Κέρδη για τον χρυσό – Ξεπέρασε τα 1.200 δολάρια η ουγγιά

Κοινοποίηση:
gold_wen

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 5,40 δολ. ή 0,5% στο υψηλό μιας εβδομάδας των 1.208,30 δολ. ανά ουγγιά
Με κέρδη έκλεισε σήμερα ο χρυσός, ανερχόμενος μάλιστα σε υψηλό μιας εβδομάδας, καθώς μετριάστηκαν οι εμπορικές ανησυχίες, ενώ το δολάριο σταθεροποιήθηκε.

Ουάσιγκτον και Πεκίνο προχώρησαν αυτή την εβδομάδα στην εκατέρωθεν επιβολή δασμών στις εισαγωγές τους, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος άφησε χθες ανοιχτή την πόρτα σε περαιτέρω συνομιλίες με την Κίνα, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία ότι κάποια στιγμή θα υπάρξει εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Αισιόδοξοι εμφανίζονται και οι αναλυτές για τον εμπορικό πόλεμο, με την Credit Suisse να προβλέπει συμβιβασμό ΗΠΑ – Κίνας, σε ορίζοντα 6-9 μηνών.

Από την πλευρά του, ο κινέζος πρωθυπουργός, Li Keqiang, δήλωσε ότι τέτοιες διαφορές πρέπει να επιλύονται μέσω διαβουλεύσεων, προσθέτοντας ότι είναι βασικό να υποστηριχθεί η αρχή του ελεύθερου εμπορίου.

Παρά τις αυξημένες εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των εταίρων τους, οι τιμές του χρυσού έχουν παραμείνει υπό πίεση τους τελευταίους μήνες, καθώς οι επενδυτές προτιμούν το δολάριο ως «ασφαλές καταφύγιο».

Σημειώνεται ότι η άνοδος του δολαρίου τείνει να ασκεί πιέσεις στα εμπορεύματα που συνδέονται με το νόμισμα, όπως ο χρυσός, καθώς καθιστά ακριβότερη την αγορά τους από κατόχους άλλων νομισμάτων.

Έτσι, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου έκλεισε σήμερα με κέρδη 5,40 δολ. ή 0,5% στο υψηλό μιας εβδομάδας των 1.208,30 δολ. ανά ουγγιά.

Την ίδια ώρα, το ευρώ ενισχυόταν κατά 0,1% έναντι του δολαρίου, στο 1,167 δολ., ενώ ο δείκτης δολαρίου -που παρακολουθεί το αμερικανικό νόμισμα έναντι ενός καλαθιού έξι σημαντικών νομισμάτων- υποχωρούσε κατά 0,1% στις 94,5 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρέθηκαν και ορισμένα θετικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία.
Συγκεκριμένα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 20,3 δισ. δολ., στα 101,5 δισ. δολ. ή στο 2% του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2018 -το χαμηλότερο επίπεδο από το γ’ τρίμηνο του 2014- από 121,7 δισ. δολ. στο α’ τρίμηνο.

Από την πλευρά τους, οι αναλυτές ανέμεναν ότι το έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στα 103,5 δισ. δολ.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9,2%, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 1,282 εκατ. κατοικιών τον Αύγουστο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση στις 1,235 εκατ. μονάδες.

Εν τω μεταξύ, οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν (για έναρξη τους επόμενους μήνες) κατέγραψαν μείωση 5,7%, στις 1,229 εκατ. μονάδες -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2017.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: