ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΜΥΘΟΠΟΙΗΣΗΣ! Το «γελαστό παιδί» δε το σκότωσαν φασίστες ούτε ήταν στο Πολυτεχνείο… Ήταν… Ιρλανδός που σκοτώθηκε από…

Κοινοποίηση:
yrewssrtsd

Οι στίχοι είναι του Ιρλανδού ποιητή Brendan Behan (1923 – 1964) ) και μεταφράστηκε από το Βασίλη Ρώτα. Μελοποιήθηκε στο Παρίσι από το Μίκη Θεοδωράκη, τον Οκτώβρη του 1961

Το 1962 ηχογραφήθηκε για πρώτη φορά με την ερμηνεία της Ντόρας Γιαννακοπούλου και το Δημήτρη Φάμπα στην κιθάρα. Έγινε παγκοσμίως γνωστό με την ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη στο δίσκο “Ενας Ομηρος’’ που κυκλοφόρησε 10 χρόνια αργότερα.

Ιστορική αναφορά

Το τραγούδι δεν αναφέρεται μόνο στη Βρετανική κατοχή των Ιρλανδών αλλά, κυρίως, στην εμφύλια διαμάχη που ακολούθησε μετά την αυτονομία της Ιρλανδίας. Γι’ αυτό και ο αρχικός στίχος ήταν “σκοτώσαν οι δικοί μας το γελαστό παιδί”, αφού το “γελαστό παιδί” σκοτώθηκε από σφαίρα συμπατριώτη του Ιρλανδού και όχι από “βόλι Εγγλέζου”. Το τραγούδι, δηλαδή, είναι ένας θρήνος των συμπολεμιστών του, γιατί το γελαστό παιδί δεν πέθανε τιμημένα στη φυλακή από απεργίας πείνας ή από βόλι των Εγγλέζων, αλλά από το “άτιμο βόλι” των ομοεθνών του Ιρλανδών (εμφύλιος πόλεμος).

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

5 Σχόλια

  1. το αρθρο με τη λευκη λιστα με τους παισοντες γιατι την κατεβασες αμεσως ρε χιο σε πριραζε?τουλαχισυον για σημερα επρεπε να υην αφησεται και ειχαμε γραψη τοσο ωραια σχολια….θα με κανεις να μη σε ξαναπαρακολουθησω…συο λεω να το ξερεις….

    1. Ενοχλήθηκαν κάποιοι με την.. Αλήθεια
      Ψάχνουν ολο το βράδυ να βρουν τα ονόματα των “πεσόντων” στις εφημερίδες τής εποχής εκείνης – πουθενά δεν τα βρίσκουν όμως.

      Η Χιωνάτη μεγάλωσε πια! Δεν είναι το κοριτσάκι που ξεγελούσατε με δόλο, πλεκτάνες και ψέμματα.

      …..
      Να δούμε τώρα τι θα κάνει η γηραιά μάγισσα που έμεινε μόνη, πάμτοχη και άκληρη.

  2. ΤΟ ΄΄ΑΦΗΓΗΜΑ΄΄ Μ Ο Υ Σ Ι ΤΟΥ ΚΟΛ@ΤΕΧΝΕΙΟΥ: 1. ΨΩΜΙ= ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΙΝΑΝΕ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΓΙΑ ΑΠΟΦΑΓΙΑ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΝΕ ΖΩΗ ΚΑΙ ΚΟΤΑ ΣΤΗΝ ΨΩΡΟΚΩΣΤΑΙΝΑ-ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ, 2. ΠΑΙΔΕΙΑ= ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΦΡΑΓΚΑ ΚΑΙ ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗ ΚΟΡΩΝΗ ΟΥΤΕ ΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΟΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΑΞΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΕ ΠΤΥΧΙΑ ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΚΑΝΑΝ ΓΙΑ ΕΞΩ ΚΑΙ ΔΙΑΠΡΕΠΟΥΝ ΚΑΙ Η ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΜΥΘΑ ΤΩΝ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΡΟΥΦΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚ€ ΤΗΣ ΒΡΩΜΙΚΗΣ ΄΄ΓΕΝΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ΄΄ ΠΟΥ ΠΛΟΥΤΙΣΑΝ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΚΟΡΟΪΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΤΡΩΝΕ ΑΜΑΣΗΤΟ ΤΟΝ ΣΑΝΟ ΠΕΡΙ ΄΄ΕΞΕΓΕΡΣΕΩΣ΄΄ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ= ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΛΕΤΕ ΡΕ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ, ΤΟΥ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΓΙΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΄Η ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟΚΑΝΝΙΒΑΛΩΝ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜ ΠΟΥ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΙΣ 5 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ;;;;;;;;;;;;;;; ΡΗΤΟΡΙΚΑ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΒΕΒΑΙΑ, ΟΠΩΣ ΡΗΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΄΄ΝΕΚΡΟΙ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ΄΄……………

  3. Το Πολυτεχενείο υπήρξε η μεγαλύτερη απάτη της νεότερης Ελληνικής πολιτικής ιστορίας.Κάποιοι κοπρίτες και τεμπέληδες της πόρνης αριστεράς έστησαν τον μύθο του Πολυτεχνείου και έφαγαν με χρυσά κουτάλια.

  4. ΤΡΑΜΠ. Ο. ΣΚΟΥΠΙΔΟΦΑΓΟΣ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ. ΤΟ ΓΕΛΑΣΤΟ. ΠΑΙΔΙ 😁😁😁😁😁🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🏆🏆🏆🏆🏆

Comments are closed.