28/03/2024 Τηλέφωνο καταγγελιών: 694 635 77 33 - 698 632 33 23 | email: info@makeleio.gr | kataggelies@makeleio.gr

Θεσσαλονίκη: 100 φαναράκια στον ουρανό για την μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων (ΒΙΝΤΕΟ)

Κοινοποίηση:
fanaria.thess_.4

Έναν ελάχιστο φόρο τιμής προσέφεραν στην Θεσσαλονίκη για τους Πόντιους με τα φαναράκια που ελευθέρωσαν στον ουρανό.

Εκατό αναμμένα κόκκινα κεράκια στο πλακόστρωτο της πλατείας Αριστοτέλους, μπροστά σε μια γιγαντοοθόνη που έδειχνε πλάνα από τον ξεριζωμό των Ελλήνων του Πόντου. Και γύρω γύρω, δεκάδες νέοι με μαύρες μπλούζες που είχαν χαραγμένο το «G» από το Genocide.

Ήταν όλοι εκεί για την ολονυχτία της ΠΟΕ. Για να θυμηθούν και να τιμήσουν τους προγόνους τους, που χάθηκαν στις ελληνικές πόλεις του Πόντου.

Τα μοιρολόγια άρχισαν γύρω στις 11:00 το βράδυ του Σαββάτου (18/5), από τις φωνές των Πόλη Εφραιμίδη, Βασίλη Τοπαλίδη, Φίλιππου Κεσαπίδη και Κώστα Κυριακίδη, ενώ ο κόσμος έπαιρνε στα χέρια του τα φαναράκια που έδιναν οι διοργανωτές και έγραφε επάνω τους τα ονόματα των ανθρώπων που έχασε η κάθε οικογένεια στις πόλεις του Πόντου.

Με πορεία η πομπή ξεκίνησε από την πλατεία Αριστοτέλους για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Εκεί 100 φαναράκια με τα ονόματα των αδικοχαμένων προγόνων άναψαν και άρχισαν να ανεβαίνουν σιγά σιγά στον ουρανό πάνω από τον Θερμαϊκό κόλπο. Κανείς δεν μιλούσε. Η ολονυχτία ολοκληρώθηκε και ο κόσμος άρχισε σιγά σιγά να φεύγει από το πλακόστρωτο με το βήμα βαρύ

Δείτε πλάνα από τη συγκινητική δράση της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: