Η διατροφή που μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας

Κοινοποίηση:
Φαγητό - Υγεία

Τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας ατόμων κάτω των 75 ετών φαίνεται πως μειώνει η διατροφή DASH, η οποία έχει ευεργετικές επιδράσεις στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό υποστηρίζει μελέτη ερευνητών της Σχολής Ιατρικής του Wake Forest που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Η παρατηρητική μελέτη σε περισσότερους από 4.500 ανθρώπους έδειξε πως τα άτομα που είχαν υιοθετήσει τη διατροφή DASH – Διατροφικές Προσεγγίσεις για τη Μείωση της Υπέρτασης είχαν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας συγκριτικά με εκείνους των οποίων οι διατροφικές συνήθειες δεν συμφωνούσαν με την εν λόγω διατροφή.

«Μόνο λίγες προηγούμενες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις της διατροφής DASH στην καρδιακή ανεπάρκεια και έχουν επιφέρει αμφιλεγόμενα αποτελέσματα», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Claudia L. Campos, επίκουρη καθηγήτρια γενικής ιατρικής. «Αυτή η έρευνα έδειξε ότι η διατροφή DASH μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σχεδόν κατά 50% κάτι που είναι καλύτερο από κάθε φαρμακευτική αγωγή.

Η διατροφή DASH δίνει έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών ξηρών καρπών και δημητριακών ολικής άλεσης επιτρέπει πρόσληψη πρωτεϊνών από γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, κρέας και πουλερικά. Και στις δύο περιπτώσεις, αποφεύγονται τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά, την κατανάλωση των οποίων επίσης αποτρέπουν οι οδηγίες των επιστημόνων.

Στα πλαίσια της μελέτης οι ερευνητές μελέτησαν την καρδιαγγειακή υγεία 4.478 ανδρών και γυναικών, σε διάρκεια 13 ετών, οι οποίοι ήταν 45-84 ετών χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων όταν μπήκαν στη μελέτη.

Η αξιολόγηση των διατροφικών συνηθειών βασίστηκε στις απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες συμπληρώνοντας ένα ερωτηματολόγιο. Κάλυπτε το μέγεθος των μερίδων και τη συχνότητα πρόσληψης συγκεκριμένων τροφών και ροφημάτων. Χρησιμοποιώντας αυτά τα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα χώρισε τους συμμετέχοντες σε πέντε ομάδες, ανάλογα με το πόσο κοντά στην διατροφή DASH ήταν οι διατροφικές τους συνήθειες.

Η διαφορά στον κίνδυνο για καρδιαγγειακή ανεπάρκεια παρατηρήθηκε μόνο στα άτομα κάτω των 75 ετών που ακολουθούσαν την διατροφή DASH. Οι άνθρωποι με τη μεγαλύτερη εγγύτητα στην εν λόγω διατροφή παρατηρήθηκε είχαν 40% χαμηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με εκείνους με τη μικρότερη εγγύτητα στη διατροφή.

«Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία συνήθης αιτία νοσηλείας για τους μεγαλύτερους ενήλικες και συνδέεται με βασικά έξοδα υγειονομικής περίθαλψης. Η ανακάλυψη παραγόντων κινδύνου που επιδέχονται τροποποίησης για την καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένας σημαντικός στόχος για τη δημόσια υγεία», δήλωσε η Δρ. Campos. «Η έρευνα αυτή διαμορφώνει ένα πλαίσιο για περαιτέρω διερεύνηση της διατροφής DASH ως αποτελεσματικό στοιχείο πρόληψης της καρδιακής ανεπάρκειας», καταλήγει.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: