Η επίλεκτη μονάδα του στρατού που είναι καθημερινά σε πόλεμο – Παιχνίδι με τον θάνατο

Κοινοποίηση:
stratos

Σε κάθε αποστολή τους γνωρίζουν ότι το πρώτο λάθος θα είναι μοιραία και το τελευταίο. Για αυτούς ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα. Έχει απλώς αλλάξει μορφή – ακήρυχτος γαρ εναντίον ενός αφανούς, ύπουλου εχθρού.

Τα απομεινάρια των αιματηρών συγκρούσεων του προηγούμενου αιώνα είναι οι ενέδρες θανάτου του σήμερα. Οι εκατοντάδες χιλιάδες νάρκες που άφησαν πίσω τους – κυρίως στην ορεινή Ελλάδα – ο πόλεμος του ’40, η κατοχή και ο εμφύλιος, δεν κάνουν διακρίσεις.

Διότι δεν είχαν ημερομηνία λήξης. Εκατοντάδες ανύποπτοι άνθρωποι, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι, χρυσοθήρες, δασεργάτες, έχουν σκοτωθεί ή ακρωτηριαστεί από εγκαταλελειμμένες νάρκες και πυρομαχικά στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 75 χρόνια.

Θα ήταν πολύ περισσότεροι – μια εκατόμβη θυμάτων σε κανονικό πεδίο μάχης – αν δεν υπήρχε το Τάγμα Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ).

Η επιχειρησιακή Μονάδα αποναρκοθέτησης (και όχι μόνο) συστάθηκε το 1954 και έκτοτε έχει «χτενίσει» πάνω από 200.000 στρέμματα γης, με σκοπό την προστασία των πολιτών και την εξασφάλιση ασφαλούς περιβάλλοντος. Οι ναρκαλιευτές και πυροτεχνουργοί του ελληνικού στρατού έχουν εκκαθαρίσει πάνω από 450.000 νάρκες και 800.000 χειροβομβίδες!

Παρά την εντυπωσιακή, σε αποτελεσματικότητα, δουλειά που έχει γίνει, οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Πολλές περιοχές έχουν κριθεί ως ύποπτες για αντίστοιχα ευρήματα, στα Ιωάννινα, την Ηγουμενίτσα, την Καστοριά και τη Φλώρινα όπου σε έκταση 1,7 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων, έχουν βρεθεί και εξουδετερωθεί 400.000 πάσης φύσεως εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Η οροσειρά της Πίνδου στα ελληνοαλβανικά σύνορα, με τα κατεξοχήν θέατρα των πολεμικών επιχειρήσεων του Εμφυλίου, έκρυβε επί σειρά ετών εγκαταλελειμμένα ναρκοπέδια και πυρομαχικά παντός τύπου, ενώ ξεχασμένες νάρκες, παγίδες εκρηκτικών, άσκαστα βλήματα παντός διαμετρήματος, βόμβες, χειροβομβίδες κ.λπ. εκτιμάται από τους αρμοδίους ότι είναι διάσπαρτα παντού στο ελληνικό έδαφος.Η επίλεκτη μονάδα του στρατού που είναι καθημερινά σε πόλεμο

Οι ναρκαλιευτές δουλεύουν κατά ομάδες με συνεργεία δύο ατόμων. Όταν ο πρώτος εκτελεί τη διαδικασία εξουδετέρωσης, ο άλλος καλύπτεται σε απόσταση 25 μέτρων. Κάθε 15 λεπτά οι ρόλοι αλλάζουν, για να μην υπάρξει κούραση και απώλεια αυτοσυγκέντρωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει ατύχημα.

Οι άντρες του τάγματος διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ενώ οι κανόνες ασφαλείας τηρούνται με θρησκευτική ευλάβεια στη διαδικασία αποναρκοθέτησης. Εκτός από τις νάρκες ιδιαίτερα επικίνδυνα, για όποιον δεν γνωρίζει, είναι τα παγιδευμένα βλήματα, οι χειροβομβίδες και τα παγιδευμένα όπλα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: