Καθηγητής γρονθοκόπησε φοιτητή! Τί καταγγέλουν οι φοιτητικοί σύλλογοι για το πρωτοφανές συμβάν

Κοινοποίηση:
1

Σε μια σοβαρή καταγγελία προβαίνουν με ανακοίνωσή τους σύλλογοι των σχολών Φιλολογίας, Νομικής, Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Όπως υποστηρίζουν σε ανακοίνωσή τους, φοιτητής που βρέθηκε στη χθεσινη συνεδρίαση της Συγκλήτου, στο κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ για να διαμαρτυρηθεί, δέχτηκε γροθιά στο πρόσωπο από καθηγητή- μέλος της Συγκλήτου.

Η ομάδα των φοιτητών βρέθηκε στον χώρο για να διατρανώσει το βασικό της αίτημα, να πραγματοποιούνται ανοιχτά οι Σύγκλητοι, καθώς και «να σταματήσει εδώ και τώρα το κλίμα αυταρχικοποίησης των Πρυτανικών Αρχών».

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρουν: «Βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν συναντήσαμε μόνο μπράβους, αλλά ένας καθηγητής/συγκλητικός γρονθοκόπησε φοιτητή ενώ οι πρυτανικές αρχές σφύριζαν αδιάφορα. Η συγκεκριμένη πρυτανεία του Μήτκα όχι μόνο μπορεί να συνεδριάζει κρυφά και να είναι πλήρως απονομιμοποιημένη, αλλά πλέον μπορεί να υπάρχει μόνο χτυπώντας και τρομοκρατώντας».

 

 Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

«Μετά από πληροφορία ότι την Κυριακή πραγματοποιήθηκε κρυφά Σύγκλητος, και μετά από τις τελευταίες προσπάθειες των Φοιτητικών Συλλόγων να παρέμβουν στη Σύγκλητο, χθες Τρίτη 4/6, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φιλολογίας, Νομικής, Φιλοσοφίας/Παιδαγωγικής παρευρέθηκαν στην Πρυτανεία, ζητώντας να μάθουν για τη διενέργεια της Συγκλήτου και τον προγραμματισμό της επόμενης, επιμένοντας στο βασικό τους αίτημα να πραγματοποιούνται ανοιχτά οι Σύγκλητοι, να σταματήσει εδώ και τώρα το κλίμα αυταρχικοποίησης των Πρυτανικών Αρχών καθώς και να απομακρυνθεί ο φασίστας μπράβος από τη φοιτητική λέσχη.

Βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι το οποίο ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δεν συναντήσαμε μόνο μπράβους, αλλά ένας καθηγητής/συγκλητικός γρονθοκόπησε φοιτητή ενώ οι πρυτανικές αρχές σφύριζαν αδιάφορα.

Η συγκεκριμένη πρυτανεία του Μήτκα όχι μόνο μπορεί να συνεδριάζει κρυφά και να είναι πλήρως απονομιμοποιημένη, αλλά πλέον μπορεί να υπάρχει μόνο χτυπώντας και τρομοκρατώντας.

Ο πρύτανης κλείνει τα μάτια στο προηγηθέν συμβάν, απαξιώνει τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων και αποκαλεί τους φοιτητές φασίστες.

Φοιτητικοί σύλλογοι φιλολογίας, νομικής, φ.π.».

Η απάντηση του ΑΠΘ

Την Εισαγγελία, την Αστυνομία και το υπουργείο Παιδείας ενημέρωσαν οι πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι στον 7ο όροφο του κτηρίου διοίκησης του Ιδρύματος, όταν ομάδα περίπου τριάντα φοιτητών εισήλθε χωρίς να της έχει επιτραπεί, στο γραφείο του πρύτανη.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση του ΑΠΘ καταγγέλλει ότι καθηγητής γρονθοκοπήθηκε, ενώ από την πλευρά τους οι φοιτητές υποστηρίζουν ότι ασκήθηκε σε αυτούς σωματική βία από καθηγητές και υπαλλήλους της φύλαξης.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, Κωνσταντίνος Τοκμακίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων για την επίθεση που δέχθηκε.

«Σε συνέχεια παρόμοιων επεισοδίων της περασμένης εβδομάδας, σήμερα Τρίτη 4 Ιουνίου, ομάδα τριάντα περίπου φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ, προπηλακίζοντας -φωνάζοντας συνθήματα, βρίζοντας, απειλώντας- και ασκώντας σωματική βία σε φύλακες, εργαζομένους, παρευρισκόμενους καθηγητές, στον πρύτανη και τους αντιπρυτάνεις. Τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε διά της βίας να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΑΠΘ.

«Αυτή τη φορά ασκήθηκε έντονη σωματική βία κατά παρευρισκόμενου καθηγητή. Συγκεκριμένα, του αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων, τον γρονθοκόπησαν και τον εξώθησαν βίαια προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο να πέσει από τον 7ο όροφο. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα», επισημαίνεται.

«Μου άρπαξαν το κινητό μου τηλέφωνο από τα χέρια την ώρα που πήγα να τηλεφωνήσω, με την αιτιολογία ότι τους τραβούσα βίντεο κι ενώ δύο άτομα από αυτούς ήδη τραβούσαν βίντεο. Με απείλησαν, είπαν θα σε πετάξουμε κάτω από το παράθυρο. Μου άρπαξε το κινητό ο φοιτητής -δεν ξέρω καν αν ήταν και φοιτητής- και του λέω, σε παρακαλώ δώσε μου το κινητό μου, θέλω να επικοινωνήσω με τη γυναίκα μου. Και μου λέει, όχι, δε σου το δίνω και πήγα να του το πάρω και τότε μου κατάφερε μία γροθιά στο μάτι», δήλωσε ο κ.Τοκμακίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Θα πάω στην αστυνομία να κάνω καταγγελία, μήνυση κατά αγνώστων, αφού δεν ξέρω ποιος είναι αυτός που με γρονθοκόπησε. Είμαι σαράντα χρόνια στο πανεπιστήμιο, δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιθετικότητα, τέτοιον φασισμό από τριάντα ανθρώπους που θέλουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στον πρύτανη και στους καθηγητές του Πανεπιστημίου. Σκέφτομαι να φύγω στην Αυστραλία…», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Το κύριο αίτημα των φοιτητών, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του ΑΠΘ, είναι να παρίσταται στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, αξίωση, που χαρακτηρίζεται «καταφανώς παράνομη». «Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές τραμπούκων δεν έχουν καμιά θέση στις συνεδριάσεις ενός δημοκρατικού οργάνου, όπως η Σύγκλητος. Η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία», επισημαίνεται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: