Η Αλβανία βάζει φωτιά στα Βαλκάνια – Κατάργησε τα σύνορα με το Κόσοβο

Κοινοποίηση:
bandeiras-da-albania_1232-3043

Η Αλβανία είναι μια χώρα εξαθλιωμένη. Ο λαός της σε ποσοστό 60% θέλει να την εγκαταλείψει. Μεγάλο μέρος του ΑΕΠ της οφείλεται στα ναρκωτικά. Για όλα αυτά ευθύνονται οι κυβερνώντες της, οι οποίοι αδιαφορούν παντελώς -γιατί μάλλον δεν θέλουν- να την καταστήσουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Η Αλβανία του Έντι Ράμα δεν ενδιαφέρεται για την ευρωπαϊκή της προοπτική ή για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Υλοποιεί κατά γράμμα τους σχεδιασμούς της Άγκυρας με στόχο για την αποσταθεροποίηση των δυτικών Βαλκανίων.

Θα περίμενε κανείς από μια μικρή πάμφτωχη χώρα δίχως στρατό, δίχως τανκς και δίχως αεροπλάνα, όπως η Αλβανία, να ήταν υπέρμαχος της ειρήνης, της συνεργασίας, της συνανάπτυξης στην περιοχή μας.

Γιατί αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της και την προκοπή του λαού της.

Το καθεστώς των Τιράνων πράττει τα εκ διαμέτρου αντίθετα.

«Πάγωσε» τις συνομιλίες με την Ελλάδα, επειδή διατάχθηκε από την Τουρκία να το κάνει, προχωρά σε κατάργηση των συνόρων με το Κοσσυφοπέδιο -ενώ έχει προειδοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην το κάνει- και υλοποιεί σταδιακά τον αλυτρωτικό σχεδιασμό για Μεγάλη Αλβανία.

Πριν λίγες ημέρες ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών, Σαντέρ Λεσάι, βρέθηκε στον μεθοριακό σταθμό Μορίνα, όπου υπέγραψε με τον ομόλογό του από το Κοσσυφοπέδιο, Εκρέμε Μουσταφά, τη συμφωνία για τη δημιουργία κοινών συνοριακών σημείων διέλευσης μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσόβου.

Η συμφωνία αυτή, που είναι η αρχή της κατάργησης των συνόρων μεταξύ Αλβανίας και Κοσόβου, επιτρέπει για πρώτη φορά στους πολίτες, στα οχήματα και τα εμπορεύματα, που εισέρχονται ή εξέρχονται από το έδαφος των δύο πλευρών, να υπόκεινται σε ένα κοινό έλεγχο από τις αρμόδιες Αρχές.

Ο Σαντέρ Λεσάι στις δηλώσεις του, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, μετέφερε και μήνυμα του Έντι Ράμα.

Όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν ήθελε να είναι παρών σε αυτή τη συμφωνία επειδή σκοπεύει να παραβρεθεί με ευχαρίστηση όταν αφαιρεθούν εντελώς, στο 100%, οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με τον Αλβανό υπουργό, ο Έντι Ράμα είπε: «Σήμερα έχουμε μια επιτυχία κατά 50%, μειώνουμε τον χρόνο αναμονής κατά 50%, θα παραβρεθώ όταν εξαλειφθούν εντελώς στο 100% οι έλεγχοι στα κοινά μας σύνορα».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός τόνισε ότι ελπίζει να γίνει το επόμενο βήμα «το επόμενο βήμα είναι ότι σύντομα η κυβέρνηση θα έχει τη δυνατότητα υπογραφής μιας σημαντικής συμφωνίας», είπε τονίζοντας την ολοσχερή κατάργηση του ελέγχου στα σύνορα, όπως αναμετέδωσε το Βαλκανικό Περισκόπιο.

Σερβικές αντιδράσεις
Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, δήλωσε ότι «η ανακοίνωση της κατάργησης των συνόρων μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Αλβανίας, θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα και τα δικαιώματα των Σέρβων στο νότιο τμήμα της επαρχίας μας».

Ο υπουργός είπε ότι η κατάργηση των συνόρων Αλβανίας- Κοσόβου έρχεται σε αντίθεση με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 1244 και ότι όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του τμήματος της περιοχής αυτής, αλλά και τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής, όπως αναφέρει το σερβικό πρακτορείο Tanjug και αναδημοσίευσε το Βαλκανικό Περισκόπιο.

«Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει επαρκής απάντηση από τη διεθνή κοινότητα.

»Η Δημοκρατία της Σερβίας με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο όπως απαιτείται από την Ευρώπη και τον κόσμο, θα αντιδράσει για να μην τεθεί περαιτέρω σε κίνδυνο η σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», είπε ο Στεφάνοβιτς.

Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: Αν ενεργούσαμε και εμείς με τον ίδιο τρόπο, τότε θα έπρεπε να κάνουμε το ίδιο με τη Δημοκρατία Σέρπσκα (σ.σ. σερβική συνιστώσα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης).

«Τότε θα βλέπαμε πως θα αντιδρούσε η διεθνής κοινότητα. Δεν μπορούμε να φαντασθούμε ότι θα σιωπούσαν όλοι.

»Για αυτό ακριβώς προειδοποιούμε ότι η συμπεριφορά αυτή είναι αντίθετη με το ψήφισμα 1244, το διεθνές δίκαιο και ότι γίνεται προσπάθεια υπονόμευσης της περιφερειακής σταθερότητας», είπε.

Ο Στεφάνοβιτς μετά τη συνάντηση του Γραφείου Συντονισμού των Υπηρεσιών Ασφαλείας, κατά την οποία συζητήθηκε η σημερινή κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, δήλωσε ότι θα ενισχυθεί η καταπολέμηση των ξένων μυστικών υπηρεσιών που δρουν στο έδαφος της Σερβίας.

Κοσοβάροι στην αλβανική κυβέρνηση
Η ένωση Αλβανίας-Κοσόβου προωθείται και με την υπουργοποίηση Κοσοβάρων στην κυβέρνηση Ράμα και την απόδοση αλβανικής ιθαγένειας σε υπουργούς του Κοσόβου.

Στη νέα κυβέρνηση Ράμα, Κοσοβάρος είναι ο νέος υπουργός Εξωτερικών, ο Γκέντι Κάκα, ο οποίος διετέλεσε Σύμβουλος του Ράμα για ευρωπαϊκά θέματα και υφυπουργός Εξωτερικών.

Αυτός φέρεται να έλαβε την αλβανική ιθαγένεια με Προεδρικό Διάταγμα της 31ης Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα άσκησε πιέσεις για «καρατόμηση» του υπουργού Εξωτερικών, Ντίτμιρ Μπουσάτι.

Η κίνηση Ράμα να τον αντικαταστήσει πολύ πιθανόν να αποτελεί μήνυμα προς την Αθήνα, ιδίως με την τοποθέτηση Κοσοβάρου.

Από το Κόσοβο κατάγεται και η νέα υπουργός Παιδείας Μπέσα Σαχίνι, που ήταν πριν υφυπουργός Παιδείας.

Αυτή γεννήθηκε στην Πρίστινα Κοσσόβου το 1982. Μέχρι το 2015 εργάστηκε ως αναλυτής στην Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας ESI, με έδρα το Βερολίνο.

Αργότερα διορίστηκε ως υφυπουργός Παιδείας Αλβανίας.

Επίσης, από την κοσοβάρικη πλευρά, μετά από τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ραμούς Χαραντινάι που έχει αποκτήσει την αλβανική υπηκοότητα, την πήραν και δύο υπουργοί της κυβέρνησής του.

Πρόκειται για τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, Βαλντρίν Λούκα και τον υπουργό Παιδείας Σουκίρι Μπουτούκι.

Ο πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα με διάταγμα που εκδόθηκε στις 20 Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους παραχώρησε την αλβανική υπηκοότητα στους δύο υπουργούς της κυβέρνησης του Κοσόβου.

Διεφθαρμένη ολιγαρχία
Αξίζει να παραθέσουμε τα σχόλια του αρχηγού της αλβανικής αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λουλζίμ Μπάσα, για τη νέα κυβέρνηση Ράμα.

«Ο Ράμα προωθεί όποιον θελήσει στην κυβέρνηση και δεν υπάρχει κανείς να τον σταματήσει, θα μπορούσε να κάνει υπουργούς, ακόμα και τον οδηγό, ή τον κουρέα του. (…) …ο Ράμα απέδειξε ότι δεν έχει ανάγκη από υπουργούς, αυτός κυβερνά τη χώρα με την ολιγαρχία και το οργανωμένο έγκλημα, με τους οποίους ληστεύει τους Αλβανούς.

»Οι νέοι υπουργοί είναι ένα μίγμα ανίκανων και ανώνυμων ανθρώπων, ορισμένοι μάλιστα είναι βαθύτατα διεφθαρμένοι.

»Ο ρόλος τους όμως είναι μόνο να χρησιμεύουν ως πρόσοψη της διακυβέρνησης του Ράμα με την ολιγαρχία και το οργανωμένο έγκλημα. (…) Ο ανασχηματισμός επιβεβαιώνει τη βεβαρημένη ψυχική κατάσταση του Έντι Ράμα».

Ο Έντι Ράμα είναι επικίνδυνος για την περιοχή
Μιλώντας πριν μερικές ημέρες από το βήμα της αλβανικής Βουλής η πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, Μόνικα Κρυεμάδι, είπε μεταξύ άλλων για τον Έντι Ράμα:

«Από ημέρες είμαστε σε επικοινωνία με τους πρέσβεις των χωρών της Ε.Ε για να προχωρήσουμε την ατζέντα της χώρας προς την Ε.Ε. Θα πρέπει να αντιληφθούν οι πρέσβεις ότι η ομάδα αυτή ληστών, αυτή η εγκληματική σέχτα επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όχι μόνο που δεν θέλει την έναρξη των διαπραγματεύσεων και την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε, αλλά σκοπός της είναι η καταστροφή της Αλβανίας, η μετατροπή της σε ένα εγκληματικό και τρομοκρατικό θεσμό για την ευρύτερη περιοχή.

»Ο πρωθυπουργός είναι ένας εγκληματίας, όμηρος των συμμοριών του εγκλήματος, όμηρος των ναρκωτικών και της κοκαΐνης που χρησιμοποιεί.

»Είναι ωρολογιακή βόμβα, όχι μόνο για την Αλβανία, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: