ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ! Πλήρης αδιαφορία από τον ΟΠΕΚΑ – Ο “Γολγοθάς” ενός Έλληνα πολίτη εν έτη 2019

Κοινοποίηση:
opeka1-1024x483

Πρίν λίγο έφτασε στο makeleio.gr και σας το μεταφέρουμε αυτολεξεί..

“ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ τον Οργανισμο Προνοιακων Επιδοματων και Κοινωνικης Αλληλεγγυης (ΟΠΕΚΑ) Περιφεριακης Διευθυνσης Κεντρικης Μακεδονιας για την αδικαιολογητη μη καταβολης της Εισοδηματικης Ενισχυσης Οικογενειων Ορεινων και Μειονεκτικων Περιοχων με Χαμηλα Εισοδηματα.

Εδω και εννεα (9 ) Μηνες.
Συμφωνα με την αρ.2/37653/0020/8-7-02 ΚΥΑ.
Ειμαι ενας Ελληνας πολιτης με συνταξη Αναπηριας των 350 Ευρω και δεν ενδιαφερομε μονο για τον εαυτο μου αλλα και για τους συμπολιτες μου της ιδιας κατηγοριας.
Τα αιτια της καθυστερησης οπως αναφερει ο ΟΠΕΚΑ ειναι:
ΟΧΙ σε μενα προσωπικα. Επειδη ειμαι ΑμεΑ και δεν μπορω να μεταβω στα γραφεια του ΟΠΕΚΑ επικοινωνησα πολλες φορες μεσω ηλεκτρονικου ταχυδρομειου,οπως εχουν αναρτησει στην ιστοσελιδα τους ως  επικοινωνια για τους πολιτες σχετικα με αυτο το θεμα.ΑΛΛΑ Ο ΟΠΕΚΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΠΟΤΕ ΜΕ ΑΠΑΞΙΩΝΕ ΠΑΝΤΑ ! ! ! ! !.
Με αποτελεσμα το Μαρτη του 2019 να απευθυνθω με αναφορα μου στην Ανεξαρτητη Αρχη του Συνηγορου του Πολιτη.Και ευχαριστω τη χειριστρια της αναφορας μου του συνηγορου του πολιτη οπου ανταποκριθηκε αμεσα.
Με τις αλλεπαλληλες συναντησεις που ειχε η χειριστρια της αναφορας μου
 αρχικα με την Αποκεντρωμενη Διοικηση Μακεδονιας -Θρακης στη συνεχεια με το Υπουργειο Εσωτερικων ( Τμημα Οργανωσης Αποκεντρωμενων Διοικησεων ) και τελως απο τον ΟΠΕΚΑ οπου πειρε τις εξεις απαντησεις:
” Οτι λογω της αναθεσης της αρμοδιοτητας χορηγησης και διαχειρισης της συγκεκριμενης εισοδηματικης ενισχυσης στον ΟΠΕΚΑ με αρθρο 4 παρ.1ββ του ν.4520/2018(ΦΕΚ30 Α) η οποια ασκειται για πρωτη φορα προεκυψαν διαφορα διαδικαστικα προβληματα τα οποια ακομη δεν εχουν επιλυθει με αποτελεσμα ολες οι κατατεθεισεις αιτησεις να παραμενουν σε εκκρεμοτητα.
 Η αποφαση αυτη ειναι υπο επεξεργασια.Και επι του παροντος οι αρμοδιες υπηρεσιες του ΟΠΕΚΑ δεν εχουν καποια ενημερωση.
Η απαντηση της χειριστριας του Συνηγορου του Πολιτη προς τον ΟΠΕΚΑ ηταν κατηγορηματικη.Οπως:
<< Οτι ειναι απαραιτητο να υπαρξει κεντρικα,απο τον ΟΠΕΚΑ ενημερωση προς ολους τους ενδιαφερομενους σχετικα με τους λογους της καθυστερησης καταβολης της ενισχυσης και την αρμοδιοτητα διεκπεραιωσης των αιτησεων.Ειναι δε αυτονοητο οτι πρεπει να καταβληθει καθε προσπαθεια ταχειας επιλυσης του προβληματος και αμεση ολοκληρωση των σχετικων διαδικασιων,δεδομενης της φυσης και του σκοπου της ενισχυσης.Με την πεποιθηση οτι τα ανωτερω θα τυχουν της δεουσας προσοχης απο τον ΟΠΕΚΑ.Και οτι δεν εχει ωστοσο τη δυνατοτητα περαιτερω πατεμβαση στις ιδιες διαδικασιες μεταβολης”.
Μετα το τελος της αναφορας ο Συνηγορος του Πολιτη μου εστειλε και τα επισημα εγγραφα με τις απαντησεις της αναφορας με σφραγιδες της Ελληνικης Δημοκρατιας .
Καθε χρονο οι αιτησεις ξεκινουσαν την 1τη Σεπτεμβριου και η αρμοδια υπηρεσια της καταβολης και επεξεργασιας ηταν η Αποκεντρωμενη Διοικηση Μακεδονιας-Θρακης,οπου μεσα σε ενα μηνα διεκπεραιωταν η αιτηση και αμεσως η καταβολη.
Το 2018 την αρμοδιοτητα την ανελαβε ο ΟΠΕΚΑ.
Οι αιτησεις για τους ενδιαφερομενους το 2018 ξεκινησαν απο τις 10 Οκτωβριου και μεχρι σημερα εχουν περασει εννεα (9) μηνες χωρις καμια ενημερωση, χωρις καμια πληρωφορηση για την καθιστερηση της καταβολης.
Με μονη δικαιολγια οτι προεκυψαν διαφορα διαδικαστικα προβληματα.
Ας μας πει ο ΟΠΕΚΑ πια ειναι τα αιτια με τα διαδικαστικα προβληματα που πρεκυψαν εδω και εννεα (9) μηνες μηπως και μπορεσουμε να τον βοηθησουμε εμεις οι ασχετοι πολιτες.
Και μεις οι πολιτες εχουμε παρα πολλα διαδικαστικα προβληματα στο σπιτι μας,στη ζωη μας,στην οικογενεια μας.
Οταν ομως δεν πληρωσουμε το λογαριασμο του ρευματος μας το κοβουν,οταν δεν πληρωσουμε την εφορια μας τα περνουν με διαφορους τροπους,οταν χρωσταμε στην τραπεζα μας κανουν κατασχεσεις,οταν δεν πληρωσουμε το δανειο του σπιτιου μας,μας περνουν το σπιτι,οταν δεν πληρωσουμε το ενοικιο μας,μας κανουν εξωση,ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΝΑ ΦΑΜΕ ΠΕΘΕΝΟΥΜΕ!!!!!!!!!
Δεν εχω ακουσει να ανασταλουν οι καταβολες και οι πληρωμες προς τον ΟΠΕΚΑ απο διαδικαστικα προβληματα που τυχον να ειχαν προκυψει.
Δεν μπορω να πω με βεβαιωτητα αν υπαρχουν ασχετοι και αδιαφοροι υπαλληλοι η το συστημα τους καθοδηγοι να τα πρατουν η εκτελουν εντολες ανωτερων.Εχουν ομως υποχρεωση να πληροφορουν τους πολιτες σε καθε τους απορια βαση νομου και αυτο δεν τους καθιστα αναρμοδιους, αδιαφορους και ανευθυνους.
Η Εισοδηματικη Ενισχυση οπως και ολες οι υποθεσεις προς το δημοσιο κατατιθενται με Αιτηση.
Οπως οριζει ονομος για τις αιτησεις και στις Προθεσμιες Διεκπεραιωσης Υποθεσεων Πολιτων προς το Δημοσιο.
Αρθρο 4 του Ν.2690/1999,(ΦΕΚ 45/Α`)οπως εχει αντικατασταθει απο τις διαταξεις του αρθρου 11του Ν.3230/2004,(ΦΕΚ 44/Α`) και του αρθρου 6του Ν.3242/2004,(ΦΕΚ 102/Α`).
Οι δημοσιες υπηρεσιες,οι  οργανισμοι τοπικης αυτοδιοικησης α & β βαθμου και τα νομικα προσωπα δημοσιου δικαιου εχουν υποχρεωση:
–Να απαντουν στις αιτησεις και να διεκπεραιωνουν τις υποθεσεις των ενδιαφερομμενων πολιτων μεσα σε προθεσμια πενηντα (50) ημερων,εφοσον απο ειδηκες διαταξεις δεν προβλεπονται μικροτερες προθεσμιες.
–Εαν καποια υποθεση δεν μπορει να διεκπεραιωθει λογω αντικειμενικης αδυναμιας,ειδηκα αιτιολογημενης,εντος της προβλεπομενης προθεσμιας η αρμοδια Υπηρεσια οφειλει,εντος πεντε (5) τουλαχιστων ημερων πριν τη ληξη της προθεσμιας να γνωστοποιησει εγγραφως στον αιτουντα τους λογους της καθυστερησης,τον υπαλληλο που εχει αναλαβει την υποθεση και τον αριθμο τηλεφωνου του για την παροχη πληροφοριων και καθε αλλη χρησιμη πληροφορια.
Τιποτα απο αυτα δεν εχει πραξει ο ΟΠΕΚΑ.
Ουτε τις οδηγιες που εδωσε η χειριστρια του Συνηγορου του Πολιτη για υποχρεωση πληροφορησης των πολιτων.Μαλλον θα απευθυνθηκε στο κτιριο του ΟΠΕΚΑ.
ΑΓΝΟΗΣΕ τα παντα,ΑΓΝΟΗΣΕ τους πολιτες με χαμηλα εισοδηματα,ΑΓΝΟΗΣΕ τις προθεσμιες διεκπεραιωσης υποθεσεων πολιτων.ΑΓΝΟΗΣΕ τους νομους.
ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ!!!!!!!!!!
                              ————————————–
. . . . . Αφου περασαν εννεα (9) μηνες και τεσσερης (4) μηνες με κανενα αποτελεσμα απο την αναφορα μου και καμια συμμορφωση του ΟΠΕΚΑ σχετικα με την πληρωφορηση των πολιτων και την καταβολη της ενισχυσης απευθυνθηκα για αλλη μια φορα στο Συνηγορο του Πολιτη τον τρεχων μηνα δηλ.πριν λιγες μερες απο την καταγγελια μου.
Η χειριστρια εκανε αλλη μια προσπαθεια να μεταβει στα Κεντρικα του ΟΠΕΚΑ στην Αθηνα για να πληροφωρηθει και να ενημερωση κι`εμενα.
Ακουστε την απαντηση των Υπευθυνων του ΟΠΕΚΑ !!!!!!
. . . . οτι τα διαδικαστικα δεν τους εχουν λυσει τα χερια με τις εγκυκλιους τις οποιες περιμενουν να εκδωθουν, και οτι στην παρουσα φαση βρισκονται εν αναμονη και λογω της Νεας Κυβερνησης και της αλλαγης των Υπουργων θεωρουν οτι παγωσε το θεμα . . . .
,. . . . . οτι ολοι ηταν εν αναμονη των πολιτικων εξελιξεων και οτι θα ξεπαγωσει τωρα με το Νεο Υπουργο, οποτε θεωρουν τωρα οπου να ναι το θεμα θα ξεμπλοκαρει . . . . . .!!!!!!!!!!
Αναρωτιεμαι σε ποια χωρα ζω,μηπως θα πρεπει να μετακομισω στην ΕΛΛΑΔΑ ως ΕΛΛΗΝΑΣ πολιτης!!!!! Η μηπως ειμαι εκτος Τοπου και Χρονου??????.
Δεν επεδιωξε και δεν ζητησε κανενας πολιτης την εισοδηματικη ενισχυση ηταν αποφαση και νομος του Υπουργειου και θα επρεπε να καταβληθει στα πλεσια που οριζει ο νομος και το Υπουργειο και οχι ο ΟΠΕΚΑ.
Με την καταγγελια αυτη απευθυνομαι σε ολλους τους δικαιουχους Εισοδηματικης Ενισχυσης Οικογενειων Ορεινων και Μειονεκτικων Περιοχων με Χαμηλα Εισοδηματα να υποβαλουν Παραπονο – Αναφορα στο Συνηγορο του Πολιτη ωστε ο ΟΠΕΚΑ να επανελθει στη νομημοτητα.
Με διαφορα τεχνασματα καθυστερουν να καταβαλουν τα χρηματα της Εισοδηματικης Ενισχυσης στους δικαιουχους.                                                  Μονο ετσι θα το καταφερουμε.
Ιδου τα διαφορα τεχνασματα :
1- οτι εχουν διαφορα διαδικαστικα προβληματα τα οποια δεν αναφερουν.!!!!!
2- οτι δεν εχουν καποια ενημερωση!!!!!!!
3- οτι φταινε οι πολιτικες εξελιξεις των εκλογων.!!!!!!!
4- οτι το θεμα εχει παγωσει με την αλλαγη της Κυβερνησης και των Υπουργων !!!!!!!!!!!!
5- οτι δεν εχουν λαβει ακομα τις εγκυκλιους!!!!!!
6- οτι . . . . . . . οτι. . . . . . οτι. . . . . οτι. . . . . !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Δεν ειμαι Πολιτης Τριτης Κατηγοριας επειδη ειμαι ΑμεΑ και με χαμηλα εισοδηματα. ΑΛΕΟΣ!!!!!!!!!
Ενας Ελληνας πολιτης που ειμαι περιφανος που ζω στην Ελλαδα των προγονων μου και θελω να ζω περηφανα και με αξιοπρεπεια “
Ευχαριστω Στεφανε Χιο
ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: