Η αθλήτρια που έκανε μια μοναδική άσκηση η οποία απαγορεύτηκε για να μην τραυματιστούν οι γυμνάστριες (ΦΩΤΟ)

Κοινοποίηση:
korbut

Μέχρι τώρα οι περισσότεροι γνωρίζουμε την περίφημη Νάντια Κομανέτσι ως το απόλυτο «δεκάρι» στην ενόργανη γυμναστική. Ωστόσο, πριν από την Κομανέτσι, η Όλγα Κορμπούτ, το κορίτσι – μπρελόκ όπως την αποκαλούσαν είχε ήδη γράψει ιστορία στους Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε γίνει πρότυπο για χιλιάδες μικρά κορίτσια. Η Όλγα Κορμπούτ γεννήθηκε τον Μάιο του 1955 στο Γκρόντνο της Λευκορωσίας.

Ήδη από την ηλικία των 8 χρόνων άρχισε να ασχολείται με την ενόργανη γυμναστική. Ο προπονητής της Ρέναλντ Κνις τη χαρακτήριζε «τεμπέλα και ιδιότροπη», όμως είδε σε αυτή το έμφυτο ταλέντο και την ασυνήθιστα εύπλαστη σπονδυλική της στήλη. Το 1969 διαγωνίστηκε στο πρωτάθλημα της ΕΣΣΔ όπου κέρδισε την 5η θέση με μια πρωτοποριακή εναέρια τούμπα στη δοκό ισορροπίας. Ήταν η πρώτη και μοναδική αθλήτρια που εκτέλεσε μια τέτοια κίνηση, που θεωρούνταν ακατόρθωτη μέχρι τότε. Αυτή η κίνηση άφησε άφωνους 11.000 φιλάθλους στους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στο Μόναχο το 1972.

Στο Μόναχο ήταν μόλις 17 ετών και είχε ταξιδέψει από τη Ρωσία στη Βαυαρία, επιβαρυμένη με πολλούς τραυματισμούς. Ήταν η μικρότερη όλων των διαγωνιζομένων και κανείς δεν τη θεωρούσε φαβορί. Οι πρώτες προσπάθειές της στους αγώνες δεν ήταν επιτυχείς και ξέσπασε σε κλάματα. Ήταν η πρώτη αθλήτρια της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που δάκρυζε δημόσια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλάζοντας τη γνώμη που υπήρχε για τους σκληρούς-αψεγάδιαστους αθλητές του Ανατολικού Μπλοκ.

Στην πορεία όμως πήρε τα πάνω της και κυριάρχησε αγωνιστικά, επιχειρώντας και πάλι το ανάποδο άλμα, που αψηφούσε τους νόμους της φυσικής με την ίδια να στριφογυρνάει στους δοκούς σε κλάσματα δευτερολέπτου. Ο Άγγλος σπορτκάστερ δεν μπορούσε να κρύψει τον θαυμασμό του κατά τη διάρκεια της περιγραφής του, επισημαίνοντας ότι η κοπέλα «γράφει ιστορία». Η φιγούρα είχε υψηλό βαθμό επικινδυνότητας γι΄ αυτό και απαγορεύτηκε, καθώς κρίθηκε επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών. Το άλμα της Όλγα Κορμπούτ έμεινε όμως στην ιστορία και ονομάστηκε «Korbut Flip». Παρόλο που απαγορεύτηκε πολλοί αθλητές προσπάθησαν να την μιμηθούν, αλλά κανείς δεν το κατάφερε, με την ακρίβεια και την άνεση της Κόρμπουτ.

Ωστόσο, η ίδια δήλωνε ότι ήταν κάτι πολύ εύκολο για εκείνη. Οι κριτές εκείνο το απόγευμα βαθμολόγησαν την Κορμπούτ με 9.8, στερώντας της το χρυσό μετάλλιο, το οποίο κέρδισε η αντίπαλός της Λουντμίλα Τουρίσεβα. Το κοινό φώναζε, σφύριζε και γιουχάριζε τους κριτές, καθώς θεώρησε πως είχε εκτελέσει την άσκηση της τέλεια. Σίγουρα ήταν εντυπωσιακή, όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω. Παρά την έντονη αποδοκιμασία από το κοινό, φυσικά οι κριτές δεν άλλαξαν την βαθμολογία τους.

Όμως, το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, βρήκε την Κορμπούτ με τρία χρυσά μετάλλια και ένα αργυρό, σε τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες. Έγινε διάσημη σε όλο τον κόσμο και θεωρήθηκε ως η σούπερ σταρ του αθλήματος. Φωτογραφήθηκε για δυτικά περιοδικά και έδωσε συνεντεύξεις σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Το 1976 στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μόντρεαλ, θεωρήθηκε ως η μοναδική που μπορούσε να κοντράρει τη Νάντια Κομανέντσι. Ωστόσο, η Ρουμάνα αθλήτρια πήρε το απόλυτο δεκάρι και την ξεπέρασε, με τη Ρωσίδα αντίπαλο της να ταλαιπωρείται από τραυματισμούς.

Η Όλγα Κορμπούτ με το μετάλλιο Το επόμενο χρόνο αποφοίτησε από το παιδαγωγικό τμήμα και έγινε δασκάλα, αφήνοντας πίσω της τον αθλητισμό. Το 1979 παντρεύτηκε και έκανε ένα γιο. Το 1991, λόγω του νέφους από το Τσερνομπίλ, η οικογένεια αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ, όπου η Όλγα Κορμπούτ επανήλθε στον χώρο της ενόργανης γυμναστικής, ως προπονήτρια πλέον. Ξένο δημοσίευμα με την καταγγελία της Κορμπούτ για βιασμό.

Το 2000, σε τηλεοπτική της συνέντευξη, η αθλήτρια – θρύλος, κατήγγειλε τον προπονητή της Ρέναλντ Κνις για βιασμό. «Ήταν πολύ οδυνηρό. Δεν ήθελα, με ανάγκασε, ήταν η πρώτη μου φορά. Όταν δεν θέλεις, όταν φοβάσαι, όλα είναι εκεί. Ο Κνις γνωρίζει πως όλα αυτά είναι αλήθεια, αλλά δεν πρόκειται να τα παραδεχθεί», υποστήριξε η Κόρμπουτ, συμπληρώνοντας «Δεν έχω καμία απόδειξη γι’ αυτά που σας λέω, το μόνο που θέλω είναι να σας πω για τη ζωή μου όπως ήταν.

Με είχε προετοιμάσει για σεξ, χωρίς αγάπη, αυτό ήταν που είχα». Η πρώην πρωταθλήτρια αποκάλυψε, επίσης, πως και άλλες αθλήτριες από τη Σοβιετική Ένωση είχαν παρόμοιες εμπειρίες και τους συμπεριφέρονταν ως σκλάβες του σεξ οι εκάστοτε προπονητές τους. Από τη μεριά του ο Κνις αρνήθηκε πως βίασε την Κόρμπουτ, ωστόσο, παραδέχθηκε πως την είχε κτυπήσει κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. κρίμα που μας τον στερούν εδώ

Comments are closed.