Η δικαίωση του Ηροδότου: Ναυάγιο επιβεβαιώνει τα γραπτά του Έλληνα ιστορικού 2.469 χρόνια μετά (φώτο)

Κοινοποίηση:
irodotos-750x430

Ένα άριστα συντηρημένο ναυάγιο στα νερά γύρω από το βυθισμένο λιμάνι της αρχαία πόλης Ηράκλειο ή Θώνις στην Αίγυπτο επιβεβαιώνει πόσο ακριβής ήταν ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος για τα πλοία «Μπάρις».

Τον 5ο αιώνα π.Χ. ο Ηρόδοτος είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο. Αναφερόμενος στα είδε, περιέγραφε πλήρως τα ασυνήθιστα ποταμόπλοια στο Νείλο. Μεταγενέστεροι μελετητές θεωρούσαν πως τα κείμενα αυτά αποτελούσαν στοιχεία φαντασίας και όχι καθαρή ιστορική αναγραφή. Κάτι που όμως πλέον καταρρίπτεται και δικαιώνει τον Έλληνα ιστορικό μετά από τόσους αιώνες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Guardian, η περιγραφή που έκανε ο Ηρόδοτος 2.469 χρόνια πριν ήταν απολύτως αληθινή καθώς, τα αρχαιολογικά ευρήματα ταυτίζονται με το κείμενο του Έλληνα ιστορικού.

«Όταν ανακαλύψαμε το ναυάγιο αυτό, συνειδητοποιήσαμε ότι ο Ηρόδοτος είχε δίκιο», λέει ο Δρ. Damian Robinson, διευθυντής του κέντρου ναυτικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, ο οποίος δημοσιεύει τα ευρήματα της ανασκαφής.

Σύμφωνα με τον Robinson, ο Έλληνας ιστορικός περιέγραψε τα σκάφη με εσωτερικά πλευρά, μια πληροφορία την οποία μέχρι σήμερα δεν μπορούσε κανείς να κατανοήσει. Η συγκεκριμένη δομή δεν έχει ποτέ παρατηρηθεί σε αρχαιολογικά ευρήματα αλλά σε αυτό το ναυάγιο επιβεβαιώνεται καθαρά η άποψη του Ηρόδοτου.

Το 450 π.Χ. ο Ηρόδοτος παρακολούθησε την κατασκευή ενός «baris». Παρατήρησε πως οι οικοδόμοι «έκοψαν τις σανίδες σε δύο ράβδους (περίπου 100 εκατοστά) και τα κανόνισαν σαν τούβλα».

Έγραφε πως: «Στις ισχυρές και μακρές επιφάνειες (ξύλινα κομμάτια) εισάγουν δύο σανίδες. Όταν έχουν κατασκευάσει το πλοίο τους με αυτόν τον τρόπο, τεντώνουν τις δοκούς πάνω τους … Περνούν τις ραφές από μέσα με τον πάπυρο. Υπάρχει ένα πηδάλιο, που διέρχεται από μια τρύπα στη τρόπιδα. Ο ιστός είναι από ακακία και τα πανιά του παπύρου … »

ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

42

41

Ο Ρόμπινσον είπε ότι οι προηγούμενοι μελετητές «είχαν κάνει κάποια λάθη» προσπαθώντας να ερμηνεύσουν το κείμενο χωρίς αρχαιολογικά στοιχεία. «Είναι ένα από αυτά τα αινιγματικά κομμάτια.

Οι μελετητές έχουν υποστηρίξει ακριβώς τι σημαίνει για όσο διάστημα έχουμε σκεφτεί τα σκάφη με αυτόν τον επιστημονικό τρόπο», είπε. Αλλά η ανασκαφή του λεγόμενου Πλοίου 17 έχει αποκαλύψει ένα τεράστιο κύτος σε σχήμα ημισελήνου και έναν προηγουμένως άτυπη τύπο κατασκευής που περιλαμβάνει χοντρές σανίδες συναρμολογημένες με σεντόνια – όπως παρατηρεί ο Ηρόδοτος, περιγράφοντας ένα ελαφρώς μικρότερο σκάφος. Αρχικά με μήκος έως 28 μέτρα, είναι ένα από τα πρώτα αρχαία αιγυπτιακά εμπορικά σκάφη που έχουν βρεθεί ποτέ.

Ο Ρόμπινσον πρόσθεσε: «Ο Ηρόδοτος περιγράφει τα σκάφη ως έχοντα μακρά εσωτερικά πλευρά. Κανείς δεν ήξερε πραγματικά τι σήμαινε … Η δομή αυτή δεν έχει δει ποτέ αρχαιολογικά πριν. Τότε ανακαλύψαμε αυτή τη μορφή κατασκευής σε αυτό το συγκεκριμένο σκάφος και είναι απολύτως αυτό που έλεγε ο Ηρόδοτος».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Κι αλλα πολλα αμφισβητουν οι ξερόλες επιστήμονες,απο τα ταξειδια και τα γεγονότα της εποχης εκεινης,στα οποια αναφέρεται ο Ηρόδοτος.
    Αν είναι δυνατον ενας ιστορικος να γραφει για φανταστικα και ανύπαρκτα πραγματα.
    Ο Μεγας Ηρόδοτος,ο πατερας της ιστοριας δεν ηταν η χαλιμα με τα παραμυθια.

Comments are closed.