Η έρευνα που θα λατρέψουν όλοι οι 40άρηδες – Πρέπει να δουλεύουν 3 ημέρες την εβδομάδα

Κοινοποίηση:
office.25.9.708

Οι διακοπές αποτελούν ήδη μακρινή ανάμνηση και οι εβδομάδες πλέον κυλούν με την προσμονή του επόμενου σαββατοκύριακου ή τους υπολογισμούς για το πότε πέφτουν οι αργίες.

Υπάρχει λύση όμως, τουλάχιστον για τους 40άρηδες που είναι διατεθειμένοι να μπουν στο γραφείο του εργοδότη τους με ένα… επιστημονικό επιχείρημα ανά χείρας, διεκδικώντας λιγότερες ημέρες εργασίας. Σύμφωνα με έρευνα, όσοι είναι άνω των 40 γίνονται πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους όταν εργάζονται… μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα.

Αυτό ακούγεται σίγουρα καλό. Είναι όμως αληθινό; Το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Οικονομικών και Κοινωνικής Έρευνας, στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, προσκάλεσε 3.500 γυναίκες και 3.000 άνδρες, προκειμένου να αναλύσει τις εργασιακές συνήθειές τους, μέσα από μια σειρά γνωστικών τεστ.

Συνυπολογίζοντας την ποιότητα ζωής, την οικονομική κατάσταση, την οικονομική δομή και την εργασία τους, οι οικονομικοί ερευνητές κατέληξαν ότι όσοι εργάζονταν κατά μέσο όρο 25 ώρες την εβδομάδα, έτειναν να έχουν καλύτερη απόδοση. Μάλιστα, η συνολική γνωστική απόδοση αυξανόταν μέχρι οι μετέχοντες στην έρευνα να φτάσουν το όριο των 25 ωρών, ενώ από εκείνο το σημείο τα αποτελέσματά τους στα γνωστικά τεστ άρχιζαν να πέφτουν, εξαιτίας της κούρασης και του στρες.

«Η δουλειά μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι. Μπορεί να διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά την ίδια στιγμή, οι πολλές ώρες εργασίας και συγκεκριμένοι τύποι καθηκόντων μπορεί να προκαλέσουν κούραση και τεστ που πιθανόν να βλάψουν τις γνωστικές λειτουργίες», δήλωσε ο Κόλιν ΜακΚένζι, καθηγητής Οικονομικών στο Keio University, που μετείχε στην έρευνα.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: