Ηχηρό «όχι» του ΣτΕ στους άθεους για την εικόνα!

Κοινοποίηση:
ΕΙΚ

Απέρριψε το αίτημα να κατεβεί από την αίθουσα στη συζήτηση για τα Θρησκευτικά. Σόου από τους γνωστούς γραφικούς

 

Με ένα κατηγορηματικό «όχι» απάντησε το Συμβούλιο της Επικρατείας στο (αστείο) αίτημα της Ενωσης Αθέων να αφαιρεθεί η εικόνα της Παναγίας από τη δικαστική αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια συζήτησης για το μάθημα των Θρησκευτικών. Η απόφαση ελήφθη με συντριπτική πλειοψηφία, καθώς 24 σύμβουλοι ψήφισαν κατά του αιτήματος και μόλις έξι υπέρ, με τη συζήτηση να αρχίζει και να σημαδεύεται από την παρουσία γραφικών, μεταξύ των οποίων του πολυσυζητημένου Jason – Αντιγόνη, που έγινε γνωστός όταν απορρίφθηκε το αίτημά του για διαγραφή φύλου από την ταυτότητά του, αλλά και από την παρουσία του στα έδρανα της Βουλής όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την αλλαγή ταυτότητας φύλου.

Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο συζητήθηκαν πέντε αιτήσεις που έχουν καταθέσει η Ενωση Αθέων, η Ελληνική Ενωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ) και 24 γονείς μαθητών.
Η σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραΐμη ανέπτυξε την εισήγησή της και εξέθεσε τους ισχυρισμούς των αντίθετων αιτήσεων ακυρώσεως για το μάθημα των Θρησκευτικών σε δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο, τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό, την καθημερινή πρωινή προσευχή στα σχολεία, αλλά και τον τρόπο απαλλαγής από το μάθημα των Θρησκευτικών. Παράλληλα, παρεμβάσεις υπέρ του μαθήματος των Θρησκευτικών έχουν καταθέσει η Εκκλησία της Ελλάδος, η Εκκλησία της Κρήτης και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Θεολόγων «Καιρός» για την Αναβάθμιση της Θρησκευτικής Εκπαίδευσης.

Οι θέσεις

Οι δικηγόροι όλων των πλευρών, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, διατύπωσαν τις θέσεις τους θέτοντας, μεταξύ άλλων, ζητήματα κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας, σύμφωνα με την ΕΣΔΑ και το άρθρο 16 του Συντάγματος. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν το θέμα της παραβίασης του Συντάγματος, της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και του διεθνούς συμφώνου για τα δικαιώματα του παιδιού, η πρόβλεψη απαλλαγής των μαθητών από τον εκκλησιασμό, αλλά και την πρωινή προσευχή. Επιπλέον, τέθηκε και το ερώτημα αν το μάθημα των Θρησκευτικών πρέπει να είναι ομολογιακό ή θρησκειολογικό. Η ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: