Ευρωπαϊκό χαράτσι στις Αμερικανικές μοτό!

Κοινοποίηση:
forologia_harley_indian_2062018

Είναι μια μαύρη μέρα για την Harley-Davidson και την Indian, αλλά και την βιομηχανία μοτοσυκλέτας γενικότερα. Οι δύο αμερικανικές εταιρείες, που δραστηριοποιούνται έντονα στην Ευρώπη, θα υποστούν τα πυρά μιας μάλλον πολιτικής απόφασης από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιο συγκεκριμένα, για κάθε Αμερικανική μοτοσυκλέτα άνω των 500 κυβικών που μπαίνει Ευρώπη, θα υπάρχει «τέλος εισαγωγής» ή με πιο απλά λόγα… χαράτσι, 25%.

Προτού σοκαριστούμε, είναι καλό να διευκρινιστεί ότι το μέτρο δεν αφορά μόνο τις μοτοσυκλέτες. Σχεδόν 10 σελίδες Α4 Αμερικανικών προϊόντων, θα χτυπηθούν από τον νέο φόρο, με προφανείς τις επιπτώσεις στις τιμές τους. Φυσικά, οι μοτοσυκλέτες δεν εξαιρούνται και μάλιστα αναφέρεται συγκεκριμένα ότι «μοτοσυκλέτες και sidecars, αλλά και οποιαδήποτε άλλη παρόμοια κατασκευή, με κινητήρα που ξεπερνά τα 500 κ.εκ.» είναι μέρος του μέτρου.

Η απόφαση της Ευρώπης αυτή, είναι αντιμέτρο στην απόφαση Trump να φορολογήσει, την εισαγωγή ατσαλιού και αλουμινίου στις ΗΠΑ, από την Ευρώπη, και μάλιστα σε ποσοστό 25% και 10% αντίστοιχα. Η Ευρώπη λοιπόν έκανε με την σειρά της πράξη τις απειλές της, χτυπώντας πολλές πτυχές των Αμερικανικών εξαγωγών.

Τι σημαίνει αυτό λοιπόν στην πράξη; Κατά πάσα πιθανότητα, οι τιμές των αμερικανικών προϊόντων παίρνουν την ανιούσα. Δεν έχουμε όμως μόνο «εμείς» το πρόβλημα, καθώς πίσω στις ΗΠΑ, η ακριβότερη προμήθεια πρώτων υλών από τις Harley και Indian θα δημιουργήσουν σοβαρότατα προβλήματα στην παραγωγή. Με την Ινδία να εξακολουθεί να απειλεί με την εισαγωγή τέλους 50% για τις Αμερικανικές μοτοσυκλέτες, ξημερώνουν πολύ δύσκολοι καιροί για τις θρυλικές μάρκες που όλοι αγαπήσαμε…

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: