Η διάσημη ντίσκο Όμπρε στην Αθήνα που έπαιζε ροκ και χεβι μέταλ. Την επισκέφθηκε ο Λέμυ των Motorhead και έκλεισε μετά από καυγά που κατέληξε σε δολοφονία…

Κοινοποίηση:
OBRE

Πολλοί νέοι της δεκαετίας του 80΄ θυμούνται τη θρυλική ντίσκο Όμπρε, η οποία δεν έπαιζε τα κλασικά κομμάτια της ντίσκο μουσικής αλλά ροκ και χέβυ μέταλ. Το νυχτερινό μαγαζί συνέδεσέ το όνομά του με «περιθωριακους» τύπους και ατελείωτα πάρτι, ενώ ένα τραγικό συμβάν ήταν η αρχή του τέλους για τη ντίσκο που σύχναζαν χιλιάδες Αθηναίοι. Ντισκοτέκ Όμπρε Η Όμπρε (στα γαλλικά σκιά), αρχικά είχε ανοίξει στη Φιλοθέη το 1979 και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στον παλιό οικισμό Σίδερα στο Χαλάνδρι. Εκεί κάποιος μπορούσε να ακούσει πολλά είδη μουσικής, ωστόσο την «τιμητική» τους κάθε βράδυ είχαν οι ροκ και χέβυ μέταλ. Στην Όμπρε οι θαμώνες συνέρρεαν από όλες τις περιοχές της Αθήνας με τα πόδια, με αυτοκίνητα, μηχανάκια και λεωφορεία, ενώ αίσθηση προκαλούσαν οι παρέες που εμφανίζονταν με τις Χάρλεϋ μοτοσικλέτες. Η ντίσκο είχε αποκτήσει τεράστια φήμη στα μέσα της δεκαετία του 80΄ και την είχε επισκεφθεί ακόμη και ο κιθαρίστας και τραγουδιστής των Motorhead, Λέμυ. Θαμώνες ντυμένοι στα μαύρα με πολλά τατουάζ, άλλοι με περίεργα μαλλιά που τους αποκαλούσαν «φρικιά», αλλά και άνθρωποι κάθε κουλτούρας πήγαιναν για να διασκεδάσουν στη θρυλική ντίσκο. Το μαγαζί ήταν διακοσμημένο στο πνεύμα της ροκ και της μέταλ, ενώ στους τοίχους υπήρχαν μεγάλοι καθρέφτες.

Το περιθώριο, οι γηπεδικοί και το ξύλο

Πολλοί νέοι που σύχναζαν εκεί χαρακτηρίζονταν ως περιθωριακοί, καθώς η Όμπρε είχε αποκτήσει αμφιλεγόμενη φήμη, επειδή κυρίως η μέταλ μουσική ήταν δυσφημισμένη….

Το ξύλο βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη του μαγαζιού και όπως ανέφεραν μεταγενέστερα παλιοί θαμώνες, δεν ήθελε και πολύ για να ξεσπάσει ένας άγριος καυγάς για οποιοδήποτε λόγο. Στη ντίσκο διασκέδαζαν οπαδοί μεγάλων αθηναϊκών ομάδων και συνήθως μετά από κάθε μεγάλο ντέρμπι κάποιοι έλυναν τις διαφορές τους στην Όμπρε. Ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, ήταν όταν μετά από ένα καυγά μεταξύ οπαδών δύο ομάδων, μπήκε στη μέση ο ιδιοκτήτης για να τους χωρίσει. Όπως ανέφερε σχετικά με το περιστατικό ένας παλιός θαμώνας, «ο ιδιοκτήτης φορούσε ένα περουκίνι και κατά τη διάρκεια του καυγά κάποιος του το τράβηξε από το κεφάλι. Η συμπλοκή έληξε με αστείο τρόπο και αυτή ήταν μία από τις ευχάριστες και αστείες αναμνήσεις από την ντίσκο…»…

Το τραγικό συμβάν και το τέλος της Όμπρε

Ένα βράδυ τον Ιούνιο του 1990 κι ενώ το μαγαζί ήταν γεμάτο από κόσμο, ένα περιστατικό έμελλε να οδηγήσει στο λουκέτο. Δύο άντρες, οπαδοί δύο μεγάλων ομάδων της Αθήνας επέλεξαν να λύσουν τις διαφορές τους στην Όμπρε. Κάποιοι έλεγαν ότι η αιτία ήταν μία γυναίκα, ενώ άλλοι υποστήριζαν ότι είχαν διαφορές για ναρκωτικά. Η έντονη λογομαχία κατέληξε στο μαχαίρωμα του ενός που δολοφονήθηκε μέσα στο μαγαζί. Μετά από αυτό οι έφοδοι της αστυνομίας στην Όμπρε ήταν πολύ συχνό φαινόμενο και σταδιακά η διαβόητη ντίσκο έχασε την αίγλη της. Όσοι θυμούνται την Όμπρε την περιγράφουν ως το «στέκι των μεταλάδων και των ροκάδων», ενώ άλλοι τη χαρακτηρίζουν ως τον «ναό του περιθωρίου» της δεκαετίας του 80΄….

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αν ηταν να κλεινουν τα νυχτομαγαζα για ενα μαχαιρωμα τοτε δεν θα υπηρχε κανενα ανοιχτο.Εκλεισε γιατι περασε η μπογια του,οπως κλεισανε ολες οι ντισκο της δεκαετιας ΄80.

Comments are closed.