Η Κύπρος αγοράζει πυραύλους Mistral και Exocet κόστους 240 εκ. ευρώ από τη Γαλλία

Κοινοποίηση:
gty

Με μια νέα συστοιχία πυραύλων επιφανείας Exocet και νέους αντιαεροπορικούς πυραύλους Mistral πρόκειται να ενισχυθεί η ΕΦ, μετά από συμφωνία που υπεγράφη με τη γαλλική εταιρεία MBDA.

Η συμφωνία προβλέπει και εκσυγχρονισμό των παλαιότερων εκδόσεων των ίδιων οπλικών συστημάτων που είχε αγοράσει η Κύπρος στα τέλη της δεκαετίας του 80.

Η απόφαση για αγορά από τη γαλλική αγορά κρίθηκε η πιο συμφέρουσα, καθώς η ΕΦ έχει ήδη υποδομή με τα ίδια οπλικά συστήματα.

Η ρωσική αγορά από την οποία είχαμε προμηθευτεί τους αντιαεροπορικούς πυραύλους BUK και TOR επί του παρόντος είναι «κλειστή» μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ, λόγω της εισβολής και κατοχής της Κριμαίας από ρωσικά στρατεύματα.

Μεγάλο deal

Το Υπουργείο Άμυνας με χθεσινή ανακοίνωση επιβεβαιώνει πληροφορίες που δημοσίευσε η γαλλική εφημερίδα La Tribune για υπογραφή συμφωνίας συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ με την εταιρεία MBDA. Τα 90 εκατ. ευρώ αφορούν την αγορά των EXOCET MM40 BLOCK3 και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ των MISTRAL 3.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά των τελευταίων ετών και η δαπάνη κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των προκλήσεων άμυνας που δημιουργούνται από τις έρευνες στην ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες.
Οι ανάγκες είχαν εντοπιστεί εδώ και καιρό αλλά η οικονομική κρίση δεν επέτρεπε αγορές αυτού του μεγέθους.

Θάλασσα και αέρα

Οι πύραυλοι Exocet και Mistral που θα προμηθευτεί η ΕΦ είναι τελευταίας τεχνολογίας και πολύ πιο εξελιγμένοι από αυτούς που ήδη υπάρχουν στο οπλοστάσιό μας.

Οι Exocet μπορούν να εκτοξευθούν είτε από σταθερές βάσεις στην ξηρά είτε από οχήματα, ενώ μπορούν να εγκατασταθούν σε πλοία και ελικόπτερα.

Πρόκειται για δοκιμασμένης αξιοπιστίας σύστημα ενώ η τελευταία έκδοσή του έχει τη δυνατότητα να επιλέγει στόχο μεταξύ ομάδας στόχων.

Όπως μας εξηγήθηκε, μπορεί στη βάση δεδομένων του να αποθηκευτούν συγκεκριμένα εχθρικά πλοία, τα οποία ο πύραυλος με την εκτόξευσή του μπορεί να αναγνωρίσει και να πλήξει και μάλιστα σε συγκεκριμένα σημεία (γέφυρα, υπόστεγο ελικοπτέρων κ.λπ.). Το βεληνεκές των 180 χιλιομέτρων καλύπτει το εύρος της ΑΟΖ.

Οι πύραυλοι Mistral είναι μικρού βεληνεκούς (6,5 χιλιόμετρα) και μπορούν να εκτοξευθούν από σταθερή βάση που μεταφέρεται από ένα άτομο.

Τα δίδυμα συστήματα εγκαθίστανται σε οχήματα, αλλά τοποθετούνται και σε ελικόπτερα με δυνατότητα να πλήξουν και στόχους εδάφους.

Αρκετά μακριά από συμφωνία για νέα πλοία

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της La Tribune, η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με την εταιρεία Kership, για την αγορά δύο σκαφών ανοικτής θαλάσσης OPV 59 συνολικού κόστους 75 εκατ. ευρώ.
Επειδή η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε εξέλιξη και κάθε άλλο παρά κοντά σε συμφωνία βρίσκονται τα δύο μέρη, υπεβλήθη νέα πρόταση από γαλλική κοινοπραξία για τα δύο σκάφη η οποία επίσης θα μελετηθεί.

Συμφωνία πακέτο

Όπως ανέφεραν στον «Π» καλά ενημερωμένες πηγές, δεν πρόκειται να υπογραφεί καμία συμφωνία για τα πλοία αν δεν υπάρξει συμφωνία «πακέτο» που να αφορά και τη χρήση της βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» από το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι εργασίες στη βάση προχωρούν κανονικά, ώστε να μπορέσει να δεχθεί μεγάλα πλοία, αλλά το κόστος είναι ιδιαιτέρως μεγάλο και γι’ αυτό η Λευκωσία αναμένει τη συνεισφορά της Γαλλίας.
Σε αυτή την πτυχή δεν υπάρχει κατάληξη σε συμφωνία ακόμα αν και οι διαφορές είναι κυρίως τεχνικής και όχι ουσιαστικής φύσεως.

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην αγορά νέων πλοίων για το Ναυτικό, αν πρώτα δεν εξασφαλιστεί ο χώρος ελλιμενισμού τους.

Μεταξύ Λευκωσίας και Παρισίων υπάρχει συμφωνία για παροχή διευκολύνσεων στη ναυτική βάση με μόνιμη παρουσία γαλλικών πλοίων.

Η διοίκηση της βάσης θα ανήκει στην ΕΦ ενώ τα γαλλικά πλοία θα συντονίζονται για σκοπούς επιχειρήσεων από το αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle που θα πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: