Η σπάνια ομάδα αίματος που έχουν μόλις 50 άτομα στον κόσμο

Κοινοποίηση:
1

Το αίμα που κυλάει στις φλέβες των 7,5 δισεκατομμυρίων ψυχών του κόσμου μπορεί να έχει το ίδιο χρώμα, όμως είναι εντελώς διαφορετικό!

Και στο ερώτημα αν υπάρχει σπανιότερη ομάδα αίματος από την ΑΒ-, η απάντηση είναι ναι. Το Rh-null θεωρείται ο σπανιότερος τύπος αίματος. Και έχει εντοπιστεί σε μόλις 43 ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, τον τελευταίο μισό αιώνα.

 

Ο τύπος αυτός χαρακτηρίζεται από παντελή έλλειψη αντιγόνων στο σύστημα Rhesus. «Πρόκειται για το χρυσό αίμα»! Εξηγεί ο δρ Τιερί Πεϊνάρ, διευθυντής του Εθνικού Εργαστηρίου Ανοσοχηματολογίας στο Παρίσι.

Ο συγκεκριμένος τύπος αίματος έχει τεράστια ζήτηση. Τόσο για μεταγγίσεις αίματος όσο και για επιστημονική έρευνα. Το 1961, διαπιστώθηκε πως στις φλέβες μίας Αβορίγινα της Αυστραλίας κυλούσε αίμα Rh-null. Που σημαίνει πως είχε έλλειψη όλων των αντιγόνων του συστήματος Ρέζους. Επρόκειτο για κάτι όχι μόνο πρωτοφανές αλλά και χωρίς προφανή λογική εκείνη την εποχή. Έκτοτε, μόλις 43 άνθρωποι με το συγκεκριμένο τύπο αίματος έχουν εντοπιστεί σε όλο τον πλανήτη.

 

Το Rh-null αποκαλείται «χρυσό αίμα» για δύο λόγους. Ο σπουδαιότερος είναι πως η παντελής έλλειψη αντιγόνων Rh σημαίνει πως το αίμα αυτό μπορεί να γίνει αποδεκτό από οποιονδήποτε με σπάνια ομάδα αίματος. Εντός του συστήματος Ρέζους. Οι σωτήριες δυνατότητές του είναι τέτοιες ώστε. Παρότι υπάρχουν δείγματα ανώνυμων δοτών σε τράπεζες αίματος. Οι επιστήμονες συχνά επιχειρούν να εντοπίσουν τους δότες. Με την παράκληση να προσφέρουν περισσότερο. Παρόλα αυτά, ακριβώς λόγω της σπανιότητάς του, το χρυσό αίμα δίνεται σε ακραία περιστατικά. Καθώς είναι σχεδόν αδύνατο να αντικατασταθεί.

Επιπλέον, είναι εξαιρετικά μεγάλης επιστημονικής αξίας. Καθώς είναι αυτό που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να αποκαλύψουν τα μυστήρια του δαιδαλώδους συστήματος Ρέζους.

Το Rh-null μπορεί να δοθεί σε οποιονδήποτε με αρνητική Ρέζους. Γι’αυτό και οι επιστήμονες συχνά λένε πως αξίζει το βάρος του σε χρυσάφι. Αντιθέτως, οι άνθρωποι που έχουν το ρέζους μηδέν στις φλέβες τους, είναι άτυχοι. Καθώς, σε περίπτωση ανάγκης μετάγγισης, δέχονται μόνο τον ίδιο τύπο αίματος. Κάτι που λόγω έλλειψης είναι εύκολο να αποβεί μοιραίο για τη ζωή τους.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: