Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε συνασπισμό χωρών κατά των ΗΠΑ για να αποτρέψει επέμβαση

Κοινοποίηση:
2264924

Στην ανακοίνωση ομάδας 50 χωρών που εναντιώνονται στις προσπάθειες απομάκρυνσης του προέδρου Μαδούρο με την υποστήριξη και των ΗΠΑ, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ανακοίνωσε την Πέμπτη μια ομάδα χωρών που αντιτίθενται στις προσπάθειες με την υποστήριξη των ΗΠΑ για απομάκρυνση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Η ομάδα, η οποία αριθμεί πάνω από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κούβας, της Κίνας και του Ιράν, θα υπερασπίζεται τις βασικές αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών που παραβιάζονται από τις ενέργειες των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε μια σημαντική ομάδα εθνών που ανησυχούν για την ανάγκη διατήρησης του σεβασμού των θεμελιωδών αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύουμε ότι αυτές οι αρχές παραβιάζονται. Όλοι έχουμε το δικαίωμα να ζούμε χωρίς την απειλή της βίας», ανέφερε ο Αρεάσα επικαλούμενος την εθνική κυριαρχία, την ισότητα των μελών του ΟΗΕ στη Γενική Συνέλευση, τη μη παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Ο Αρεάσα εξήγησε ότι η νέα ομάδα χωρών θα διεξάγει «μια σειρά ενεργειών για την αύξηση της πληροφόρησης γύρω από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λαοί μας, ιδιαίτερα στην περίπτωση της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας. Καλούμε όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να ενωθούν μαζί μας στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου ως τον μόνο εγγυητή της… ειρηνικής συνύπαρξης».


Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ επιχειρούσαν να λιμοκτονούν τη Βενεζουέλα και τώρα προσφέρονται να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια.

«Οι ΗΠΑ έχουν μπλοκάρει 30 δισεκατομμύρια δολάρια της οικονομίας μας… και στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων; Σε πνίγουν, σε σκοτώνουν και τώρα λένε “σου δίνω ένα μπισκότο”», δήλωσε ο Αρεάσα αναφερόμενος πιθανότατα στα «μπισκότα υψηλής ενέργειας με βιταμίνες και ανόργανα άλατα», τα οποία η Ουάσινγκτον ανέφερε ότι είχαν μεταφερθεί στην Κολομβία για να παραδοθούν στο Καράκας.

Σχολιάζοντας τις αναφορές ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να στρέψουν στις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας εναντίον του προέδρου Μαδούρο, ο Αρεάσα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έπρεπε να «ξανασκεφτεί τη στρατηγική» επειδή «αυτή η δοκιμασία αφοσίωσης του στρατού τελείωσε».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ εξέφρασε την ανησυχία για το πώς εκδηλώνονται τα γεγονότα στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για το γεγονός ότι ορισμένοι θερμοκέφαλοι εξετάζουν στρατιωτική δράση. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σ’ αυτό. Δεν πρόκειται μόνο για την κυβέρνηση Μαδούρο. Πρόκειται για την υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε.

sputniknews

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: