Ετοιμαστείτε! Θα μυρίζει σκουπίδια… στους δήμους

Κοινοποίηση:
1711232

Με στάσεις εργασίας πανελλαδικά από την ερχόμενη Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, συλλαλητήριο στην Αθήνα το Σάββατο 19 Οκτωβρίου και αποχή από την εργασία ολόκληρο το Σαββατοκύριακο ξεκινούν κλιμακωτά οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους δήμους ενάντια στην διάταξη του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που επιτρέπει να ανατίθεται η καθαριότητα και άλλες υπηρεσίες σε ιδιώτες.

Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται το άρθρο 179 βάσει του οποίου τα δημοτικά συμβούλια μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με ιδιώτες, όχι μόνο για να αναλαμβάνουν εργολάβοι την καθαριότητα αλλά και έργα συντήρησης χώρων πρασινου και ηλεκτροφωτισμού. Η δυνατότητα να αναθέτουν υπηρεσίες καθαριότητας υπήρχε ήδη από νόμο του 2011 αλλά σε εκείνον υποχρεωνόταν το δημοτικό συμβούλιο να τεκτηριώνει ότι ο δήμος δεν μπορεί να τα καταφέρει με τα δικά του μέσα σε προσωπικό και εξοπλισμό. Με την νέα διάταξη αφενός καταργείται αυτή η υποχρέωση, αφετέρου επεκτείνεται η δυνατότητα και σε πράσινο-ηλεκτροφωτισμό.

Από την πλευρά της ομοσπονδίας εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφασίστηκε:

  • Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στάση εργασίας τις πρωινές ώρες και πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών.
  • Ενέργειες συνάντησης – ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
  • Το Σαββατοκύριακο 19 – 20 Οκτωβρίου, αποχή από την εργασία.
  • Κάλεσμα των συλλόγων – μελών από ολόκληρη την Ελλάδα στην Αθήνα και συλλαλητήριο στο κέντρο της πόλης, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου.
  • Σε συνέχεια του συλλαλητηρίου του Σαββάτου, σύσκεψη όλων των Δ.Σ. των συλλόγων της χώρας για εκτίμηση της κατάστασης και νέες ενέργειες.

Η άλλη ομοσπονδία εργαζομένων ΠΟΠ-ΟΤΑ συνεδρίασε και αποφάσισε «την κήρυξη τριήμερων κινητοποιήσεων την Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή (16-18/10) σε όλες τις βάρδιες. Η ΠΟΠ-ΟΤΑ καλεί τα σωματεία μέλη της μέσα στο τριήμερο να κάνουν γενικές συνελεύσεις για να ενημερώνουν τους εργαζόμενους σχετικά με την διάταξη και τους κινδύνους που διατρέχουν όλοι οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ. «Είναι γνωστό ότι οι περισσότεροι δήμαρχοι έχουν απαιτήσει αυτήν την διάταξη όμως θα μας βρουν απέναντί τους», τονίζει η ΠΟΠ-ΟΤΑ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: