόπουλο.

Ούτε στη μεγάλη φωτιά στο Μάτι, ούτε στην επιτήρηση των συνόρων, ούτε καν στην απλή ρύθμιση της κυκλοφορίας στους μεγάλους οδικούς άξονες μπόρεσαν να χρησιμοποιηθούν με αποτέλεσμα το αρχηγείο να έχει “στήσει” μια ειδική επιτροπή με αποκλειστικό αντικείμενο τη διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος.

Πληροφορίες δε, αναφέρουν πως σε πολλές περιπτώσεις αρκετά από αυτά κατά την προσπάθεια εκπαιδευτικών πτήσεων έπεσαν καθώς όπως λένε ειδικοί απαιτείται αναβάθμιση στους κινητήρες, τις πυξίδες ακόμη και στα συστήματα πλοήγησης. Όπως λένε “πηγές” της Αστυνομίας, τα συγκεκριμένα drones, θα μπορούσαν να προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες καθώς έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν εικόνα υψηλής ευκρίνειας ακόμα και τη νύχτα σε πραγματικό χρόνο με σκοπό να χρησιμοποιηθούν για περιπολίες στη φύλαξη χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων, στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών τους καλοκαιρινούς μήνες και σε περιπτώσεις καταδιώξεων και μεγάλων επιχειρήσεων από τον Μάιο του 2017 που επίσημα παρουσιάστηκαν.

Καμία αποστολή στα δυο χρόνια

“Αναμφίβολα, τα Μη Στελεχωμένα Αεροσκάφη αποτελούν ένα νέο σύγχρονο και εξαιρετικά χρήσιμο «εργαλείο» για τα Σώματα Ασφαλείας, καθώς μπορούν να αξιοποιηθούν κατά τρόπο ουσιαστικό, και επ’ ωφελεία του υπηρεσιακού και κατ΄ επέκταση του ευρύτερου δημοσίου συμφέροντος σε πολλές περιπτώσεις όπως λ.χ. στην παρακολούθηση-διευθέτηση της κυκλοφορίας στους οδικούς άξονες, στην παρατήρηση της υπαίθρου για έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιών, στην επιτήρηση συνόρων, στον εντοπισμό αγνοουμένων σε δύσβατες περιοχές καθώς και στην αποτύπωση του γεωγραφικού ανάγλυφου περιοχών στο πλαίσιο αναζήτησης καλλιεργειών ναρκωτικών” έλεγε στις 4 Μαΐου του 2017 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην τελετή παρουσίασης των αεροσκαφών στη Δεκέλεια. Δυο χρόνια μετά τα έξι μη επανδρωμένα αεροπλάνα που προμηθεύτηκε η Ελληνική Αστυνομία στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της δεν πήραν μέρος σε καμία αποστολή.

Τα προβλήματα πάρα πολλά και για το λόγο αυτό πριν περίπου 2 μήνες συστάθηκε ειδική επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα συγκεκριμένα αεροσκάφη. Μάλιστα, έχουν έρθει σε επαφή με την ισραηλινή εταιρεία προκειμένου να προμηθευτούν ανταλλακτικά για την αναβάθμιση των λογισμικών και των κινητήρων μήπως και καταφέρουν και πετάξουν.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. ΝΑΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΧΑΤΕ ΚΑΙ drones ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ ΒΛΑΧΟΙ. ΔΕ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΑ ΧΑΛΙΑ ΣΑΣ Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΕ.

Comments are closed.